YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Spor'dan

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


YAZARIMIZ HÜROL BİLAL, BOSMAN OLAYI'NIN TÜRK FUTBOLUNA ETKİLERİNİ ARAŞTIRDI
Galatasaray'ı etkilemez

Haberi kamuoyuna ilk Radikal'den sevgili Yiğiter Uluğ duyurdu. Galatasaray'da basketbol oynadığı günlerde Türk vatandaşı yapılarak Şenol Sertan adını alan Amerikalı Sherren Mills İspanya'da basket oynamak istediğinde yabancı oyuncu statüsünden kurtulmak için ''Ben aynı zamanda Türk vatandaşıyım ve Türkiye AB'ye aday konumunda bir ülke ve sonunda AB' ye girecek ama ben o zaman yaşlanıp basket oynayamaz hale geleceğim. Dolayısıyla bu hakkımı şimdi kullanmak istiyorum...'' tezini öne sürerek mahkemeden izin çıkardı ve İspanya basket liginde yerli oyuncu gibi oynama hakkını kazandı..

Basketbolda zaten mukavelesi biten bir oyuncu serbestce bir diğer ülkeye giderek başka bir takımda oynuyor ve eski kulübü tek kuruş bonservis bedeli alamıyor. Tıpkı Fenerbahçe'nin İbrahim Kutluay için AEK'den hiçbirşey alamayacağı gibi..

Futbolda ise sorun iki yönlü.. Yani hem yabancı kontenjanı durumu var hem de mukavelesi sona eren futbolcular için uygulanan iki transfer sistemi mevcut. Birisi Avrupa Birliği'ne üye ülkeler arasında uygulanan transfer sistemi diğeri ise Dünya'nın diğer ülkeleri ve bu ülkeler ile AB arasında uygulanan sistem. AB ülkeleri arasında uygulanan birinci sistem Bosman Kuralları sonrası çıktığı için bunun dışında olan ve bizim de dahil olduğumuz ikinci sisteme de BOSMAN DIŞI diyebiliriz.

Hakan Şükür, Bosman dışı sistemin uygulandığı bir ülkenin futbolcusu olduğu için İtalyan kulübü şu anda geçerli olan FİFA kurallarına göre kesinlikle Galatasaray'a bir bonservis bedeli ödeyecek. Bunun FİFA lügatında adı yetiştirme ve geliştirme tazminatıdır. Başkalarının iddia ettiği gibi sadece YETİŞTİRME tazminatı değil. Ayrıca bu miktar öyle azıcık değil birhayli yüksek bir meblağdır..( Özellikle Hakan gibi yüksek ücret almış bir oyuncu için..)

İspanya'da açılan dava BASKETBOL için ve sadece yabancı kontenjanı konusu ile ilgili olarak açılmıştır. Ortada bir bedel ve para olayı yoktur. FUTBOL, sadece popülaritesi, değil mali kaynakları açısından da asla basketbol ile mukayese edilemez...

İşte onun içindir ki Hakan konusunu ikinci bir Bosman olayının başlangıcı olarak nitelendirmek, bize göre maksadını çok aşan bir davranış biçimi olur. Hele AB' de serbest dolaşım hakkının ülkemiz işçilerine tanınmadığı bir dönemde böylesine iddialı çıkışlara itibar etmenin anlaşılır bir tarafı olabilir mi?..

Biz, zamanla böylesine bir aşamaya gelinmeyeceğini asla iddia etmiyor, aksine UEFA ve FİFA'nın Avrupa Birliği ve rekabet komisyonu ile halen devam eden görüşmelerinin bir gün netice vererek futbolda da tam serbestiyetin sağlanacağına yürekten inanıyoruz.. Ancak tüm bunlar gerçekleşene ve yeni yönetmelikler hazırlanıp yürürlüğe girene kadar Hakan'ın transferinde, Galatasaray'ı büyük zarara uğratacak bir gelişmenin olmayacağı, olamayacağını da adımız gibi biliyoruz!..

Sevgili Okuyucularımıza gerçekleri aktarmak istedik..

Doğru haber alma onların en doğal hakkı!..

 

Spor Yazarları

Hüsamettin Acar :
AB'nin içindeyiz

________________________________Oku »

Güray Soysal :
Gökçe Karataş Vakfı




Kağıda basmak için tıklayın.

CİMBOM'DAN KÖTÜ START
Galatasaray, Bayern Münih Turnuvası'nın ilk maçında Alman ekibi karşısında adeta döküldü. Cimbom'un şeref sayısı emektar Hagi'den geldi
AHMET'E GÜVENİYORUZ
Siyah-Beyazlı yönetim, son günlerde eleştiri yağmuruna tutulan genç futbolcusuna sahip çıktı. Asbaşkan Yıldırım Demirören, "Sonuna kadar Ahmet Dursun'un arkasındayız" dedi
FİORENTİNA ISRARLI Galatasaraylı Emre'nin transferini sezon sonuna bırakan Fiorentina, Ümit'e kancayı taktı. İtalyan kulübü Fatih Terim'in eski öğrencisi Ümit Davala için Galatasaray'a teklif yapmaya hazırlanıyor. Ümit "Fatih Hoca ile çalışmaktan büyük zevk alırım. Yöneticilerimiz izin verirse gitmek istiyorum" diye konuştu. Galatasaray Genel Sekreteri Celal Gürcan, Galatasaray'ın gitmek isteyen hiç bir oyuncuya zorluk çıkarmayacağını söylerek, "Ümit'in yolu açık. Gitmek istiyorsa, söylemesi yeter" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...