T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Destekte uzlaşma

Hükümet ortakları arasında krize dönüşen ve Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ı istifa aşamasına getiren bankaları kurtarma yasa tasarısında uzlaşma sağlandı

Hükümet ortakları arasında krize dönüşen ve Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık'ı istifa aşamasına getiren bankaları kurtarma yasa tasarısında uzlaşma sağlandı. İki gün süren görüşmeler sonunda, tasarı konusunda Derviş geri adım attı.

Önceki gün yapılan liderler zirvesinde varılan mutabakat çerçevesinde, dün sabah biraraya gelen Devlet Bakanı Derviş ile MHP'li Devlet Bakanı Bal'ın görüşmesinde tasarıya MHP'nin ve reel sektör temsilcilerinin taleplerinin 9 ayrı önergeyle eklenmesi kararlaştırıldı.

Şartlı kurtarma

Alınan bilgiye göre, kamu bankaları, verdikleri kredi karşılığında şirketlerin mal varlıklarına ortak olmayacaklar. Bankalara verilecek desteğin yüzde 60'ı reel sektöre destek olarak kullandırılabilecek. Kamu bankalarının geri dönmeyen kredilerin kapatılması için borçluların mal varlıklarını kredi karşılığı bankaya alınması uygulamasına son verilecek.

Böylece borçlu şirketlere kamu bankalarının ortak olma imkanı kaldırılırken, para nakde çevrilip öyle alınacak. Bankalara aktarınan kamu kaynağı aynı zamanda ortağın koymuş olduğu hisseler rehin edilmek suretiyle teminat altına alınacak. Ayrıca, şu anda kaynak aktarımından yararlanamayan bankalar, sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 1'e çıkardıklarında katkıdan faydalanabilecekler.

Kamu hisselerine garanti

Kamunun verdiği hisselerin teminat altına alınması için, banka ortağının koyduğu hisseler rehin alınacak ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu kasasına konulacak. Bu senetlere ihtiyati haciz tedbiri konulamayacak.

Görüşmelerde, reel sektöre, KOBİ'lere ve esnaflara kullandırılmak üzere 2002 yılında kamu bankalarına 1.5 katrilyon liralık kaynak aktarılması da kabul edildi. Öte yandan kamu bankalarına dokunulmazlık getirilmesine ilişin düzenlemede de ortak formül bulundu. Yeni formülüne göre, kamu bankaları yöneticileri de özel banka yöneticilerine uygulanan hukuk hükümlerine göre yargılanacak.

Derviş gitti geldi

Bu arada, mali durumu zayıf bankalara kaynak aktarılmasına ilişkin tasarı, Derviş ile Vural Akışık'ı istifa aşamasına getirdi. Derviş'in "gazetecilerle randevum var" diyerek toplantıyı ikiye bölmesine kızan üç lider, Derviş'e "bu tür davranışların devlet adabına uygun olmadığını" söylediler. Derviş ise kendisine gösterilen reaksiyonun güvensizlik anlamına geldiğini belirtti.

Önceki gün tasarı ile ilgili yapılan liderler zirvesinde uzlaşma sağlanaması üzerine, Derviş'in ve Akışık'ın istifa tehdidinde bulunduğu belirtildi. MHP'nin, Derviş'in istifa tehdidini karşısında taviz vermemesi üzerine, Derviş'in tasarıdan taviz vermek zorunda kaldığı bildirildi.

Ecevit: Hibe değil

Bu arada Başbakan Bülent Ecevit, tasarı ile ilgili olarak devletin bankalara belirli ölçüde destek vereceğini belirterek, ancak bunun hibe olmayacağını söyledi. Ecevit, ayrıca KOBİ, esnaf, sanatkar ve çiftçilere kullandırılmak üzere Halk ve Ziraat Bakansı'ndan ek kredi olanakları sağlanacağını da ifade etti.

 
Muhalefetten tasarıya sert tepki
Ekonominin şoförü benim
Çalışanların eylemine kar rötarı

Dünya Bankası'ndan bankalara ek kaynak
ÇİMENTOYA YÜZDE 8 ZAM YAPILDI
Çimento fiyatlarına yüzde 8 oranında zam yapıldı. Bir torba çimento 3 milyon 500 bin lira oldu. Alınan bilgiye göre, 50 kiloluk torba çimentonun 1 tonunun 49 milyon lira olan fabrika teslim fiyatı, yapılan son zamdan sonra 53 milyon liraya, dökme çimentonun 48 milyon lira olan 1 tonu ise 52 milyon liraya yükseldi. Daha önce 3 milyon 250 bin liraya satılan 50 kiloluk 1 torba çimento ise 3 milyon 500 bin liraya çıktı. Çimento fabrikaları ve inşaat malzemecileri, yeni fiyatlarla satışa başladılar.
ATO'DAN AB'YE PKK TEPKİSİ
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Avrupa Birliği Komisyonu tarafından hazırlanan tehlikeli terörist örgütleri sınıflamasına PKK ve DHKP-C'nin sokulmamasına tepki gösterdi. Aygün, Birliğin Türkiye Temsilciliği Başkanı Karen Fogg'a gönderdiği mektupta AB'nin terör tanımının kabul edilemeyeceğini ifade etti. Mektubunda terörün dini, miliyeti ve coğrafyası olmadığını ifade eden Aygün PKK ve DHKP-C'nin 40 bine yakın insanın ölümünden sorumlu olduğunu kaydetti.
11 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED