T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Hukukçular bölündü

Hukukçuların tamamına yakını Recep Tayyip Erdoğan'ın genel başkanlığının süreceği görüşünde birleşirken, milletvekili seçilip seçilemeyeceği konusunda ise ikiye ayrılıyorlar.

Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği ihtar kararı, yüksek mahkeme üyeleri gibi hukukçuları da ikiye böldü. Hukukçuların tamamına yakını Erdoğan'ın genel başkanlığının süreceği görüşündeler. Hukukçular Erdoğan'ın milletvekili seçilip seçilmeyeceği konusunda ise görüş ayrılığı yaşıyorlar. Hukukçuların bir bölümü milletvekili tartışmasında Yüksek Seçim Kurulu'nun söz sahibi olacağını kaydederken, bazıları da Erdoğan'ın mevcut şartlarda milletvekili seçilemeyeceği görüşünü savunuyorlar.

Genel başkanlık engeli yok

Prof. Dr. Burhan Kuzu: Sayın Erdoğan, kurucu üyelikten çıkartılsa dahi genel başkan olmasını engelleyen bir durum yoktur. Genel başkan olmak için kurucu üye olma zorunluluğu bulunmuyor. Erdoğan'ın milletvekilliği konusunda söz sahibi Yüksek Seçim Kurulu'dur.

Hukukçular Derneği Başkanı Av. Hüsünü Tuna: Esasında Erdoğan'a ihtar verilmesini gerektirir bir durum yoktu. Bu nedenle kararın yarım yamalak olduğunu düşünüyorum. Buna rağmen bu kararın Erdoğan'ın genel başkanlığına ve milletvekili seçilmesine engel olduğunu düşünmüyorum. Erdoğan'a TCK-312.maddeden mahkum edilmesi nedeniyle bir siyasi kısıtlılık atfediliyor. Buna katılmıyorum. Sayın Erdoğan'ın cezası erteleme yasası ile ve bütün sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkmıştır. Cezasını çekmiş olsa bile bu böyledir. Bu nedenle kısıtlılık yoktur, zorlamayla var deniliyor. Sonuç olarak genel başkan olarak kalabilir, yeniden genel başkan seçilebilir ve milletvekilliğine aday olabilir.

Hukukçular Derneği eski başkanı Necati Ceylan: Erdoğan'ın durumu cezaların ertelenmesi kapsamına girmektedir. Erteleme bir af değildir. Ertelenmiş bir cezanın müeyyideleri de olmaz. Bu nedenle TCK-312. maddeden kaynaklanan kısıtlamalar Erdoğan için geçerli değildir. Dolayısıyla Erdoğan en kötümser yorumla partiye üye olarak yeniden genel başkan seçilebileceği gibi, öte yandan da milletvekilliğine aday olabilir ve seçilebilir.

Yorum yapmak için henüz erken

Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu: Sade üye olarak genel başkan seçilebilir. Ancak milletvekili seçilemez. Milletvekili olamayacağı için başbakan da olamaz. Dışardan bakanlık yapabilir.

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu: Erdoğan'ın milletvekili seçilip seçilmeyeceği yorumunu yapmak için gerekçeli kararı beklemek gerekir. İleri bir tarihte Erdoğan, memnu hakların iadesini isteyecek. Bugünden değerlendirmelerde bulunmak doğru olmaz.

ERDOĞAN: ŞİMDİ DAHA DA GÜÇLÜYÜZ

Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin önceki gün verdiği kararın partisini daha da güçlendirdiğini belirterek, "Biz şimdi Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını bekliyoruz. Bundan sonra, durumu değerlendirecek ve atılacak adımı da o zaman çok daha net olarak atacağız" dedi. Siyaseti evrensel hukuk normlarına taşımak gerektiğini anlatan Erdoğan şöyle dedi: "Şu anda muhatap olduğumuz veya yorumlarda gördüğümüz bazı olumsuz yaklaşım tarzlarını aşmamız gerekiyor. Çünkü hukuk tüm insanlar için gereklidir. Biz Türkiye'nin en güçlü partisi olarak iktidara geldiğimizde atacağımız ilk adım, demokratik hak ve hürriyetlerle ilgili siyaset alanının genişletilmesine yönelik adımlar olacak."

Emin adımlarla yürüyoruz

Anayasa Mahkemesinin önceki gün verdiği kararın partisini daha da güçlendirdiğini ifade eden Erdoğan, "Dünkü karar bizi, düne göre bugün daha güçlü kılmıştır. Yarın çok daha güçlü kılacaktır. Çünkü milletimiz AKP ile ilgili kararını vermiştir. Şu anda genel başkanlığımla ilgili tedbir konulması istemi oy birliğiyle reddedilmiştir. Partimin başında genel başkan olarak görevime devam ediyorum" dedi.

Kongreye gerek yok

Erdoğan bir soru üzerine gelinen aşamada bir kongreye gerek olmadığını kurucular kurulunun büyük kongrenin bütün yetkilerine haiz olduğunu söyledi. AB yolunda olan Türkiye'nin temel hak ve özgürlükler konusunda aşması gereken çok önemli yollar olduğunu söyledi. Tayyip Erdoğan kendisini karşılayan partililere hitaben VİP önünden yaptığı kısa konuşmada da ì Dün Anayasa Mahkemesinin verdiği karar sizler için sakın sıkıntı olmasın. Biz hukuk içerisinde görevimizin başındayız. Demokrasinin çıtasını yükseltmek için geldik" dedi. Tayyip Erdoğan, İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı VP Salonu'nda çok sayıda partili tarafından karşılandı. Partililerin kalabalığı nedeniyle zaman zaman izdiham da yaşanırken partililer, Erdoğan'a "Başbakan Erdoğan ve Türkiye Seninle gurur duyuyor" şeklinde slogan attı.

Üye olmadan da genel başkan olabilir

Anayasa Mahkemesi'nin ihtar kararından sonra AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nasıl bir yöntem izleceği merak ediliyor. Erdoğan'ın kurucu üyelikten istifa ederek doğal üye olabileceği belirtilirken, parti tüzüğü ikinci bir yolu mümkün kılıyor. Parti tüzüğüne konan geçici maddeye göre Erdoğan, AK Parti üyesi olmadan da genel başkanlık yapabilecek. Sözkonusu madde 'parti dışından bir ismin genel başkan seçilmesi' hükmünü içeriyor. En çok üzerinde durulan yöntem ise Erdoğan'ın doğal üye sıfatıyla yola devam etmesi. Doğal üyelik için iki yol bulunuyor. Buna göre Erdoğan'ın kendisi üyelik başvurusunda bulunacağı gibi Genel Merkez de üye kaydı yapabiliyor.

 
RIDVAN BUDAK, DSP'DEN JET HIZIYLA İHRAÇ EDİLDİ
LİON'UN GÖZYAŞLARI
Yılmaz'ın 'Kılıç' rahatsızlığı
Emlakbank'a yönelik 'Kılıçbalığı' operasyonunun yapılış şeklini 'hukuk dışı' bir uygulama olarak nitelendiren Mesut Yılmaz, Yeni Şafak'a yapılan kanunsuz polis baskınını ise görmezden geldi.
Bumin: Gerekçeyi bekleyin
Anayasa Mahkemesi Başkanı Bumin, AK Parti hakkında verdikleri kararın 6'ya 5 oyla alındığına dikkat çekerek, kamuoyunu gerekçeli kararı beklemeye davet etti.
Bülent Arınç:Yasakları çöpe atacağız
AK Parti Grup Başkanı Bülent Arınç, hukuk ve hukuk düzeniyle çatışma niyetinde olmadıklarını belirterek, "Tayyip Erdoğan'ın, yine Kurucular Kurulu kararıyla üye olarak Genel Başkanlığa seçilmesi mümkündür'' dedi. TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Arınç "Anayasa Mahkemesi kararları bütün kurumlar tarafından uyulması ve uygulanması gerekli olan kararlardır. Biz bu taleple ilgili kararı hukuka uygun bulmuyoruz, yanlış buluyoruz'' dedi. Erdoğan'ın gerekçeli karar Resmi Gazete'de yayımlanıncaya kadar genel başkanlık görevini sürdürebileceğini anlatan Arınç, bir seçime gidilmesi durumunda Erdoğan'ın aday olacağını ancak daha sonra Yüksek Seçim Kurulu'nun kararını bekleyeceklerini kaydetti.
KUTAN: HAYIRLI OLSUN
Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili verdiği karara ilişkin, "Hayırlı olmasını temenni ediyoruz" dedi. Kutan, "İdareciler Günü" törenine katılmak üzere İçişleri Bakanlığı'na gelişinde, gazetecilerin soruları üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili kararını değerlendirdi. Parti olarak her türlü yasakçılığa karşı olduklarını ifade eden Kutan, siyaset alanının daraltılmasına da karşı çıktıklarını belirtti. Bu itibarla, verilen kararın kendilerini yüzde yüz tatmin etmediğini belirten Kutan, "Önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz ve hayırlı olmasını temenni ediyoruz" dedi.
TİBUK: SİYASETE ENGEL
Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Başkanı Besim Tibuk, yasaların siyasete hiçbir müdahaleye imkan vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Anayasa Mahkemesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP)'ne ilişkin kararı ile ilgili bir açıklama yapan Tibuk, yüksek mahkemenin parti lideri Recep Tayip Erdoğan'ın kurucu üyelikten ayrılması için ihtar verilmesini kararlaştırdığını hatırlattı. Bu kararın kamuoyunda tartışmalara yol açacağının altını çizen Tibuk, siyasete engel olunmaması gerektiğini kaydetti. Tibuk, "Üzerinde durulması gereken Anayasa Mahkemesi kararı değil, mevcut yasalardır. Yasalar, siyasete hiçbir müdahaleye imkan vermeyecek şekilde düzenlenmelidir" dedi.

11 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED