YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Ankara sessiz kalma

Türkiye'nin İsrail üzerinde etkili olması gerektiğini düşünen Filistin lideri Arafat, bugün Ankara'ya gelerek, bağımsız Filistin Devleti ilanına destek isteyecek.

Filistin lideri Yaser Arafat, Camp David zirvesinin ardından temaslarda bulunmak üzere bugün Türkiye'ye geliyor. Arafat, Ankara'daki temasları sırasında bağımsız Filistin devletinin ilanına destek isteyecek. Arafat, başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olmak üzere, Başbakan Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile görüşecek. Arafat, öğle saatlerinde Sezer ve diğer yetkililerle biraraya geleceği çalışma yemeğinin ardından Ankara'dan ayrılarak, turunu sürdürecek.

'Ortadoğu politikası yok'

Diplomatik kaynaklar, Arafat'ın ziyareti sırasında, 13 Eylül'de bağımsız Filistin devletini ilan etme kararına ilişkin destek talep etmesinin yanısıra "Türkiye'nin bölgede daha aktif rol oynayarak, İsrail üzerinde etkili olması gerektiği" yönündeki görüşlerini aktaracağını belirtiyorlar. Arap diplomatik kaynakları, "Türkiye önemiyle orantılı bir politika izlemiyor. Ankara, bölgeye ilişkin gelişmelerde daha aktif rol üstlenmelidir" görüşünü dile getiriyorlar. Türkiye'nin "kapsamlı Ortadoğu politikası" olmadığını savunan kaynaklar, İsrail ile işbirliğinin de tarafsızlığı zedeleyerek, Ankara'yı "sorunun bir tarafı" yaptığını belirtiyorlar.

Tarihî sorumluluklar

Türkiye'nin bölgede "tarihî sorumlulukları" bulunduğuna ve Kudüs'ün uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğinde kaldığına işaret eden diplomatlar, "Türkiye, bu sorumluluğunun gereğini yerine getirmeli, artık sessiz kalmamalı" görüşünü ifade ediyorlar.

Bir Arap diplomat, bunun nedenlerini ise 3 noktada topladı. Türkiye'nin bölgenin başat güçlerinden biri olduğunu ve gücüyle orantılı bir rol oynaması gerektiğini savunan diplomat, diğer iki nedeni şöyle sıraladı:

"Türkiye'nin bölgede, özellikle de Filistin ve Kudüs üzerinde tarihi açıdan özel bir sorumluluğu bulunmakta. Türkiye, ayrıca Körfez krizi sırasında gördüğümüz gibi bölgedeki savaş ve barış ortamlarında çok önemli bir ülke."

Neden Ankara'da zirve yapılmıyor?

Türkiye'nin son 50 yıl boyunca bölgede çok iyi işler yaptığına ve Filistin devletini tanıyan ilk ülkelerden biri olduğuna işaret eden üst düzey Arap diplomat, "Bu çerçevede, Filistin ile İsrail liderleri, mesela neden Ankara'da bir zirvede buluşmasın? Ankara, neden açıkça böyle bir öneriyle gelmiyor?" diye konuştu.

İsrail Türkiye'nin tavrından memnun

Arap ülkelerince daha aktif bir Ortadoğu politikası oynaması istenilen Ankara'nın tutumu, sorunun diğer tarafı olan İsrail tarafından ise "tatminkar" bulunuyor. İsrail'in Ankara Büyükelçisi Uri Bar-Ner, hafta başında düzenlediği basın toplantısında, Ankara'nın Camp David görüşmelerinin ardından bir açıklama yaptığını hatırlatarak, buradaki ifadelerden tatmin olduklarını söylemişti.

Filistin'de devlet hazırlığı hızlandı

13 Eylül'de bağımsız Filistin devletinin ilanı öncesinde hazırlık için yurtdışındaki Filistinli diplomatlar, Gazze'ye geri çağrıldı. Diplomatik eğitimden sorumlu Ahmed Sabah, diplomatların bugünden itibaren 2 haftalık meslek içi eğitime alınacaklarını ve kursun en az 22 konsolosluğu kapsadığını söyledi. Sabah, kendi biriminin de Dışişleri Bakanlığı'na dönüşmek için hazırlandığını kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Türkiye önlem alsın
KKTC'nin içinde bulunduğu durumu, KKTC-Türkiye gerginliğini ve neler yapılması gerektiğini DP Başkanı Denktaş ile konuştuk. Denktaş, Eroğlu hükümetinin Kıbrıs halkına Türkiye düşmanlığı aşıladığını ve bugün yaşanan tablonun tek sorumlusunun Eroğlu olduğunu söylüyor.
Cenevre maratonu bitti
İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan Kıbrıs dolaylı görüşmelerinin 3. turu dün sona erdi. 4. tur 12 Eylül'de New York'ta yapılacak

İran Hazar'da aktif
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Morteza Sarmadani, Hazar Denizi sorunlarını görüşmek üzere Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a gitti. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Saparmurat Türkmenbaşı tarafından kabul edilen Sarmadani, Hazar Denizi'nin hukuki statüsünün belirlenmesi yönde bilgi alışverişinde bulundu. Hazar'a kıyıdaş ülkeler olarak, denizde mevcut kaynakların değerlendirilmesi için anlaşmazlıkların süratle giderilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunulan görüşmede, tarafların ortak görüşlere sahip olduğu teyit edildi. Taraflar, iki ülke dışişleri bakanlıklarınca bu konuda bir belge hazırlanması konusunda görüş birliğine vardılar. Görüşmede, uluslararası ve bölgesel konular ile ticari işbirliği konuları üzerinde de duruldu. Görüşmede, ekonomik ilişkiler, taşımacılık, petrol ve doğalgaz alanda mevcut ilişkilerin geliştirilmesi, karayolu yapımı ve ağır sanayi alandaki işbirliğinin geliştirilmesi gibi konular da ele alındı. Bu arada Rusya ile İran, nükleer santraller, petrol ve gaz alanında işbirliğini artırmayı kararlaştırdı.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...