T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Pakistan'dan gözdağı

Pakistan, ikinci füze denemesini yaptı. Hindistan'ı rahatlıkla vurabileceği belirtilen füzeler, Pakistan'ın bir güç gösterisi olarak yorumlandı.

Pakistan, önceki gün yaptığı başarılı füze denemesinin ardından dün ikinci füze denemesini de gerçekleştirdi. Nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip olduğu tahmin edilen 290 kilometre menzilli Hatf-3 (Gaznevi) adlı füzenin denemesinin ayrıntıları hakkında henüz bir açıklamada bulunulmadı. Nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip Gaznevi adlı füzenin fırlatılması, taraflar arasındaki gerilimi azaltmaya çalışan uluslararası toplumun endişelerini daha da artırdı. Resmi açıklamaya göre yeni füze Pakistan'ın güneyinde denendi.

Füzeye Hindistan'a 10. Yüzyıl'ın başlarında defalarca saldıran Türk asıllı Mahmut Gaznevi'nin adı verildi. Pakistan radyosu tarafından verilen haberde, dünkü denemenin karadan karaya fırlatılan Gaznevi füzesi için yapılan ilk deneme olduğu duyuruldu. Haberde, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in füze denemesini gerçekleştiren bilimadamlarını "Pakistan'ın füze programının mimarları" olarak niteleyerek kutladığı kaydedildi.

Pakistan ordusunun bildirisinde ise "Pakistan, yapılan bir dizi füze denemesi çerçevesinde yeni geliştirdiği kısa menzilli karadan karaya atılan Gaznevi balistik füzesinin ilk denemesini başarıyla gerçekleştirmiştir" ifadeleri yer aldı.

Pakistan tarafından önceki gün orta menzilli Ghauri füzesi başarıyla denemişti. Gözlemciler, 1500 kilometre menzili Ghauri füzelerinin rahatlıkla Hindistan'ı vurabileceğine dikkati çekiyorlar.

Vajpayii: Sabrımızın bir sınırı var

Hindistan Başbakanı Atal Behari Vajpayii, Pakistan'la aralarındaki gerginlik dolayısıyla yine savaştan söz etti. Pakistan konusunda sabırlarının taşmak üzere olduğunu ifade eden Vajpayii, "Bu kriz zamanında, kendimizi savunmaya hazırlanmak için birleşmeliyiz" dedi.

Vajpayii, televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında, "Dünya, Hindistan'ın sabrının da bir sınırı olduğunu anlamalıdır. Ülkemizdeki saldırılara nasıl ve daha ne kadar süre hoşgörü gösterebiliriz" dedi. Hindistan Başbakanı ayrıca, "Milletimiz tehditlere omuz omuza karşı koymalıdır. Biz zafer istiyoruz, terörizme karşı zafer" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz günlerde tartışmalı Keşmir bölgesini ziyaret eden Vajpayii, Pakistan'la karşılıklı olarak ateşlerin yapıldığı cephe mevzilerinde "Savaşın zamanı geldi ve bu savaşı biz kazanacağız. Kendi savaşımızı vermeliyiz, buna hazırız" ifadesini kullanmıştı. Bu arada, Hindistan, Pakistan'ın füze denemelerini önemsemeyerek, "bunların yerli izleyecilere hitap ettiğini" söyledi

MÜŞERREF BUGÜN ULUSA SESLENECEK

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in de, Hindistan ile yaşanan gerginlik konusunda bugün kamuoyuna yönelik bir konuşma yapacağı bildirildi. Hükümet sözcüsü, Müşerref'in radyo ve televizyonda yapacağı konuşmada "sınırdaki durum" ve "İslamabad'ın aldığı önlemler" hakkında bilgi vereceğini söyledi. Bu arada, Müşerref, Keşmir'deki silahlı grupların Hindistan tarafına sızmasının durduğunu söyledi. Müşerref, Washington Post'a yaptığı açıklamada, hükümetinin grupları engelleme sözünü yerine getirmediği eleştirilerini reddederek, "Terörizmin Pakistan'dan dünyadaki başka bir yere yayılmadığını garanti edeceğiz " diye konuştu. Gazete, Pakistan liderinin sınırdan sızmaları önlemek için "yeniden söz verdiğini" yazdı. Hindistan'ı, terörizmi desteklemekle ve "gerek kendisini, gerekse hükümeti ve ülkeyi" istikrarsızlaştırmak için savaş tehditleri savurmakla suçlayan Müşerref, ilk adım olarak Hindistan ordusunun Keşmir'deki kent ve kasabalardan çıkması gerektiğini söyledi.

BUSH'TAN: KENDİNİZE HAKİM OLUN ÇAĞRISI

ABD Başkanı George W. Bush, Pakistan'ın yaptığı iki füze denemesine ilişkin ciddi endişeleri bulunduğunu söyledi. Resmi ziyaret için Rusya'da bulunan Bush, St Petersburg kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Söz konusu denemeler hakkında ciddi endişelerimiz olduğunu bildirmiştik. Umarız bu testler bir tahrik olarak görülmez ve taraflar kendilerine hakim olur" diye konuştu.

 
ABD'nin nükleer kabusu
Ard arda verilen terör alarmları, ABD halkını paranoyak yaptı. Cheney, terör uyarısını tekrarlarken, New York Times, ABD'nin er ya da geç nükleer saldırıya uğrayacağını belirtti.
Filistinli anne-kız öldürüldü
İsrail tankının önceki gece açtığı ateş sonucu çiftlikte çalışan Filistinli bir anne ile 12 yaşındaki kızı öldü.
Yunanistan'da sözde Pontus soykırım anıtı açıldı
Yunanistan'ın kuzeybatısındaki Aleksandria kentinde yapılan "sözde soykırım" anıtı, Cumhurbaşkanı Kostis Stefanopulos tarafından açıldı. Stefanopulos, törende yaptığı konuşmada, "Soykırım bir gerçektir. Bunun yaşandığı sadece bizim tarafımızdan vurgulanmamaktadır. Yunanlılar, Pontus soykırımını hiçbir zaman unutmayacaklardır" iddiasında bulundu. Stefanopulos, "Yunanlılar çalkantılı anlarını, önemli anlarını ve zaferleri utmamalıdırlar" dedi
Düşen Çin uçağından kurtulan olmadı
Hong Kong-Taipei seferini yaparken önceki gün denize düşen Çin Havayolları'na ait Boeing 747-200 tipi uçaktaki 225 kişilik yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadığı belirtildi. Tayvanlı yetkililere göre, uçağın Pengun adası açıklarında denize düştüğü yer yakınlarında yapılan arama kurtarma çalışmalarında, kurtulana rastlanmadı. Çalışmalar sırasında 78 ceset çıkarıldığını söyleyen yetkililer, cesetlerden 20'sinin kimliğinin belirlendiğini belirtti. Pilot ile kule arasındaki konuşmalar sırasında olumsuz bir işaret alınmadığı kaydedildi.
Irak El Cumhuriye Gazetesi: Amerikalı yetkililer kovboy
Irak hükümetinin resmi yayın organı El Cumhuriye gazetesi, ABD yetkililerini "kovboy" olarak nitelendirdi. Gazete, ABD Başkanı George W. Bush'un Avrupa gezisini konu alan başyazısında, "Bush'un gezisine ve Amerikan politikasına karşı yüzbinlerce kişinin gösteriler düzenlediğini" belirtti. Amerikan yönetimindeki kişilerin "kovboy" olduklarını kaydeden gazete, "Bunlar tüm dünyayı kendi hegemonya ve sopaları altına almak istedikleri için uluslararası jandarma rolünü yapıyorlar" ifadesini kullandı.
27 Mayıs 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED