|

Musul sonuçlanmadan Rakka sinyali

DEAŞ'a karşı kurulan koalisyonda yer alan 13 ülkenin savunma bakanlarının katıldığı toplantıda konuşan ABD Savunma Bakanı Carter, Rakka operasyonunun sinyalini verdi. Carter, "Musul'a ek olarak, DEAŞ'ın Suriye'deki güç merkezi Rakka var. DEAŞ'ı orada da yıkacağız" diye konuştu.

Yeni Şafak
08:12 - 26/10/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:50 - 26/10/2016 Çarşamba
DEAŞ'a karşı kurulan koalisyonun öncüsü olan ABD, Rakka'ya operasyonun sinyallerini verdi.
DEAŞ'a karşı kurulan koalisyonun öncüsü olan ABD, Rakka'ya operasyonun sinyallerini verdi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Suriye'de DEAŞ teröristlerinin kalesi konumundaki Rakka kentini ele geçirmeye yönelik askeri operasyonun Musul taarruzu ile örtüşeceğini belirterek, harekatın hızla başlayabileceğinin şu ana kadarki en güçlü sinyalini verdi.



"Musul ve Rakka'da benzeşme olacak"


ABD'nin kurduğu DEAŞ karşıtı koalisyonun 13 üyesiyle yaptığı toplantının ardından gazetecilere dün konuşan Carter, Rakka operasyonunun ne zaman başlayacağını açıklamadı, ancak hazırlıkların planlandığı şekilde ilerlediğini ifade etti.



Carter, "Evet, Musul ve Rakka operasyonlarında örtüşme olacak, bu durum planımızın bir parçası ve buna hazırız" dedi.



Irak'ın 1.5 milyon nüfuslu Musul kenti ile Suriye'de daha küçük bir kent olan Rakka, DEAŞ'ın ilan ettiği halifeliğin iki merkezini oluşturuyor. DEAŞ'ın yenilgiye uğratılmasını amaçlayan ABD önderliğindeki koalisyon için kentlerin geri alınması hayati önem taşıyor.



"Her şey olumlu trendde gidiyor"


Seyahatinde Carter'a eşlik eden üst düzey ABD'li askeri bir yetkili ise Rakka operasyonunun Musul taarruzunda bazı başarıların yakalanmasını izleyebileceğini ima etti.



Askeri yetkili, "Her şey olumlu bir trendde gidiyor ve yakın gelecekte bu girişimi başlatabiliriz... Bu 'yakın gelecek' nasıl bir zaman aralığına karşılık geliyor söyleyemem ama çok yakın" dedi.



Bugün 10'uncu gününe giren henüz Iraklı güçlerin kente yaklaşma aşamasında bulunduğu Musul taarruzu gibi Rakka operasyonunun da kentin oldukça dışından başlaması gerekecek.


  • Musul operasyonu ne anlama geliyor?
  • 17 Ekim gece 01.40'da başlatılan Musul operasyonu, Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'ın elindeki kenti temizlemek için başlatılan tarruz. Operasyona, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin özel güçleri olan Peşmerge ve ABD topçu birliklerinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başika Kampı'nda eğittiği Ninova Muhafızları'da katılıyor. Operasyon kararlı bir şekilde sürdürülürken, DEAŞ'ın elindeki köyler Peşmerge güçleri tarafından alınıyor.











#Musul
#Rakka
7 yıl önce