T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

YORUMLAR FARKLI

Anayasa Mahkemesi'nin 5'e karşı 6 oyla verdiği, AK Parti lideri Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılmasına ilişkin ihtar kararı, iktidar yanlısı gazetelerin kafasını karıştırdı. Bu tür gazetelerde Erdoğan'a Meclis ve genel başkanlık kapısının kapandığı iddia edildi.

Anayasa Mahkemesi tarafından AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılması için AK Parti'ye verilen ihtar kararı tartışılıyor. Mahkemenin 6'ya 5 oyla verdiği ihtar kararı basın organlarında farklı yorumlara neden oldu. İktidara yakınlığıyla bilinen gazetelerde karar, Erdoğan'ın siyasi yaşamının sona erdiği şeklinde verildi. Öte yandan iktidar yanlısı televizyonlarda da Anayasa Mahkemesi kararı, olaya ideolojik bakış açısıyla yaklaşan öğretim üyelerinin görüşlerine yer verildi. Mahkeme kararının Erdoğan'a sıcak yaklaşmayan çevrelerin kafalarını karıştırdığı, bu nedenle kararın gerekçesi açıklanmadan kasıtlı yayınların yapıldığı dikkatleri çekti.

Mengi'nin samimiyet sınavı

Sabah başyazarı Güngör Mengi "Erdoğan'a dur" başlıklı yazısında, kararın Erdoğan'ın genel başkanlıktan ayrılması sonucunu doğuracağını, Erdoğan'ın milletvekili olamayacağını öne sürdü. Mengi, Anayasa Mahkemesi'nin Başsavcı Kanadoğlu'nun endişelerini paylaşmadığını, bu nedenle Kanadoğlu'nun Erdoğan'ın genel başkanlık görev ve yetkilerinin kullanmasının tedbiren önlenmesi şeklindeki istemini reddettiğini de belirtti. Yazısında Erdoğan'ın samimiyet sınavından geçtiğini öne süren Mengi, "Tayyip Erdoğan hakkındaki karar, siyasetten ömür boyu mahrumiyet hükmü yerine geçmeyecektir. Erdoğan'ın fikirlerinde oluştuğunu söylediği değişim, yeni bir partinin doğuş sebebi oldu. Ak Parti laik demokratik rejime sadakatini kanıtladığı, Erdoğan'ın da aynı samimiyeti taşıdığına halkı inandırdığı takdirde, toplum partiye de kendisine de özledikleri şansı, çok uzun olmayan bir gelecekte verecektir" dedi.

ERDOĞAN: GÖREVİMİN BAŞINDAYIM

"Görevimin başındayım" başlıklı Yeni Şafak gazetesi ise kararın odağındaki isim olan AK-Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili açıklamalarına yer yerdi. Manşette yer alan haberde Erdoğan'ın Partisinin genel başkanı olarak görevine aynı hassasiyetle, aynı

ciddiyetle devam ettiğini, edeceğini, alınan kararın yalnızca partilerini değil, siyasetin alanını ve demokrasinin geleceğini ilgilendirdiğini dile getirdiği belirtildi. Ayrıca Erdoğan'ın, AK Parti'nin Türkiye'de siyasetin ve demokrasinin standardının yükselmesinden yana olduğunu söylediği de kaydedildi.

İKTİDAR YANLISI GAZETELER OLAYI ÇARPITTI

Anayasa Mahkemesi'nin, Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılması için verdiği ihtar kararı, Milliyet'te "Tayyip için deniz bitti", Hürriyet'te "Tayyip'e yasak türbana vize", Sabah'ta "1 oy farkla Meclis dışı", Radikal'de "Tayyip'in işi arap saçı" başlıklarıyla yer aldı. Hürriyet'te başlık altında yer alan yorumda Anayasa Mahkemesi'nin kafaları karıştıran bir karar aldığını öne sürüldü. Aynı haberde Erdoğan'ın milletvekili ve başbakan olamayacağı savunuldu. Haberde Erdoğan'ın 26 Mart 2003'ten sonra mahkemeye başvurarak milletvekilliği hakkını alabileceği de belirtildi. Sabah'ta Anayasa Mahkemesi'nin 5'e karşı 6 oyla Erdoğan'a milletvekili seçilme yolunu kapattığı öne sürülürken, Mahkemenin de bölündüğü ifade edildi. Erdoğan'ın 6 ay içinde partiden ihraç edileceği ya da istifa edeceği, ancak daha sonra üye olarak Kurucular Kurulu'nca genel başkan seçilebileceği belirtildi. Radikal'in haberinde ise Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'ın genel başkanlık yapamayacağına karar verdiği öne sürüldü.

Tayyip'le devam

Akşam gazetesi ise olayı "Tayyip'le devam" başlığıyla okurlarına duyurdu. Gazete, mahkemenin kararıyla, Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılacağını, ancak bunun yanısıra Erdoğan'a genel başkanlık vizesi verildiğini belirtti. Zaman gazetesi, ise "Kurucu üyeliği bitti, milletvekilliği tartışmalı" başlığını kullanmayı tercih etti. Zaman'ın haberinde Anayasa Mahkemesi'nin Erdoğan'ın kurucu üyelikten çıkarılması için ihtar verdiği, 'Başörtülü kurucuların ihracı' talebini ise reddettiği belirtildi. Türkiye gazetesi ise haberi "Erdoğan'a şok karar!" başlığıyla sayfalarına taşıdı.



11 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED