AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Kerbela, kanayan yara

Hazret-i Hüseyin ve ailesinin şehid edilişinin Hicri 1363. yıldönümü törenlerle yâdedildi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz "Bu mesele Müslümanlar'ın içinde kanayan bir yaradır" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, 1324 yıl önce Hazret-i Hüseyin ve ailesinden 72 kişinin Kerbela şehrinde şehid edilmesi olayının "Müslümanlar'ın içinde hâlâ kanayan bir yara" olduğunu söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Dünya Ehl-i Beyt Vakfı'nca, Kocatepe Camii Konferans Salonu'nda "Kerbela Şehitlerini Anma ve Aşure Günü" dolayısıyla tören düzenlendi.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından ve Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) Muharrem ayında Mekke'den Medine'ye göç ettiğini ve Müslümanlığın dünyaya bu aydan itibaren yayılmaya başladığını anlatan Yılmaz, Hazret-i Hüseyin'in bütün Müslümanlar'ın gönlünde taht kurduğunu ifade etti. "Gözyaşlarımızla bir nevi yas tutuyoruz. Kerbela hadisesi, bütün Müslümanlar'ın içinde hâlâ kanayan bir yaradır. Bu kadar zaman geçmiştir, unutulmamıştır, unutulmayacaktır" diyen Yılmaz, aşurenin de dostluk ve barışın simgesi olduğunu anlattı. Yılmaz "Ortak değerlerimiz etrafında birleşip, kardeşliğimizi bozacak şeylerden uzak durmalıyız" dedi. Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun da Aleviler ile Sünniler arasındaki yanlış anlamaların cehaletten kaynaklandığını söyledi.

Hz. Hüseyin için gözyaşı

Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) torunlarından Hz.Hüseyin'in Kerbela'da şehid edilişi, törenlerle anıldı. Türkiye'deki Caferiler'in lideri Selahattin Özgündüz, Hz. Hüseyin'in kabrinin yer aldığı Irak'a yapılmak istenen müdahaleyi kastederek "Kardeş kanı akıtılmasının mağduru ve ortağı olmayalım" dedi. Binlerce kişinin katıldığı törende konuşan Özgündüz, Aşure'nin savaşın gölgesinde geçtiğini söyledi. Özgündüz, "Irak'ta kardeş kanının akıtılmasının mağduru ve ortağı olmayalım" dedi.

Törende konuşan gazetemiz yazarlarından Prof. Dr. Hayrettin Karaman ise, "Hz. Hüseyin'in duruşunu örnek alırsak, bizi birbirimize düşürmek isteyenlere yenilmemiş oluruz" dedi

'En zengin' aşure Mısır Çarşısı'nda yapıldı

Aşure günü dolayısıyla baharatlarıya tanınan Mısır Çarşısı'nda, içindeki malzemeler itibariyle en zengin aşure dağıtıldı. Eminönü'nde bulunan Mısır Çarşısı'ndaki Malatya Pazarı'nda aşure günü nedeniyle çarşıyı ziyaret eden vatandaşlara aşure dağıtıldı. Pazarın sahibi Metin Pavlanoğlu, aşureyi 20 çeşit yemişten yaptıklarını belirterek Mısır Çarşısı'na yakışır bir aşure yapmak istediklerini söyledi. Dağıtım sırasında zaman zaman izdiham yaşandı.

Güngören'de aşure geleneği devam etti

Güngören Belediye Başkanı İbrahim Kurşun, belediye personeli ve vatandaşlara aşure dağıttı. Personelin Hicri yılbaşını da kutlayan Kurşun, "Güngören'de önceki belediye başkanı Yahya Baş tarafından adet haline getirilen aşure dağıtımını biz de devam ettiriyoruz. Yaklaşık bin civarındaki personelimizle birlikte belediyeye gelen vatandaşlarımıza da ikram ediyoruz" dedi. Kurşun, belediyeye vergi ödemeye gelen vatandaşlara da aşure ikram etti

Bolu Dağı'nda aşure dağıttılar

Bolu'da Dağı'nda bir dinlenme tesisi, düzenlediği Aşure Günü ile Ankara-İstanbul Karayolu'nda seyahat eden 6 bin kişiye aşure dağıttı. Bolu Dağı'ında bulunan "İsmail'in Yeri'' adlı dinlenme tesisince bu yıl ikincisi düzenlenen Aşure Günü nedeniyle 50'şer kilogram kuru üzüm, fındık, incir ve fasulye kullanıldı. Yapılan aşure, yoldan geçen 6 bin kişiye dağıtıldı. Tesis sahibi İsmail Çolak, amaçlarının, Türk ve Bolu mutfağını tanıtmak olduğunu söyledi.

 
Çiçek'ten savcılara 'okuyun' tavsiyesi
Bilo hep sefildi
Sefil Bilo, Erkek Güzeli, Çiçek Abbas gibi rol aldığı onlarca filmde hakkı yenen, emeği sömürülen Anadolu gencini oynayan İlyas Salman, gerçek hayatta da aynı mazlumiyeti yaşadığını örnekler vererek anlatıyor.
Özpetek'in filmi İtalya'da kapalı gişe
İtalya'nın başkenti Roma'da yaşayan Türk yönetmen Ferzan Özpetek'in son filmi, İtalya'da en fazla izlenen film oldu. 28 Şubat'ta 300'e yakın salonda gösterime giren "Karşıdaki Pencere" (La Finestra di fronte), şu ana kadar 4 milyon euro'luk hasılat yaptı. İtalyan sinema eleştirmenlerin göre, "müthiş bir çıkış" yapan Özpetek'in filmi, ülkede şu anda gösterimde olan, aralarında Oscar adaylarının da bulunduğu "Bir Başka Gün Öl", "Halka", "Saatler", "Chicago" gibi filmleri geride bıraktı.
Kameraya yakalanan anne çocuğuna kavuştu
5 yaşındaki kız çocuğunadayak atarken bir park yerindeki kameraya yakalanan ve bu görüntülerin Amerikan televizyonlarında yayınlanmasının ardından çocuğu elinden alınan Martha adlı kadın, mahkeme kararıyla çocuğunu geri almaya hak kazandı. Halkın tepkisine neden olan dayakçı anne mahkemeye polis korumasında gelebildi.
Amerika'da kayıp kız 9 ay sonra bulundu
ABD'nin Salt Lake kentinde 9 ay önce kaybolan 15 yaşındaki kız bulundu. Zengin bir emlakçının kızı olan Elizabeth Smart'ın kaybolması, geçen yaz kamuoyunu haftalarca meşgul etmişti. Polis, Smart'ı, ihbar üzerine bir otomobilde bulurken, beraberindeki, ailesinin evinde bir süre çalışan Brian Mitchell (45) adlı erkeği gözaltına aldı.
14 Mart 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED