YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Büyükanıt sürpriz oldu

YAŞ'tan, 78 terfi, 41 emekli, 44 ihraç kararı çıktı. Orgeneralliğe terfi eden M. Yaşar Büyükanıt'ın, Genelkurmay 2. Başkanlığı'na atanması sürpriz olarak değerlendirildi

Yüksek Askeri Şûrâ'nın 1-4 Ağustos arasında Başbakan Bülent Ecevit'in başkanlığında yapılan Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararlar açıklandı. Yürürlüğe 30 Ağustos 2000 tarihinden itibaren girecek olan kararlara göre, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir emekliye ayrıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hilmi Özkök, Jandarma Genel Komutanlığı'na da 2. Ordu Komutanı Orgeneral Tahir Aytaç Yalman atandı. Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Orgeneral Necdet Yılmaz Timur 1. Ordu Komutanı, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Halit Edip Başer de 2. Ordu komutanı oldu.

Büyükanıt, Genelkurmay 2. Başkanı

Orgeneralliğe terfi eden Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Mehmet Yaşar Büyükanıt ise sürpriz biçimde Genelkurmay 2. Başkanlığı'na getirildi. Büyükanıt, TSK tarihinde 'orgeneralliğe yükseldiği yıl' bu göreve getirilen ilk subay oldu. Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Mehmet Şener Eruygur orgeneralliğe terfi ederek Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'na getirildi.

30 Ağustos 1999 tarihinden geçerli olmak üzere 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 46 albay, general ve amiralliğe yükseldi. 49 general ve amiralin rütbe bekleme süreleri bir yıl uzatılırken, 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrıldı.

Yüksek Askeri Şûrâ, disiplinsizlikleri nedeniyle 44 personelin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden uzaklaştırılmasına da karar verdi.

Org. Hilmi Özkök / KKK

Evren'in hemşehrisi

1940'ta Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde doğdu. Kurmay Subay olarak MGK Genel Sekreterliği Özel Kalem Müdürlüğü, 1988'de tümgeneral rütbesiyle Genelkurmay Personel Daire Başkanlığı, 1996'da orgeneral rütbesiyle NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Genelkurmay 2. Başkanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı yaptı. 2 çocuğu bulunan Özkök, İngilizce biliyor.

Org. Aytaç Yalman / JGK

Karşı istihbaratçı

1940'ta İstanbul'da doğdu. Kurmay subay olarak Genelkurmay'da şube müdürlüğü görevinde bulunduktan sonra Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri İstihbarat ve İKK Şube Müdürlüğü, 1990'da tümgeneral olarak Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı, Piyade Okul Komutanlığı görevlerini yürüttü. 1998 yılında orgeneral olarak 2. Ordu Komutanlığı yaptı. Belma Yalman ile evli.

Org. Yılmaz Timur / 1. Ordu K.

Muhaberenin beyni

1937'de Siverek'te doğdu. Kurmay subay olarak, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Harekat Şube Müdürlüğü ve Paris Kara Ataşeliği yaptı. 1991'de korgeneral olan Timur, Genelkurmay Muhabere Elektronik ve Bilgi Sistemleri Başkanlığı ve MGK Genel Sekreterliği Başyardımcılığı, 1997'de orgeneral olarak KKK Kurmay Başkanlığı yaptı. Bir çocuk sahibi olan Timur Fransızca biliyor.

Org. Edip Başer / 2. Ordu K.

Başbakanlık danışmanı

1942'de Nizip'te doğdu. Kurmay subay olarak NATO Plan Subaylığı, 1986'da tuğgeneral olarak NATO İstihbarat Başkanlığı, 1990'da tümgeneral olarak, Genelkurmay Harekat Başkanlığı ve Başbakanlık Danışmanlığı, 1998'de orgeneral olarak NATO Güneydoğu Avrupa Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay 2. Başkanlığı yaptı. 2 çocuğu olan Başer İngilizce biliyor.

Org. Yaşar Büyükanıt Genelkurmay 2. Bşk.

Askeri istihbaratçı

1940'ta İstanbul'da doğdu. Belçika-Mons'ta SHAPE İstihbarat Dairesi Kısım Amirliği, NATO İstihbarat Daire Başkanlığı, Genelkurmay Harekat Başkanlığı görevlerinde bulundu. Filiz Büyükanıt ile evli ve bir çocuk sahibi olan Büyükanıt, İngilizce biliyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Sezer tavrını gösterdi
Başbakan Ecevit, dün görüştüğü Cumhurbaşkanı Sezer'in, memurlarla ilgili yargısız infaz girişiminin Kanun Hükmünde Kararname ile yapılmasından rahatsız olduğunu itiraf etti
Niye kemer sıkıyoruz?
DYP lideri Çiller, yüzde 52 olarak açıklanan Temmuz enflasyonu oranının geçen yıl da aynı olduğunu hatırlatarak, "İstikrar bu mu? O halde millet niye kemer sıkıyor" dedi
'Salma'nın meyvesini topladı
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Erciyes Üniversitesi'nde Kayserili işadamları tarafından yaptırılan ek tesislerin açılışını yaptı. Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen törende konuşan Demirel, 1995 yılında Kayserili işadamları ile biraraya gelerek yatırım için çağrıda bulunduğunu belirterek, işadamlarına hitaben, "O zaman size salma salmıştım. Sonuç ortada, 42 milyon dolar harcama ile oluşan gönüllü kalkınmada 27 eser ortaya çıktı. Milletçe yüksek morale ihtiyacımız var. Elbirliği dayanışmaya ihtiyacımız var" dedi. Demirel, Kayserili işadamlarından memleketlerine bir vakıf üniversitesi kurmalarını istedi. Erciyes Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Zeki Yılmaz'a da seslenen Demirel, "görev süresince heybesini doldurmasını" istedi ve ekledi: "Heybe dediğim 'hizmet' heybesidir." Erciyes Üniversitesi Yerleşkesi'nde isimleri verilen Sakıp Sabancı ve Kadir Has Caddeleri, Süleyman Demirel tarafından açıldı. Törende, Hüseyin Bayraktar'ın Sakıp Sabancı'dan Kayseri'ye olan kırgınlığına son vermesini istemesi üzerine Sabancı, Artvin'den Edirne'ye kadar her ile hayırlarının devam edeceğini belirterek, "Kayseri'ye küs değilim" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...