AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Bush sıkıştı

BM Güvenlik Konseyi'nden umudunu kesen ABD Başkanı, Ankara'ya "acil" koduyla gönderdiği mektupla, ikinci tezkere isteğinde bulundu.

BM'den istediği kararı çıkarması zora giren ABD Başkanı George Bush, tüm umudunu AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bağladı. Bush, bir an önce Irak'a müdahale edebilmek için 59. Hükümet'i kuracak olan Erdoğan'a, "Sıkıştık. Yeni bir yetki tezkeresi çıkarın" mesajı gönderdi. Almanya ve Fransa'nın başını çektiği savaş karşıtı grup ABD'nin BM'den karar çıkarmasının önündeki en büyük engeli oluştururken, en yakın destekçisi İngiltere Başbakanı Tony Blair'in de koltuğunun tehlikeye girmesi üzerine Bush, bir an önce düğmeye basma kararı aldı. Hazırlıklarını BM kararı olmadan Irak'a müdahale etme stratejisi üzerine oturtan Bush'un kaderi AK Parti lideri Erdoğan'ın elinde. Erdoğan, ABD'nin istediği yetki tezkeresini çıkarmaz, hava sahasını Amerikan savaş uçaklarına açmaz ve üsleri de kullandırmazsa Bush, planlarını gerçekleştirme anlamında büyük bir yenilgi almış olacak.

'Acil' randevu talebi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Bush'un, Irak'a müdahale edebilmek için Türkiye'nin bir an önce yetki tezekeresini çıkarması, topraklarını ve üslerini Amerikan askerlerine açması isteğini iletmek üzere AK Parti lideri Erdoğan'ı ziyaret etti.

Türkiye'nin tezkere konusunda 'aceleci' davranmaması ABD'yi köşeye sıkıştırdı. AK Parti lideri Erdoğan'ı Siirt seçiminin ardından telefonla arayarak tebrik eden Bush bununla yetinmeyerek, dün de tebrik mektubu gönderdi. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarı John Kunstadter saat 11:30'da AK Parti'ye gelerek Dış İlişkiler Başkanı Şaban Dişli ile görüştü. Kunstadter, Pearson'un 'çok acil' Erdoğan'a bir mektup ulaştıracağını belirterek randevu istedi. Bunun üzerine Pearson'a randevu verildi.

Erdoğan: Bizde böyle

Erdoğan ve Pearson görüşmesinde sadece tercüman olarak Şaban Dişli bulundu. Pearson, Başkan Bush'un bir mektubunu getirdiğini belirterek, "Verilmesi gereken önemli kararlar var. Artık zaman kalmadı" görüşünü ifade etti. Pearson, 59. Hükümet'in kurulması çalışmasının Türkiye için önemli olduğunu ancak 17 Mart tarihinden önce tezkerenin çıkmasının kendileri için çok önemli olduğunu vurguladı.

Erdoğan'ın bu talebe karşılık, "Bizim yapacağımız bir şey yok. Hükümetin kurulması bizde böyle işliyor" dediği öğrenildi.

Cheney ile telefon görüşmesi

BU arada Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede ABD'nin Kuzey Irak'a olası operasyonuyla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

  • VELİ TOPRAK / ANKARA

    Jacques Chirac'tan Erdoğan'a kutlama

    Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Erdoğan'ı "en sıcak duygularla" kutladı. Paris'te yapılan resmi açıklamaya göre, mesajında Fransa ve Türkiye'nin, barış ve bölgesel güvenliği korumak için yakın temas halinde kalacaklarını umduğunu vurgulayan Chirac, Türk hükümetinin uluslararası koşullarda karşı karşıya kaldığı güçlüklerin tamamen farkında olduğunu belirtti. Ayrıca Türkiye'nin AB yolundaki çabalarını takdirle karşıladığını kaydeden Chirac, "Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin önümüzdeki yıllarda yeni bir ivme kazanmasını diliyorum" dedi.

  •  
    Gül, Erdoğan ve Özkök Başbakanlık'ta görüştü
    ABD Başkanı Bush'un mektubunu alan AK Parti lideri Erdoğan, Başbakanlık'ta Gül ve Özkök ile 1 saat 15 dakika süren acil bir zirve gerçekleştirdi.
    'Barış için zaman azalıyor'
    Milli Savunma Bakanı Vcdi Gönül, Türkiye'nin Irak konusunda yapabileceklerinin azamisini yaptığını belirterek, savaşı önleyecek tarafın bizzat Irak olduğunu kaydetti.
    Mini revizyon beklentisi
    59. Hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti lideri Erdoğan, kabineye son şeklini veriyor. Yeni kabinede icracı bakanlıklar yerini korurken, 4 devlet bakanlığı ikiye indirildi.
    Suriye 'sarı kimlikli' Kürtlere vatan arıyor
    Operasyon sonrasında bir Kürt devleti kurulacağını düşünen Suriye, topraklarındaki 700 bin 'sarı kimlikli' Kürtten ABD ile yaptığı gizli anlaşmayla kurtulmayı düşünüyor.
    Barzani'ye barış çağrısı
    Yalman: Birliklerimiz mükemmel seviyede
    HADEP temelli kapatıldı
    Anayasa Mahkemesi oybirliğiyle HADEP'in temelli kapatılmasına karar verdi. 49 ay sonra karara bağlanan davada, 46 HADEP'liye de 5 yıl siyaset yasağı getirildi.
    DEHAP'ın kapatılması istendi
    Kadın vekillerde bakanlık heyecanı
    Öcalan'ın Avukatı: Yargı yolu açıldı
    Abdullah Öcalan'ın avukatları, AİHM kararının "yeniden yargılama yolunu açacak bir karar" olduğunu öne sürdüler. Öcalan'ın avukatı Mahmut Şakar tarafından yapılan açıklamada, "Özellikle adil yargılamanın yapılmadığına ilişkin kararı, yeniden yargılama yolunu açacak bir karar olarak değerlendiriyoruz" denildi.
    14 Mart 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED