T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

A K T Ü E L

Karakış bizi çook sevdi

Son yılların en sert kışını yaşarken, kar ve soğuk hava yurdu terketmeye gönüllü gözükmüyor. Kar yağışı yurt genelinde etkili olurken, ilgisizlik nedeniyle, sadece köylerde değil, şehiriçinde de yollar ulaşıma kapanıyor. Donarak hayatının kaybedenler ise olayın bir başka yönü.

Soğuk hava ve kar yağışı yurt genelinde etkili oluyor. Ordu'da bir kişi evinin bahçesinde donarak öldü. Ordu'nun Topluca köyündeki evinin bahçesinde bir süre çalıştıktan sonra dinlenmek için bir köşeye oturan Dursun Çakır (73) bu arada uyuyakaldı. Çakır, burada donarak hayatını kaybetti. Doğu Anadolu Bölgesi'ni etkisi altına alan kar yağışı ve soğuk hava, özellikle Erzurum'da kendini daha fazla hissettiriyor. Gecenin en düşük hava sıcaklığı eksi 29 olarak kayededilen Erzurum'da, hava sıcaklığının önümüzdeki günlerde eksi 30'un altına ineceği tahmin ediliyor.

Meteorolojik tahminlere göre, kentte hafta sonunda kar yağışı azalacak, ancak soğuk hava artarak etkisini sürdürecek. Aşırı soğuk, şehirde günlük yaşamı ve sosyal hayatı da olumsuz yönde etkiliyor. Soğuk nedeniyle su borularında ve saatlerinde sık sık donma olması ve sonucunda suların kesilmesi vatandaşlara sıkıntılı anlar yaşatıyor.

1191 köy yolu ulaşıma kapalı

Doğu Karadeniz'de bir haftadır etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle kapanan 1535 köy yolunun 344'ü ulaşıma açıldı. Köy Hizmetleri 11. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, yörede halen, Artvin'de 86, Bayburt'ta 11, Giresun'da 393, Gümüşhane'de 122, Rize'de 250, Trabzon'da 329 olmak üzere toplam 1191 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 107 ekip, 10 kar makinesi, 113 greyder, 35 dozer ve 103 kamyonla söz konusu yolları ulaşıma açmak için aralıksız çalışıyor. Orta Karadeniz Bölgesi'nde kar yağışı etkisini kayberken Samsun, Ordu, Amasya ve Sinop'ta halen 1293 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Samsun'da, 631 köy yolu ulaşıma kapalı bulunurken, Samsun- Ankara, Samsun-Ordu ve Samsun-Sinop Karayollarının bazı kesimlerinde de buzlanma nedeniyle trafik kontrollü olarak sağlanıyor. Ordu'da kar yağışı yüksek kesimlerde yer yer devam ederken halen 340 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. 252 köye elektrik verilmezken, 112 köyle de telefon görüşmesi yapılamıyor.

Amasya'da kapalı durumdaki 72 köy yolunu ulaşıma açma çalışmaları sürdürülürken, Taşova ve Göynücek ilçelerine bağlı 7 köye de elektrik verilemiyor. Sinop'ta da kar yağışı sona ererken halen 250 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

Doğu'da da durum içaçıcı değil

Doğu Anadolu Bölgesi'nin Van, Bitlis ve Hakkari illerindeki yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan 1035 yerleşim biriminden 139'u açıldı. Bitlis şehir merkezindeki kar kalınlığı 110, Hakkari'de 70, Yüksekova'da 120 santimetre, yüksek kesimlerde ise yer yer 3 metreye ulaştı. Bitlis'te yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan 600 yerleşim birimiyle halen irtibat sağlanamazken, Van'da 104, Hakkari'de ise 35 köy yolunun ulaşıma açıldığı bildirildi.

Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü Yetkilileri, halen ulaşıma kapalı bin 35 yerleşim birimi yolunun açılması için ekiplerin kar ve tipiye rağmen çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söylediler.

Yetkililer, yağışların durması halinde söz konusu yolların 10 gün içinde ulaşıma açılacağını kaydettiler. Karayolları Bölge Müdürlüğü Yetkilileri, Yukarı-Narlıca, Kırkgeçit- Ayrım-Yalınca, Karahasan-Ahlat, Yükekova-Dağlıca ile Mutki-Kavakbaşı yollarının dışında kapalı yol bulunmadığını belirttiler.

Öğrenciler köylerine gidemedi

Öte yandan Bitlis'in Mutki ve Hizan ilçesinde okullar 3 gün tatil edilmesine rağmen, YİBO ve PİYO'lardaki öğrenciler köylere gönderilmedi. Mutki Kaymakamı Adnan Çimen ile Hizan Kaymakamı Aslan Avşarbey, köy yollarının kapalı olduğunu, bu nedenle öğrencileri olası tehlikelere karşı köylere göndermediklerini bildirdi. Kaymakamlar, öğrencilerin beslenmesi ile ilgili herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını, öğrencilerin tatillerini kendi okullarında geçireceklerini belirttiler.

Çankırı merkez ve köylerinde kapalı bulunan 48 köy yolundan 23'ü ulaşıma açıldı. Atkaracalar 2, Bayramören 9, Çerkeş 4, Eldivan 1, Ilgaz 6, Kurşunlu 1 ve Orta 1 olmak üzere 7 ilçede toplam 25 köy yolu ulaşıma kapandı. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren yetkililer, Köy Hizmetleri İl Müdürlüğü ekiplerinin 24 saat aralıksız çalıştıklarını belirterek, açılan köy yollarının yağış dolayısıyla tekrar kapandığını söylediler.

Bolu'da köy yolları açılıyor

Bolu'da kapanan 423 köy yolundan 207'si ulaşıma açıldı.Kapalı olan 216 köy yolunun açılması için çalışmalar aralıksız sürüyor. Valilikten alınan bilgiye göre, 4 gün süren kar yağışı sonrasında kapanan 423 köy yolundan 207'si köy hizmetleri ekiplerinin çalışmaları sonucu ulaşıma açıldı. Kapalı olan 216 köy yolunun yolunun açılması için köy hizmetleri il müdürlüğüne ait 22 ekip aralıksız çalışmalarını sürdürüyor. Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, ana arterlerde ulaşım sorunu yaşanmması için 24 saat belediye ekiplerinin çalıştığını söyledi. Ceylan, özellikle acil durumlarda kullanılacak olan İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve SSK Hastanesi yolunu aralıksız açık tutmya çalıştıklarını belirterek, "11 araç ve vardiyalı 30 personelle kar mücadelesi veriyoruz" dedi.


 
Avcının insafı yok!
Nesli tükenme tehlikesinde olduğu için avlanması yasak olan kartallar, avcılardan kurtulamıyor. Üç gün önce vurulduğu belirlenen kartal, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
YABAN KAZLARINA YEM TAKVİYESİ
Sibirya'nın soğuğundan kaçarak Bolu'ya göç eden ve konakladıkları Yumrukaya Gölü buz tutunca aç kalan yaban kazlarına, Milli Parklar ekipleri ile köylüler yem verdi. Bolu Milli Parklar Başmühendisliği'ne bağlı ekipler, Yumrukaya Köyü'nden vatandaşların da yardımıyla 1 metrelik karla kaplı yolu ciplerle 1 saatte aşmayı başararak, göle ulaştılar. Görevlileri ile köylüler, buz tutmuş olan gölün ortasına kadar gelerek, taşıdıkları buğdayı bölgeye bıraktılar. Milli Parklar Başmühendisi Sezgin Akay, kazların avlanmaması için sivil ekiplerin nöbet tutacaklarını bildirdi.
HAYVANLAR ÖLÜMLE PERÇELEŞİYOR
Erzurum'da, kar yağışı nedeniyle yem bulamadıkları için ölüm tehlikesi altında olan hayvanların yaşadıkları yerlere, Orman Müdürlüğü ekiplerince yem bırakılıyor. Erzurum Orman Bölge Müdürü Necati Ürüşan, kar yağışının fazla olduğu dağlık kesimlerde yaşayan av hayvanlarının yiyecek bulmakta güçlük çektiklerini belirterek, hayvanlara yem takviyesi yapıldığını söyledi.
Samanyolu'nun göbeği kaynar kazan Amerikan uzay teleskopu Chandra, Samanyolu galaksisinin göbeğinin resimlerini çekmeyi başardı. Yeryüzündeki teleskoplarla şimdiye dek bir türlü resimleri çekilemeyen Samanyolu'nun göbeğinin yüzlerce cüce yıldız, kara delik ve gazlarla kaynar kazana benzediği görüldü. İngiliz Nature dergisinin son sayısına göre, Massachussets Üniversitesi'nden Daniel Wang başkanlığındaki gökbilimciler, Chandra teleskopunun x ışınıyla çekerek yolladığı galaksi fotoğraflarını incelediler. Profesör Wang, "Bu resimler birçok sırrın aydınlatılmasına ışık tutacak. Örneğin, ışınım tam bir muammaydı, çünkü elimizde yeterince net resim yoktu" dedi. "Bu resimler ışınımı, yıldızlar arasındaki yakıcı gazın ürettiği dağınık ışıktan ayırma olanağı verdi" diye konuşan profesör, resimlere göre, x ışınlarının en az bin noktadan yayıldığının anlaşıldığını kaydetti. Wang, resimler sayesinde Samanyolu'nun göbeğinin haritasını da çıkardıklarını, ömürlerinin sonuna yaklaşan takımyıldızlarının, yaklaşık 10 milyon derece sıcaklığa sahip gazlarla çevrili olduğunu ve bu gazların yıldız kalıntılarından ileri geldiğini belirtti. Wang, bu sıcaklığın daha önce 100 milyon derece civarında tahmin edildiğini hatırlattı. Açık havada çıplak gözle görülebilen Samanyolu'nun çapı yaklaşık 80 bin ışık-yılı. Dünya, galaksi merkezine 26 bin ışık-yılı mesafede bulunuyor. Chandra , 23 Temmuz 1999'da uzay mekiğiyle yörüngeye oturtulmuştu.

11 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED