T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Asya'nın Berlin Duvarı

Hindistan, üç bin kilometrelik Pakistan sınırında mayın duvarı oluşturmaya başladı. Hint Okyanusu'ndan Himalayalar'a kadar uzanacak bu mayın tarlasının genişliği bazı yerlerde 5 kilometreyi bulacak.

Pakistan'la her geçen gün tırmanan gerginlik yaşayan Hindistan, iki ülke arasındaki sınırında 3 bin kilometrelik bir hatta mayın döşemeye hazırlanıyor. Uzmanlar, dünyanın en uzun mayın hattının, son yıllarda azalmaya başlayan mayın ölümlerini ya da sakatlıklarını yeniden artıracağı konusunda uyarıyor.

Hindistan ve Pakistan arasındaki gerginliğin, Hindistan Parlamentosu'na düzenlenen saldırıyla tırmanışa geçmesinin ardından, iki ülke de yeni güvenlik önlemleri almaya başladı. Hindistan'ın mayın döşemeye hazırlandığı 3 bin kilometrelik hattın bazı kesimlerinde, mayın tarlalarının 5 kilometre genişliğe kadar ulaşacağı bildiriliyor. Hindistan'ın son bir ay içinde sınırdaki çiftçileri bölgeden uzaklaştırarak, mayın döşeme çalışmalarını başlattıkları kaydediliyor. İddialar Hintli yetkililer tarafından da yalanlanmıyor.

Milyonlarca mayın döşenecek

Hint Okyanusu'ndan Himalayalar'a kadar uzanacak bu mayın tarlası Güney Asya'nın Berlin Duvarı olarak nitelendirilyor. Hindistan'ın beş milyon, Pakistan'ın elinde ise 6 milyon mayın stoku olduğunu hatırlatan sivil toplum kuruluşları, bütün dünyayı yaklaşan tehlike konusunda uyarıyor.

Uluslararası kampanyalar sayesinde kara mayınlarından ölen ve sakat kalanların sayısını son 3 yılda 26 binden 10 bine kadar indirmeyi başaran kuruluşlar, bu gelişmelerin ardından bütün çabalarının boşa gideceğine dikkat çekiyorlar. Uzmanlarsa Hindistan'ın bu girişiminin, Asya'nın 2 nükleer gücü arasındaki rekabeti daha da körükleyeceğine işaret ediyorlar.

 
Tanker uçak 'düşürüldü'
ABD'ye ait KC-130 tipi yakıt uçağı Afganistan-Pakistan sınırında düştü, 7 Amerikan askeri öldü. Taliban ise uçağı sınırın Afganistan tarafında kendilerinin düşürdüğünü, 70 ABD askerinin öldüğünü iddia etti.
Yüzlerce Filistinli evsiz kaldı
İsrail tankları ve boldozerleri, Refah'ta 73 evi yıktı, 700 Filistinli evsiz kaldı.
Esirler İncirlik'ten geçiyor
ABD'nin Afganistan'da esir aldığı Taliban ve el-Kaide üyeleri, önce Türkiye'ye, daha sonra Küba'daki Guantanamo askeri üssüne götürülüyor. Tutukluların hiç bir hukuki güvenceleri yok.
SİMİTİS ECEVİT'İN DAVETİNİ REDDETTİ
Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis, Başbakan Bülent Ecevit'in kendisini Türkiye'ye davet ettiğini, ancak iki ülke Dışişleri Bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu anlaşmadan ve "artık bir şeyler değişecek" demeden Türkiye'yi ziyaret etmek istemediğini söyledi. ABD'ye resmi ziyarette bulunan Simitis, Başbakan Ecevit'in kendisini Türkiye'ye davet ettiğini hatırlatarak, "Türkiye'yi ziyaret ederim ama önşartlarım var, dedim. Türkiye'ye görüş ayrılıklarımız bulunduğunu vurgulamak amacıyla gideceksem, bu pek hoş olmayacaktır. Papandreu ve Cem belli bir noktaya ulaştıkları zaman Türkiye'ye giderim."
11 Ocak 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED