T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Ankara'da Ecevit şoku

Bel ve karın ağrısı şikayetiyle Başkent Hastanesi'ne kaldırılan Başbakan Ecevit'e saatlerce teşhis konulamadı. "Birkaç saat kalacak" denilen Ecevit, geceyi hastanede geçirdi.

Başbakan Bülent Ecevit, dün aniden rahatsızlanarak Başkent Hastanesi'ne kaldırıldı. Önceki akşam verilen TOBB resepsiyonunda rahatsızlandığı belirtilen Ecevit'in hastanede birkaç saat kalacağı belirtildi, ancak ilerleyen saatlerde Başbakan'ın rahatsızlığına teşhis koyma çabalarının uzun süreceği ve birkaç gün hastanede kalacağı açıklandı. Hastaneye gelen Bakanlar Başbakan Ecevit ile görüştürülmezken, Ecevit'in doktoru Prof. Dr. Turgut Zileli, "Ecevit'in hayati tehlikesinin olmadığını, yürüyebildiğini, beyin ve kalp fonksiyonlarının yerinde olduğunu" bildirdi.

Ecevit'in rahatsızlığı ile ilgili gelişmeler, şöyle yaşandı:

TOBB gecesinde terledi

2 Mayıs Cuma günü verilen TOBB Resepsiyonuna katılan Başbakan Ecevit'in sürekli terlemesi dikkat çekti. Bu nedenle Rahşan Ecevit ile birlikte 20 dakika sonra toplantıdan ayrılan Başbakan'ın hareketlerinin de yavaşladığı gözlendi. Ecevit, resepsiyondan ayrılırken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, kulağına eğilip, "Efendim, Sayın Kemal Derviş geliyor" dediğini duymadı.

11:30'da rahatsızlandı

Dün sabah saat 10:00 sıralarında Başbakanlık Merkez Binası'na gelen Ecevit, Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Başkanı İsmet Kasaboğlu'nu saat 11.00'de kabul etti. Kabulün ardından şiddetli bel ve karın ağrısı çekmeye başlayan Ecevit'in durumu, partide bulunan eşi Rahşan Ecevit'e ve özel doktoru Prof. Dr. Turgut Zileli'ye bildirildi. Rahşan Ecevit hemen Başbakanlık'a gelirken, Prof. Zileli de, Ecevit'in "derhal hastaneye getirilmesini" istedi.

Bunun üzerine Ecevit, Başbakanlık yan kapısından çıkarılarak, hızla Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Ecevit'in yüzünün morlaştığı dikkat çekerken, hastaneye girişinde de yürümekte zorlandığı gözlendi. Ecevit, iki koruması tarafından tutularak merdivenlerden çıkarıldı.

Bel ve karın ağrısından şikayet eden Başbakan Ecevit'in önce M.R'ı (manyetik görüntüleme cihazı) çekildi. Ancak doktorlar rahatsızlığın nedenini tespit edemediler. Bunun üzerine Ecevit'ten kan ve idrar alınarak tahliller yapıldı.

Önce 'hemen çıkar' denildi

DSP'liler ve bakanlar başta olmak üzere siyasiler Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne akın ettiler. TBMM Başkanı İzgi de hastaneye gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Başkent Üniversitesi Hastanesi'nden ilk açıklamayı Basın Müşaviri Mahmut Temizyürek yaptı. Temizyürek, Başbakan Ecevit'in belinden rahatsızlığı nedeniyle hastaneye getirildiğini, devam eden tetkiklerin 1-2 saat içerisinde bitebileceğini bildirdi. İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen de, Ecevit'in, "şu anda ağrısı, sancısı bulunmadığını" belirterek, "Sanıyorum bir saate kadar da kendisi size burada açıklama yapacak, evine gidecek. Telaş edecek bir durum yok. Paniği siz yaratıyorsunuz" dedi.

Prof. Zileli: birkaç gün kalacak

Ancak yaklaşık 1 saat sonra Başbakan Ecevit'in doktoru Prof. Dr. Turgut Zileli, ilk açıklamayı yaptı. Başbakan Ecevit'in rahatsızlığının "teşhis edilmeye çalışıldığını" belirten Prof. Zileli, tetkiklerinin devam etmesi nedeniyle Ecevit'in "birkaç gün" hastanede kalabileceğini bildirdi. Prof. Zileli, "İlk defa böyle bir şikayetle geliyor. Omurgaya MR ile baktık. Akciğerlerine, karnına baktık. Belinde herhangi bir kırığı yok. Şimdi mide, bağırsak, kan tetkiki yapıldı. Onun neticesinde bir sonuca varacağımızı tahmin ediyoruz. Bu gece burada kalacak. Belki birkaç gün de kalabilir" diye konuştu.

Durmuş: Yoğun bakımda

Zileli'nin açıklamasının ardından Sağlık Bakanı Osman Durmuş da hastaneye geldi. Durmuş, "Açıklayıcı bir sebeb bulunabilmiş değil. Tetkikler devam ediyor. Genel durumu şu anda iyidir. Bu tip şeylerde belki çok basit bir nedenle açıklanabilecek bir karın ağrısı olabileceği gibi zaman içinde gelişebilecek gerçekci bir neden de bulunabilir" dedi.

Durmuş, bir gazetecinin "Yoğun bakımda mı tutuluyor?" sorusu üzerine "Tabiî yoğun bakımda" diye konuştu.

Başhekim: Yoğun bakımda değil

Sağlık Bakanı Durmuş'un,"yoğun bakımda" sözleri üzerine Başkent Hastanesi Başhekimi Prof. Engin Erdal bir açıklama yaptı. Erdal, "Ben bu hastanenin başhekimiyim. Sayın Başbakan yoğun bakımda değil, sırt ve karın bölgesindeki ağrılarına yönelik tetkikleri devam ediyor" dedi.

Ancak bu açıklamaya rağmen kuşkular giderilemeyince bu kez Başbakan'ın özel doktoru Prof. Dr. Turgut Zileli ikinci kez açıklama yapmak zorunda kaldı. "Başbakan özel odada. Kendisi yürüyor, konuşuyor, hatta tuvalete bile gitti" diyen Prof. Zileli, Başbakan'ın bakanlarla neden görüştürülmediğinin sorulması üzerine, "Ben de odasına girmiyorum. Çünkü tetkikler sürüyor" diye konuştu.

Zileli, başbakan'ın geldiği ana göre ağrılarının daha da azaldığını belirtti. Ecevit'in, hastanenin 6. katındaki 609 numaralı odada kaldığı bildirildi.

Prof. Zileli: Teşhis bağırsak iltihabı

Başbakan Bülent Ecevit'in doktoru Prof. Dr. Turgut Zileli, ilk yaptığı açıklamada, Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumunun iyi olduğunu, ancak karın ve bel bölgesindeki ağrılarına teşhis konulamadığını belirterek, "Belki birkaç gün, teşhis konulana kadar burada kalacak" dedi.

Prof. Dr. Turgut Zileli, akşam saatlerinde ise Başbakan'ın rahatsızlığına "Bağırsak iltihabı"teşhisi konulduğunu açıkladı. Saat 19.00'da açıklama yapan Zileli, Başbakan'ın tetkiklerinin tamamlandığını ve bağırsak iltihabı teşhisinin konulduğunu söyledi. Zileli, "Tetkikler yapıldı ancak birşey bulunamadı. Yalnız bir parça bağırsak iltihabı için arkadaşlar ilaç hazırladılar. Kendisi çok yoruldu.İlaç verdiğimiz için bu gece burada kalmasına karar verdik. Yarın (bugün) saat 9.30'da tekrar görüp, ne zaman çıkacağını bildireceğim." dedi.

Ülseri de vardı

Sorular üzerine bağırsak iltihabı teşhisi konulduğunu tekrarlayan Zileli, Başbakan'da eskiden kalma bir parça da ülser olduğunu söyledi.

Turgut Zileli, Ecevit'in muhtemelen bugün taburcu edileceğini belirterek,"Çalışmasına engel değildi. Bugünde gönderebilirdik.Ama bugün kalsın, gözümüzün önünde kalsın. Kendisini de ikna ettik.İstirahat ediyor, çok yoruldu" diye konuştu.

Zileli, Başbakan'ın rahatsızlığına kullandığı ilaçların yol açtığı yönündeki bir soruya ise,kullanılan ilaçların hiçbir yan etkisinin olmadığını ifade ederek, "Bağırsak gazını aldık. Eski ilaçlarına da devam edecek" dedi. Başbakan'ın kullandığı kortizonun bu rahatsızlığa neden olduğu yönündeki bir soruya ise Turgut Zileli, "Kortizon ilacını hiçbir zaman çok yüksek vermedim" karşılığını verdi.

KORTİZON NEDİR?

Başbakan Ecevit'in 14 Ocak'ta başlayan Amerika gezisi öncesinde sağlık dumunundaki hızla düzelme, hızlı yürümesi ve kilo alması dikkati çekmişti. Daha sonra Ecevit'e "kortizon" tedavisi uygulandığı öğrenilmişti. Kortizon hem hayat kurtarıcı, hem de yaşamı tehdit edici bir ilaç. Bir yılı aşan uzun süreli kortizon tedavisi, hastayı birtakım yan etkilerle karşı karşıya bırakabiliyor. Kortizon uzun süre kullanılırsa vücudun hastalıklara karşı direnci azalıyor; daha ileriki aşamada ise kemik erimesi başlıyor.

Rahşan Ecevit: Bugün eve dönecek

Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, Bülent Ecevit'in sağlık durumunun iyi olduğunu ve yarın (bugün) hastaneden çıkarılacağını bildirdi. Başbakan Ecevit'i hastaneye getiren ve 5 saat 50 dakika yanında kalan eşi Rahşan Ecevit, hastaneye geri dönmek üzere ayrılırken Başbakan'ın sağlık durumuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Herşeyin yolunda olduğunu belirten Rahşan Ecevit, "Bu akşam biraz tutmak istiyorlar kendisini burada, herşeylerine baktılar, hiçbir şey bulamadılar. O da memnun doktorlar da memnun, kendisi de rahat" dedi. Rahşan Ecevit, Başbakan Ecevit'in rahatsızlığının nedenine ilişkin bir soru üzerine, "Bulamadılar hiçbir şey ama şimdi rahatladı" cevabını verdi. Başbakan Ecevit'in hastaneden bugün çıkarılacağını yineleyen Rahşan Ecevit, "Ama ne zaman bilemiyorum. Herşeyine baktılar birşey bulamadılar" demekle yetindi. Cerrahi bir müdahalenin söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soruya da Rahşan Ecevit, "Birşey yokken neden cerrahi müdahale olsun" yanıtını verdi.

Erdoğan ve Aksu hastaneye geldi

AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Hastaneye, Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu ile birlikte gelen Erdoğan, ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüştüğünü söyledi. Başbakan Ecevit'in sağlık durumunun gayet iyi olduğunu öğrendiğini belirten Erdoğan, Ecevit'in yemek yediğini kaydetti. Başbakan Ecevit'i göremediğini bildiren Erdoğan, "Şu anda istirahatte olduğunu söylediler" dedi.

Sabancı: Atlatacak

Öte yandan İşadamı Sakıp Sabancı, Başbakan Bülent Ecevit'in rahatsızlanmasıyla ilgili olarak, "İnşaallah en kısa zamanda atlatacak" dedi. Sabancı, istikrar, devamlılık ve güçlülük istediklerini söyleyerek, "Sayın Başbakan inşaallah bu meseleyi en hafif bir şekilde atlatacak. Buna dua ediyoruz" diye konuştu.

BAHÇELİ: HAMDOLSUN İYİLER

MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de, Başkent Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek Ecevit'in sağlık durumu ile ilgili bilgi aldı. Bahçeli, Başbakan Ecevit'e geçmiş olsun dileklerini sunmak üzere hastaneye geldiğini belirterek, "Hekimlerimizin vermiş olduğu bilgiye göre, bütün tetkikleri yapılmış çok olumlu sonuçlar elde edilmiş. Hamdolsun şu an çok iyiler. İstirahat ettikleri ifade ediliyor. Tekrar Allah'tan şifalar diliyorum, geçmiş olsun dileklerimi bildiriyorum" dedi. Bahçeli, Ecevit'i görüp görmediğine ilişkin bir soruya da "İstirahat ediyorlar" cevabını verdi. Bahçeli, Azerbaycan'a yapacağı gezisini iptal edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, gezinin iptal edilmesinin şu an için söz konusu olmadığını bildirdi. Bahçeli, "Başbakanımız gayet sağlıklı ve bizim de programımız devam eder inşaallah" diye konuştu.

SEZER TAKİP EDİYOR

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Başbakan Bülent Ecevit`in sağlık durumu hakkında günboyu bilgi aldığı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, eşi Semra Sezer ile birlikte Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'i akşam saatlerinde telefonla arayarak, görüştüler ve geçmiş olsun dileklerini ilettiler. Cumhurbaşkanı, ayrıca, Başbakan Ecevit'in sağlık durumu hakkında Prof. Dr. Rengin Erdal'dan günboyu bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dün akşam da Başkent Hastanesi'ndeki Başbakan Bülent Ecevit'e korumalarıyla çiçek gönderdi.

 
DSP bir koltuk öne geçti
Ölüm ve istifalar nedeniyle milletvekili sayısı MHP ile eşitlenen DSP, 'Başkabakanlığı kurtarmak' için, partiden attığı Ersin Gök'ü tekrar kabul etti.
'Adalete siyaset sokmayın'
BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu, Af yasasına karşı olduklarını belirterek, "Adalete siyaset karışmamalıdır" dedi.
SP, RTÜK için destek istedi
SP, TBMM Genel Kurulu'nda RTÜK Yasa Tasarısı'nın engellenmesi için sivil toplum kuruluşlarından destek istedi.
Yılmaz: Almanya AB için anahtar ülke
ANAP lideri ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Almanya'nın, Türkiye'nin AB'ye girişinde anahtar ülke olduğunu söyledi.
Keçeciler: Afganistan'ın imarında rol almak isteriz
Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler, "Türkiye olarak, Afganistan'ın yeniden imarına katkıda bulunmaya hazırız" dedi. Keçeciler, beraberindeki 30 kişilik işadamları heyetiyle, dün sabah Kabil'e geldi. Keçeciler'i Kabil Havaalanı'nda Afganistan geçici hükümeti yetkilileri, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Müfit Özdeş ve Afganistan'ın başkenti Kabil'de Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF bünyesinde görev yapan Türk birliğinin komutanı Kurmay Albay Tuncer Erinmezler karşıladı. Keçeciler, Türkiye'nin, Afganistan'ın imarı konusunda da aktif rol oynamak istediğini vurgularken, Türkiye ile Afganistan arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri geliştirme arzusunda olduklarını bildirdi. Keçeciler, "Çeşitli alanlarda Türkiye'de çok başarılı hizmetler vermiş işadamlarımız bizimle beraber Afganistan'a geldi. Burada çeşitli temaslarda bulunacaklar, Afganistan'ın altyapı konusunda büyük eksiklikleri var, istedikleri malları bulamıyorlar, bu altyapı eksikliklerini gidermek, ülkenin imarına katkıda bulunmak, ticareti geliştirmek ve sağlık tesislerini kurmak amacıyla işadamlarımız temaslarda bulunacaklar" dedi.
EDİZ HUN: MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞI 26'YA İNMELİ
ANAP Genel Başkan Yardımcısı Ediz Hun, seçilme yaşını 24-26'ya indirmek için teklif hazırladıklarını bildirdi. Hun, partisinin Bursa İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, kadın ve gençlikten sorumlu bir genel başkan yardımcısı olarak çalışmalarının bu yönde yoğunlaştığını kaydetti. Hun, "Kadınlarımız Meclis'te 3.9'luk yüzdeyle temsil edilmektedir. TBMM'de hanımların azınlıkta olması, çağdaş Türkiye'ye hiç yakışmıyor" dedi. Türkiye'de seçme yaşının 18'e indirilmesine rağmen, seçilme yaşının hala 30 olmasının yanlış olduğunu belirten Hun, 550 milletvekilinden sadece 77'sinin 30-40 yaş arasında olduğuna işaret etti.
DYP'Lİ AKKAN: KADINLAR ETKİN SİYASETE ALINMALI
DYP Genel Başkan Yardımcısı Ümran Akkan, "Çocuklarımızın ve gençlerimizin daha üst noktada gelişmeleri ve aydınlık bir geleceğe uzanabilmeleri için kadınların etkin siyasetin içine alınması gerekir" dedi. Akkan, Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Ortahisar Beldesi'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de, kadının siyasetteki yerinin önemli olduğunu, ancak bugünkü noktada kadınların siyasette arzu ettikleri yere gelemediklerini belirtti. Akkan, "Siyaseti evlerin içine taşıyacak olanlar kadınlardır. Kadın, her eve girer, her kapıyı çalar, köyünde, bahçesinde oturan kadınlarla yemek yer, sohbet eder. Kadının refahı, ülkenin refahı demektir" diye konuştu.
'IRAK'A MÜDAHALE KRİZ ÇIKARMAZ'
Devlet Bakanı Recep Önal, Irak'a müdahalenin ekonomide yeni bir krize neden olacağı kaygısına gerek bulunmadığını savunarak, Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası ve diğer ekonomik birimlerin, Irak'a yapılacak müdahalenin ekonomiye etkisini en aza indirecek politika araçlarına ve gerekli kaynağa sahip olduğunu bildirdi. Önal, SP Ankara Milletvekili Zeki Çelik'in soru önergesine verdiği yanıtta, Türkiye'nin birinci Körfez krizinde uğradığı kayıpların toplamının 40-45 milyar dolara ulaştığının tahmin edildiğini belirtti. Bakan Önal, Irak'a yapılacak herhangi bir müdahalenin, Türkiye ekonomisine olumsuz etkisinin olacağının bilindiğini, mevcut program çerçevesinde bu olumsuz etkilerin en düşük düzeyde gerçekleşmesi için çeşitli senaryo analizlerinin düşünüldüğünü bildirdi.
SIRAYA VURMANIN BEDELİ 180 MİLYON
Milletvekillerinin tepkilerini dile getirmek için sık sık başvurdukları "sıra kapaklarına vurarak gürültü çıkartma" yöntemleri, Meclis'e pahalıya maloluyor. Genel kurul inşaatı sırasında Alman Siemens firmasına yaptırılan panolar darbe görme nedeniyle sık sık arızalanıyor. Meclis yönetimi, bozulan panolarının büyük çoğunluğunu tamir edilemediği için değiştirmek zorunda kaldı. Özellikle son günlerde artan tartışmalı oturumlar sonucunda 100'e yakın elektronik oylama ve yoklama panosu yenilendi. Sıralarda yeralan elektronik panoların bir tanesinin değiştirilmesinin yaklaşık 150 Euro'ya (180 Milyon Türk Lirası) malolduğu bildirildi. RTÜK yasasının görüşülmesi sırasında yoğunlaşan sıra kapaklarına vurma protestoları üzerine birleşimleri yöneten başkanvekilleri sık sık milletvekillerini "Elektronik cihazları bozuyorsunuz" diyerek uyardı.
5 Mayıs 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED