T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Çiftçi de kaçıyor

Hükümet desteklemeleri IMF istemiyor diye kaldırırken, çiftçiler de desteklere devam eden Avrupa ve Afrika ülkelerine kaçmaya başladı.

Yüksek girdi fiyatları, ağır vergi yükü ve bitmeyen bürokratik işlemler yüzünden girişimcilerini bir bir kaybeden Türkiye, bu kez de çiftçisini kaçırıyor. Ege Ziraat Odaları Birliği Başkanı Reşit Kurşun, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerde üretim yapmayı tercih eden çiftçilerin sayısının artarak devam ettiğini söyledi. Kurşun yaptığı açıklamada, çiftçilerin üretim koşullarının her geçen gün daha da zorlaştığını ve maliyetin yükünün altından kalkılamaz bir hale geldiğini anlattı. Orta ve büyük boy arazi işletmesi sahiplerinin Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelerde üretim yapmaya başladığını kaydeden Kurşun, "Romanya ve Bulgaristan'da arazi kiralayıp üretim yapan çiftçilerin sayısı artarak devam ediyor" diye konuştu.

En pahalı mazot Türkiye'de

Ege Çiftçiler Derneği Başkanı Ahmet Hulusi Tanman, üreticiye yönelik tüm desteklerin kaldırıldığını ve tarım girdilerinin fiyatlarının hızla yükseldiğini savundu. "Dünyanın en pahalı mazotu, gübresi ve tarım ilacı bizde... Öte yandan Ziraat Bankası'ndan düşük faizli ve uzun vadeli kredi kullanıyorduk bu imkan da ortadan kalktı" diyen Tanman, bir-iki yıl sonra çiftçiliğin yapılamaz duruma geleceğini öne sürdü.

Çiftçilerden bazılarının Bulgaristan, Romanya, Gürcistan, Azerbaycan ve Sudan gibi ülkelere gitmeye başladığını söyleyen Tanman, "Yatırım yapanlara kolaylıklar sağlanıyor. Maliyet düşüklüğü nedeniyle bu ülkelere giden çiftçiler hayatlarından memnunlar" dedi.

Maliyetler dışarıda ucuz

Antakya'da çiftçilik yaparken girdi maliyetlerinin ucuz olduğunu öğrendiği Romanya'ya giderek burada 2 bin 100 dönümlük arazi kiralayan Antakya Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Talat Dalyan bu sene üretime başladıklarını söyledi. Romanya'da nohut, mısır ve karpuz ekimi yaptıklarını belirten Dalyan, şöyle dedi: "Bu ülkede arazi kiralarının yanısıra girdi maliyetleri de bizim ülkeye oranla çok ucuz... Ayrıca devlet tarımı sübvanse de ediyor" Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir de 1998'de Kırgizistan'a giderek burada fasulye ve barbunya üretmeye başladıklarını dile getirerek girdi maliyetinin düşüklüğünün avantaj sağladığını anlattı.

 
Hükümet yönetemiyor
Arçelik satışlardan memnun
Koç Topluluğu'nun amiral gemisi Arçelik'in Genel Müdürü Nedim Esgin yaptığı açıklamada, Arçelik'in iç piyasa satışlarında yüzde 10 ile yüzde 20 arasında bir artış olduğunu belirterek, "Yurtdışında da bir büyüklüğümüz var. İkisini topladığımız zaman yüzde 40'ları geçen bir büyümemiz var" diye konuştu. Esgin, bu yılın 2. yarısında durumun daha iyi olacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.
Okuyan'dan genelge
Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, bakanlık merkez ve taşra teşkilatına birer genelge göndererek, kamu görevlileri sendika ve konfederasyonlarının örgütlenmelerine engel olunmamasını, sendika yöneticileri arasında ayrım yapılmamasını istedi. Okuyan tarafından gönderilen genelgede, 4688 sayılı kamu görevlileri sendika yasasının çıkması ile birlikte, yasa ile memurlara sendikaya üye olma hakkı getirildiği vurgulandı.
27 Mayıs 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED