T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T

İyimserliğimizi televizyon yüzünden kaybediyoruz

Sağlık Bakanı Durmuş'un stresli programlar yerine, romantik, eğlendiren televizyon programların seyrini ve gülmeyi tavsiyesini değerlendiren psikiyatrist Dr. Sefa Saygılı, 'İyimserliğimizi TV yüzünden kaybediyoruz' dedi.

Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un vatandaşlara, stresli programlar yerine, romantik, eğlendiren televizyon programlarını izlemelerini ve gülmelerini tavsiye etmesini değerlendiren Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) Vakıf Guraba Hastanesi Psikiyatri Bölümü Şefi Dr. Sefa Saygılı, "Zihnimizi gece gündüz ürkütücü haberlerle doldurup programladıktan sonra kendimizi daha az hevesli ve heyecanlı bulmamızda şaşılacak bir yan yok. İyimserliğimizin büyük bir kısmını, bu tür haberler yüzünden kaybediyoruz" dedi.

Saygılı: Zihnimizi dinlendirelim

"Eğlence kültürümüz de farklı. Her gün eğlenmek doğru değil. Özellikle haberler sayesinde asla yolunda giden veya iyimserliği arttıracak olayları öğrenemiyoruz" diyen Saygılı, "Bu sebeple; zihnimizi dilediğimiz gibi doldurmak için, kendimize zaman ayırmak, araştırma yapmak için TV'den uzak duralım. Bakan Durmuş, 'Hangi program olursa olsun, gülünüz. Stresin atlatılabilmesinin şartı, Türkiye'nin ve dünyanın tüm yükünü sırtlanmamaktır.' diyor. Ben de tebessümün faydalı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü nükte ve espri yönlerimizi geliştirmemiz mutluluğumuzu arttıracaktır. Çünkü gülmek insana çoğu zaman ilaç gibi gelir. Üstelik bedavadır" diye konuştu.

'Sabırlı olmak gerekir'

SSK Vakıf Guraba Hastanesi Psikiyatri Bölümü Şefi Dr. Sefa Saygılı "Günler geçiyor, üzücü ve sevindirici olayları hepimiz yaşıyoruz. Güncelin tuzağına düşmemeliyiz. Can sıkıcı durumlar karşısında sabırlı olalım" dedi. Vatandaşların yaşanan olayların kendileri ile ne kadar ilgili olup olmadığını bilmeleri gerektiğini hatırlatan Saygılı, "Şimdi üzüldüklerimiz unutmayalım ki, gelecek yıl gelip geçmiş olacaktır. Geleceği düşünmek daha yerinde. Tarih önünde çok önemli olmayan şeylerle uğraşmamalı" dedi.

 
Manyetik alanlar düşük nedeni
"Elektromanyetik kirlilik ve biyolojik etkileri" konusunda genelge yayımlayan Çevre Bakanlığı, vatandaşlardan cep telefonlarını az kullanmalarını istedi.
TIBBİ MALZEME SIKINTISI KAPIDA
Sağlık Bakanlığı'nın, hastanelerin tıbbi malzemelerinin doğrudan hastane tarafından alınmasına karar vermesi, tıbbi malzeme temini sıkıntısını güdeme getirdi.
ASPİRİN YILDA 40 BİN HAYAT KURTARABİLİR
Kalp krizi riski olanların kullanması halinde, aspirinin yılda 40 bin kişinin yaşamını kurtarabileceği bildirildi. Aspirin ilgili yapılan 300 kadar klinik denemede asprin ve benzeri ilaçların kan pıhtılaşmasını önleyerek, kalbi dayanıksız insanlarda kriz riskini azalttığı saptanmıştı. İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmanın yürütücüsü, Tıp Araştırma Konseyi'nden Dr. Colin Baigent, araştırmanın aspirinin sanılandan daha çok durumda yararlı olduğunu gösterdiğini belirterek, "tedaviden yararlanmayan bu kişiler de aspirin tedavisi görmeye başlarlarsa, yılda 40 bin kişinin yaşamı kurtulabilir" dedi.
11 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED