T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

TOBB'da protokol skandalı

Şubat krizinin ardından hükümeti "istifaya davet" eden TOBB 57. Genel Kurulu'nda da, muhalefet susturuldu. Devlet protokolünün uygulandığı kurulda, AK Parti lideri Erdoğan ile SP lideri Kutan'ın konuşması programın sonuna atıldı.

Şubat krizinin ardından hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunan, hatta hükümeti "istifaya davet" eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 57. Genel Kurulu'nda muhalefet konuşturulmadı. Skandal genel kurulda, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ile SP Genel Bakanı Recai Kutan'ın konuşması programın sonuna atılarak, konuşmalarına adeta izin verilmedi. Her iki lider, konuşturmama skandalını protesto ederek, toplantıyı terketti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 57. Genel Kurulu, dün Ankara'da başladı. Devlet protokolünün uygulandığı genel kurulda, DYP lideri Tansu Çiller'e programın başında konuşması için söz verildi. Çiller'in ardından ise, toplantıya katılan bakanlara söz verildi. AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile SP Genel Başkanı Recai Kutan ise, programın en sonuna bırakıldı. Genel kurulda, bakanların konuşmalarının tamamlanmasının ardından, Erdoğan ile Kutan'a söz verilmeden, genel kurul çalışmalarına yarım saat ara verildi.

Kutan ve Erdoğan'dan protesto

Konuşma yapmak için dört saat bekleyen Erdoğan ve Kutan, genel kurul çalışmalarının, kendilerine söz verilmeden yarım saat ara verilmesi üzerine, toplantıyı terketti. Sabah saatlerinde katıldığı TOBB Genel Kurulu'nda 4 saat boyunca konuşma fırsatı verilmeyen AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, genel kurulun tavrını protesto etmek için toplantıyı terketti. Genel kurul toplantısına 30 dakika ara verilmesinden sonra SP lideri Kutan'la birlikte ayrılan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'ne gelerek partisinin Kurucular Kurulu toplantısına katıldı. Erdoğan, bir sivil toplum kuruluşunda devlet protokolünün uygulanmasına tepki gösterdi.

Erdoğan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kongre Başkanlık Divanı'na defalarca haber gönderdim ama söz vermediler. TOBB yöneticileri devlet protokolünü uygulamak için bunu yaptıklarını söylediler. Daha önce böyle bir durum söz konusu olmamıştır. Ben böyle bir yanlışı partime ve partime gönül verenlere karşı saygısızlık olarak görüyorum. Demokrasi teamüllerine de ters buluyorum" dedi.

Bakanlar Kurulu'nu getirselerdi

Kutan da, konuşma sırasının en sona atılmasına büyük tepki gösterdi. Kutan, salondan ayrılırken, gazetecilere "Böylesine acayip bir protokol tatbikatı görmedim. Oldu olacak otuz tane bakanlarını göndersinler, her biri 10 dakika konuşsun, eder beş saat. Böylece muhalefetin sesini kesmiş olurlar. Bu şartlar altında tabii kalmam söz konusu değil. Bakanlardan 15 tanesi söz istemiş olsaydı ne olacaktı" diye sordu.

Öte yandan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile SP Genel Başkanı Recai Kutan'ın genel kurulu terketmelerine ilişkin değerlendirmede bulunarak, "Konuşma sırasına divan karar veriyor. Benimle bir ilgisi yok. Çünkü ben karar vermiyorum" dedi. Daha önce TOBB Genel Kurulu'na hiç bu kadar bakan gelmediğini hatırlatan Başkan Hisarcıklıoğlu, daha önce de hiç böylesine bir kriz yaşanmadığını bildirdi.

Mumcu: Bu kafayı değiştirin

Kendilerine geç sıra verilmesini protesto ederek kuruldan ayrılan Recep Tayyip Erdoğan ve Recai Kutan'a ANAP Genel Başkan Vekili Erkan Mumcu'dan destek geldi. Mumcu konuşmasına, divanın "devlet protokolü uygulayarak konuşmacıları kürsüye çağırmasını" eleştirerek başladı. Divanın kurul platformunu gerçekten bir sivil demokratik platform olarak kullanması gerektiğini vurgulayan Mumcu'nun sözleri, delegelerden yoğun alkış aldı.

"Size en önemli mesajım, lütfen sivil toplum kurulu olarak kalınız ve sivil toplum örgütü olma bilincinizi, her zaman daha yukarıda tutunuz" diyen Mumcu, Türkiye'nin değişim istediğini ifade etti. Bildiği kadarıyla devlet protokolünde ana muhalefet ve muhalefet partilerinin, bakanlardan önce konuşması gerektiğini söyleyen Mumcu, siyasi partilerin konuşmasının en sona bırakılmasının, bu sivil mantıkla çapraşık bir durum oluşturduğunu bildirdi. Mumcu sözlerini, "Kafaları değiştirelim, gerçekten sivilleşelim" dedi.

Siyasetçi değişimi kabul etmez

Mumcu konuşmasında siyaset kurumuna da değinerek, "Siyaset kurumu, tümüyle kendisi için avantajlı olan bu yapıyı kendi iradesiyle değiştirmeyecektir" dedi. Mumcu'nun konuşması devam ederken, delegelerden birinin "Önce kendi partinize anlatın" demesi üzerine Mumcu, vermek istediği bir mesaj olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Mesajımı açık koydum. Siyaset kurumu tümüyle kendisi için avantajlı olan bu yapıyı, kendi iradesiyle değiştirmeyecektir. Siz onu değiştirmeye zorlamadıkça, bu krizlerden kurtulmanın yolu yoktur."

GENEL KURULDAN NOTLAR

Türk Metal İş Sendikası'nin Akyurt'taki Büyük Anadolu Oteli'nde yapılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 57. genel kurulunun açılışında, bir multivizyon gösterisi yapıldı. Delegeler Türkiye'nin siyasi ve ekonomik panoramasİnİn sunulduğu gösteride, ekrana yansıyan Adnan Menderes, Süleyman Demirel ve Turgut Özal görüntülerini zaman zaman alkışladılar. Başkan Hisarcıklıoğlu'nun konuşması sık sık alkışlarla kesildi. TOBB Genel Kurulu'na, daha önce Odalar Birliği'ne başkanlık yapanlardan sadece Yalım Erez ve Ali Coşkun katıldı. Toplantıya hemen hemen her siyasi partiden bakan ve milletvekili düzeyinde katılım oldu. TOBB Genel Kurulu'nda DYP Genel Başkanı Çiller'e 10 dakikalık konuşma süresi verilirken, Çiller, konuşmasını 25 dakikada tamamladı. 57. genel kurula, yaklaşık 1000 delegenin yanısıra bakanlar, milletvekilleri, bürokratlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bazı ilçe belediye başkanları, çok sayıda gazeteci ve diğer konuklar katıldı.

'Kriz bitiyor sözü tehlikeli'

TOBB'un 57. Genel Kurul Başkanı Kemal Çolakoğlu, kurulda yaptığı konuşmada "(Kriz bitiyor) şeklindeki algılamayı, son derece yanlış ve tehlikeli buluyoruz" dedi. Kriz sonrasında "ekonominin yüzde 10 küçüldüğünü, enflasyonun yüzde 90'lara ulaştığını, işsizler ordusuna 3 milyon yeni kişi eklendiğini" anlatan Çolakoğlu, Türkiye'de bugün en büyük sorunun işsizlik, üretimsizlik ve yatırımsızlık olduğunu ifade etti.

Enflasyon düşsün, büyüme başlasın

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, konuşmasında, Türkiye'nin enflasyon ve büyüme diye iki farklı yolu bulunmadığını, tek tercihi olduğunu söyleyerek, "bunu da enflasyonu düşürmek ve büyümeyi sağlamaktır" dedi.

Hisarcıklıoğlu konuşmasında krizden Başbakan'dan sokaktaki vatandaşa kadar herkesin sorumlu olduğunu söyledi.

Krizden iktidardaki şahıslar sorumlu

Ancak Hisarcıklıoğlu'nun sözlerine cevap gecikmedi. DYP lideri Çiller "Bu krizin mesulü, ne esnaf ne çiftçi ne de KOBİ'lerdir. Tam anlamıyla iktidar koltuklarında oturanlardır" dedi. Çiller "(Senin döneminde kriz olmadı mı) diye soranlar olabilir. Evet oldu. Ama biz büyüme hızını üst üste yüzde 8'e çıkardık, bununla dünya birincisi olduk" şeklinde konuştu.

Derviş: Devlet kriz çıkarmayacak

Devlet Bakanı Kemal Derviş ise, kuruldaki konuşmasında kur konusunda hedefin olmadığını ve hedef de gösterilemeyeceğini belirtirken, "Kur riski almamaya çalışın" dedi. Bakan Derviş, sanayicilere yönelik olarak "golleri siz atacaksınız. Devlet yük olmaktan ve kriz çıkarmaktan vazgeçecek. Saha sizindir" şeklinde konuştu.

Aygün: Üçün birinden değiliz

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de konuşmasında, Bakanı Karakoyunlu'nun, işadamı Sakıp Sabancı'yı yanıtlarkenki sözlerini eleştirerek "TOBB camiası olarak, hiçbir zaman üçün biri içinde olmadık" şeklinde konuştu.



5 Mayıs 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED