T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
İş ve sosyal sigorta mevzuatı

Bilginin ve pratiğin çalışma hayatında ihmale gelmediğini, haklar ve yükümlülükler yönünden çok önemli sonuçlarının bulunduğunu artık herkes kabul ediyor. Piyasada mevzuatı ve pratiği birleştiren ve kullanılabilir bir yapı taşıyan kitap arayışı vardı. İşte bu talebin karşılanmasında ve mevcut boşluğun doldurulmasında önemli katkıları olacak bir kitap, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından yayınlandı. SSK Başkanlığı Sigorta Müfettişi Resul KURT tarafından kaleme alınan ve "İş Hukuku ve Sosyal Sigorta Mevzuatının Usul ve Esasları, Uygulamalar, Sorunlar, Çözümler, Yargı Kararları" ismini taşıyan bu kitap, uygulamada sıkça karşılaşılan sorunlara çözüm niteliğinde hazırlanmış, dilekçe ve form örneklerine de yer verilmiştir. 1008 sayfalık bu kitap özellikle serbest muhasebeci mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere, insan kaynakları (personel) müdürlerine, işletme müdürlerine, fabrika müdürlerine, avukatlara, öğrencilere, sosyal güvenlik kurumlarında idarecilik yapanlara, şirket sahiplerine, 1475 sayılı yasaya tabi personel çalıştıran kamu kuruluşları ile özel sektörde görev yapan müfettiş, kontrolör, uzman ve denetçi gibi denetim elemanlarına kılavuz niteliği taşıyor.

Kitapta işlenen konulardan bazıları şunlar: SSK mevzuatında işçi-işveren-aracıların sorumlulukları, Sigorta primine esas olan ve olmayan kazançlar, Sigorta priminin alt ve üst sınırı ile prim oranları, Çırak, stajyer, kursiyer ve öğrencilerin sosyal güvenliği, -Ücretsiz izin, part-time çalışma ve kısmi çalışanların sosyal güvenliği,-İdari para cezası uygulanmasında usul ve esaslar ile Sosyal Sigortalar Kurumu idari para cezalarına itiraz yolları, -İşsizlik sigortasının uygulamaları, -Türk şirketleri tarafından yurtdışına götürülen işçilerin sosyal güvenliği, -Yabancı uyrukluların sosyal güvenliği,-İş kazası ve meslek hastalıklarında işveren ve sigortalıların yükümlülükleri ile sigortalılara yapılan acil sağlık yardımlarının ödenmesi,-Bağ-Kur sigortalılığının tescil işlemleri, -Zorunlu ve isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalıları, -Bağ-Kur sigorta kolları, prim oranları ve bu primlerin gider kaydedilmesi, -Bağ-Kur sağlık yardımları, -Şirket ortaklarının ve yöneticilerinin sigortalılığı, -Bağ-Kur ve SSK sigortalılığının çakışması, -Bağ-Kur mevzuatında toptan ödeme, askerlik ve yurt dışında geçen sürelerin borçlanması, -Çalışma mevzuatında işveren yükümlülükleri, -Sakat ve eski hükümlü, terör mağduru ile işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu, -Kadın, çocuk ve özürlü işçileri koruyucu hükümler, -Hizmet akdinin işçi ve işveren tarafından haklı bir nedenle derhal feshi, -Hizmet akdinin feshinin sonuçları,-İhbar ve kıdem tazminatı uygulamalarında usul ve esaslar ile vergilendirilmesi,-Yıllık ücretli izin uygulamasının usul ve esasları.

İşletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamaları,gibi konuların örneklerle ve yargı kararlarıyla açıklandığı, dilekçe ve form örneklerinin yer aldığı 1008 sayfalık bu kitabın; özellikle serbest muhasebeci mali müşavirlere, yeminli mali müşavirlere, insan kaynakları (personel) müdürlerine, işletme müdürlerine, fabrika müdürlerine, avukatlara, öğrencilere, sosyal güvenlik kurumlarında idarecilik yapanlara, şirket sahiplerine, 1475 sayılı yasaya tabi personel çalıştıran kamu kuruluşları ile özel sektörde görev yapan müfettiş, kontrolör, uzman ve denetçi gibi denetim elemanlarına ve konuya ilgi duyan herkese yararlı olacağını umuyoruz.

Kitabı edinmek isteyen okuyucularımız, 0.212.293 43 70 nolu telefondan bilgi alabilmekte; İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri Odası'nın Meclis-i Mebusan Cad. Canfeda çıkmazı No:5, FINDIKLI-İSTANBUL adresinden de bizzat 13 milyon TL karşılığında temin edebilmektedir. Ancak toplu ve bireysel taleplerin kargo masrafları dahil olarak ilan edilecek hesap numarasına yatırılmasından sonra karşılanmasını da öneriyorum, dağıtım ve satış birimine. Bu değerli eseri bizlere kazandıran Resul KURT'a, yayınlayan SMMMO Başkanı Yahya Arıkan olmak üzere tüm İSMMMO Yönetim Kurulu üyelerine teşekkür eder, okuyucularımıza yararlanmalarını öneririm.

Not: Sosyal güvenlik yasalarında yapılan yeni değişikliklerle ilgili, gelecek sorularınız doğrultusundaki açıklamalarımızı ileriki yazılaramızda bulabilirsiniz.


27 Mayıs 2002
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED