T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

'Yıkımı engelleyemedik'

Ecyad'ın yıkımını önlemek için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak başaramadıklarını belirten Dışişleri Bakanı İsmail Cem, "Bu ayıbı, ayıp sahiplerinin üzerinde bırakacağız" dedi.

Kanal 7 tarafından gündeme getirelen Ecyad Kalesi'yle ilgili yankılan sürüyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Mekke'deki Osmanlı dönemine ait Ecyad Kalesi'nin yıkılmaması için ellerinden geleni yaptıklarını, ancak istenen sonucu alamadıklarını söyledi. Cem, TBMM'de millvtekillerinin Ecyad Kalesi ile ilgili soruları yanıtlarken, yapılanın "kültür soykırımı" olduğuna işaret ederek, milletvekillerinin tepkisini paylaştığını vurguladı. Konu hakkında hem Dışişleri Bakanlığı, hem de diğer ilgili kurumların ellerinden geleni yaptığını anlatan Cem, "Ancak, bunun önüne geçemedik. Bir yerde sizin gücünüz, bir başka ülkenin içinde yeterli olmayabiliyor. Mümkün olan herşey yapılmıştır. Ancak istenen sonuç alınmamıştır. Bazen istenen sonuç alınmamaktadır maalesef" dedi.

Otel yapımı etkili oldu

Kalenin yıkılmasında yüzmilyonlarca dolarlık bir otel yapımının etkili olduğunu belirten Dışişleri Bakanı İsmail Cem, ancak işin takipçisi olacaklarını bildirdi. Cem, "Bunu teşhir etmeye devam edeceğiz. Bizim dışımızdaki ülke insanlarının da tarihinin bir parçası olan, müşterek tarihimizin bir yadigarı olan eserlerin yıkılmasına karşı Türkiye olarak tutumumuzu devam ettireceğiz" dedi.

SUUD YÖNETİMİNE AVUSTURYA'DAN PROTESTO

Avusturya'da 180 derneği çatisi altında toplayan, kısa adı ATB olan Avusturya Türk Dernekleri Birliği, Suudi Arabistan yönetiminin Ecyad Kalesi'ni yıkmasını protesto etti. ATB'den yapılan açıklamada "Avusturya'da birliğimize üye, sivil toplum örgütlerinin başkanları, yönetim kurulu ve üyeleri son iki günde Suudi yönetiminin adeta bir Türk-Osmanlı düşmanlığı sergileyen bu tutumunu ortak bir sesle gerek telefon, gerek fax, gerekse e-posta yolu ile siddetle kınamıştır.

Avusturya Türk Dernekleri Birliği, ileriki haftalarda bir cuma günü, Viyana Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne siyah bir çelenk koyarak, Suudi Arabistan'ın Mekke, Medine ve Balkanlarda uzun zamandır uyguladığı Türk-Osmanlı kültürüne karşı düşmanca tavrını protesto edecektir. Avusturya Türk Dernekleri Birliği, Batı Avrupa'daki ve Avusturya'daki Türk toplumu ile direkt ilgilenen Suudi Arap yönetiminin bu ilgisinin neden oldugu konusunu dikkatlice araştırılması gerektigini savunmaktadır.
Avusturya Türk Dernekleri Birliği
Genel Sekreteri Dr. Birol Kılıç

Nacar: Ecyad, nifak projesinin ürünü

Araştırmacı - yazar İsmail Nacar, Suudi yönetiminin Ecyad Kalesi'ni yıkmasının arkasında emperyalistlerin ve özellikle İngiliz politikalarının ürünü olan Türkçülük ve Arapçılık arasındaki çekişmeyi daha da derinleştirmenin yattığını söyledi. Son yıllarda bölgemizde ve dünyada meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler gözönüne alındığında, bu ihtilaf ve çekişmenin globalleşme adı altında yeniden formüle edilen sömürgeci güçlerin işine yaradığının altını çizen Nacar, bu amaçla İslam coğrafyasında çalışma yapıldığını kaydetti. İslam dünyasında, ilk önce gönüller ve kafalar yıkıldığını belirten İsmail Nacar "Bugün taştan bir kale yıkılsa ne yazar?" dedi.

Ecyad'ı aylar önce gündeme getirmiştik

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsın Aydınuraz, Ecyad Kalesi'yle ilgili konunun 5 Nisan 2001 tarihinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu'nda özenle ele alındığını ve alınan kararların basına dağıtıldığını söyledi. Aydınuraz, sözkonusu tahribata ilişkin Milli Komisyon görüşünün o dönemde basında hak ettiği yeri bulamadığından yakındı. Aydınuraz, konunun yeniden güncel hale gelmesi üzerine Milli Komisyon'un 5 Nisan 2001 tarihli kararını yeniden kamuoyuna açıklama ihtiyacı hissettiklerini belirtti. UNESCO, 5 Nisan 2001 tarihli toplantısı sonunda Cidde'de bulunan 18. yüzyıl eseri Ecyad Kalesi'nin yıkılarak yerine otel ve işyeri yapılması konusundaki haberlerin üzüntüyle öğrenildiğini vurgulayarak, bu kalenin yıkılmasının tüm İslam aleminin kültür mirasına vurulacak bir darbe olduğuna işaret etmişti. Komisyon, Suudi Arabistan'ın, 1972 tarihli Kültür ve Doğa Mirasının Korunması Sözleşmesi gereğince kendi topraklarında bulunan kültüren mirası korumak ve gelecek nesillere bozulmadan intikal ettirmekle yükümlü olduğunu belirttti.

 
'Haccın ertelenmesi sorun doğurur'
'212 sayılı yasa tam olarak uygulanmalı'
TGC eski Başkanı Nail Güreli, basının içinde bulunduğu olumsuzluk şartları sıralarken Yeni Şafak'a yapılan hukuksuz polis baskına da değindi. Meslektaşlarımız ellerinde "İşsizler Ordusu", "Emeğin Onuru Sendikalı Olmaktır", "Emeğe Saygı" gibi yazılı dövizler taşıdılar.
Sezer: Tekelci medyaya hayır
Cumhurbaşkanı Sezer, devletin medya tekeline karşı önlem almasını, medyanın da kişisel çıkarların uzağında, kişi hak ve özgürlüklerine saygılı olmasını istedi.
Terörün finansmanına yasal önlem
Terörizmin finansmanının önlenmesine dair uluslararası sözleşmenin onaylanmasına ilişkin tasarı, kabul edildi.
İKİ ASKERİ UÇAK ÇARPIŞARAK DÜŞTÜ
Erçel'e dolar davası
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel hakkında görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle dava açtı. Erçel hakkındaki iddianame Yargıtay 4. Ceza'ya gönderildi.
Bayramoğlu: Yapılan hukuksuzluktur
YORUMLAR FARKLI Anayasa Mahkemesi'nin 5'e karşı 6 oyla verdiği, AK Parti lideri Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılmasına ilişkin ihtar kararı, iktidar yanlısı gazetelerin kafasını karıştırdı. Bu tür gazetelerde Erdoğan'a Meclis ve genel başkanlık kapısının kapandığı iddia edildi.
Darbecileri bile arattılar
Yeni Şafak baskını demokrat bir Türkiye özlemi içinde olanları korkuttu. Aydınlar, hukuksuz baskına darbe yıllarında bile rastlanmadığını vurguladılar.

11 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED