AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
BM'den 2. karar çıkmaz

Fransa ve Rusya, Irak'a saldırı için BM'den karar çıkarmaya çalışan ABD ve İngiltere'yi yine durdurdu. İngiltere, artık ikinci bir kararın çıkacağına inanmıyor.

Amerika ve İngiltere'nin BM Güvenlik Konseyi'den Irak'a askeri harekat için karar çıkarma şansları her geçen gün daha da azalıyor. Konsey'deki sert direnişi kıramayan ABD, İngiltere ve İspanya'nın, tasarıyı altı maddelik yeni şartlarla birlikte Konsey'e getirmesi yine Fransa ve Rusya engelini aşamadı. Fransa ve Rusya tasarıyı veto edeceğini açıklarken Almanya kararı kabul etmeyeceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ise tasarının geri çekilebileceği mesajı verdi.

Fransa karşı çıktı

Fransa Dışişleri Bakanı Villepin, İngiltere'nin Irak'a 6 şart sunan yeni karar tasarısını kabul edemeyeceklerini, ultimatom mantığını reddettiklerini söyledi. De Villepin, yaptığı yazılı açıklamada, "Güç kullanımına başvurmadan Irak'a birkaç gün ek süre vermek değil, savaşa alternatif oluşturan silah denetimleriyle çizilen, barışçı silahsızlanma yolunda ilerlemek gerekir" ifadelerini kullandı.

Çin de, Irak konusunda BM Güvenlik Konseyi'nden yeni karar çıkmasını istemediğini yineledi. Dışişleri Sözcüsü Kong Kuan, "Konsey'den yeni karar çıkmasına karşıyız" dedi.

İngiltere karardan umutsuz

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak konusunda ikinci bir BM kararının çıkması ihtimalinin her zamankinden daha az olduğunu söyledi. Muhalefetteki Muhafazakar Parti'nin lideri Iain Duncan Smith, Blair ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Başbakan'ın kendisine, ikinci BM kararının her zamankinden daha az olası olduğunu söylediğini belirtti.

Üst düzey Alman yetkililer de, ABD, İspanya ve İngiltere tarafından hazırlanan kararı kabul etmeyeceklerini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı açıklamada uluslararası toplumun Irak'a yönelik tek taraflı eyleme karşı olduğunu yeniledi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell Temsilciler Meclisi'nde BM karar tasarısıyla ilgili olarak yaptığı konuşmada tasarının oylanmayabileceği mesajını verdi. Powell, "Üyeler oylamaya gidilsin ya da gidilmesin dese de karar tasarısının oylanma seçeneği devam ediyor, ancak bizden önce sunulan tüm seçenekleri bugün, yarın ve hafta sonu gözden geçireceğiz'' dedi.

İNGİLTERE'NİN 6 ŞARTI

İngiltere'nin açıkladığı planda Saddam Hüseyin yönetiminin önüne konması önerilen şartlar şunlar:

1- Irak lideri Saddam Hüseyin'in, elinde kitle imha silahları bulunmadığını, televizyona çıkarak dünya kamuoyuna açıklaması,

2- 30 Iraklı bilimadamının yurtdışında sorgusuna izin verilmesi,

3- Irak'ın elinde bulunduğundan kuşku duyulan şarbon ve benzeri maddelerin derhal imha edilmesi,

4- Biyolojik silah üretimi konusunda denetçilere bilgi verilmesi ve bu silahların teslimi,

5- Irak'ın yasaklanmış füzeleri imha edeceği güvencesi, Bağdat yönetiminin biyolojik silah üretilebilecek tüm portatif laboratuarları yok etmesi,

6- Irak'ın pilotsuz saldırı uçakları konusunda ayrıntılı bilgi vermesi.

 
Bush, Türk-ABD ilişkilerini diplomatik felakete sürükledi
ABD'li Müslüman askerler savaşa karşı
Perle'den Chirac'a ağır suçlama
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) danışmanı Richard Perle, Fransa'yı, Irak lideri Saddam Hüseyin'in yanında saf tutmakla suçladı. Bir Fransız radyosuna demeç veren Perle, "Fransa, BM'de önümüze set çekiyor, Saddam'ın yanında yer alıyor" dedi. "Fransa'nın BM'de oyunun kuralını bozduğunu" savunan Perle, "ABD ve Fransa, 1441 sayılı BM kararının can alıcı noktalarından biri konusunda anlaşmıştı. Bu nokta, Saddam'ın, silahsızlanmazsa ciddi sonuçlarla karşılaşacağına ilişkindi. Dünya âlem de biliyor ki, ciddi sonuç demek savaş demektir" diye konuştu. "Paris'in, verdiği söze sadık kalmadığını" iddia eden Perle, Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac'ı da "Saddam'ın dostu" olmakla suçladı. Perle, Pentagon'da savaş yanlısı "şahin"lerin başını çeken isim olarak biliniyor.
Hava sahası için Meclis kararı gerekir
The Washington Post gazetesi, "Türkler, ABD'nin savaş planlarına bir engel daha ekledi; hava sahasının kullanımı için parlamento onayı gerekiyor" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin, hava sahasını açmada "isteksizliğinin", özellikle Pentagon'da problem yarattığını yazdı. Haberde, "ABD'nin her yerde askeri hazırlıklarını artırmasına rağmen, Türk liderlerin, parlamentoda yeni bir oylama için acele eder görünmedikleri" ifade edildi. Haberde, Amerikalı yetkililerin, "Bush saldırı emrini vermeden önce tam işbirliği yapmazsa ABD'nin önerdiği milyarlarca dolarlık yardımı kaybetme ve kilit müttefikiyle ilişkileri zedeleme riskine karşı Türkiye'yi uyardıkları" ifade edildi. Gazete, Bush'un Pazartesi günü, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon konuşmasında, hava sahası için talepte bulunduğunu, ancak Erdoğan'dan hiçbir söz alamadığını yazdı. Gazete, Türk hava sahası olmadığı için ABD'nin, İsrail ve Ürdün hava sahasını kullanmasının gerekeceğini kaydetti.
14 Mart 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED