T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Afganistan'da yeni dönem

Altı ay görev yapacak olan Hamid Karzai liderliğindeki geçici yönetim, dün göreve başladı. Kur'an-ı Kerim ve Afgan ulusal marşıyla başlayan törende konuşan Rabbani, birlik çağrısı yaptı. Törene 2 bin kişi katıldı.

23 yıldır Afganistan'ı kan kaybına uğratan savaşa son vermeye çalışacak olan geçici yönetimin Başbakanı Karzai, başkent Kabil'deki törende eski Başbakan Burhaneddin Rabbani'den görevi devraldı. Karzai, savaşın harap ettiği ülkesini yeniden inşa etmek için uzlaşma ve uluslararası yardım çağrısında bulundu.

ABD, yeni hükümeti kurulur kurulmaz tanıyacağını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın salonunda gerçekleşen törene Taliban öncesi dönemin devlet başkanı Burhaneddin Rabbani ve geçici hükümetin üyeleri katıldı. Birleşmiş Milletler temsilcisi ve çeşitli ülkelerin temsilcilerinin yanısıra bini aşkın davetli de töreni izledi. Sahnenin gerisinde Ahmed Şah Mesud'un dev bir portresi asıldı. Kur'an-ı Kerim okunarak başlayan tören daha sonra Afgan ulusal marşıyla devam etti.

Afgan marşının okunması sırasında törene katılanların birçoğunun gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Daha sonra kürsüye BM'nin Afganistan temsilcisi Lakhdar Brahimi geldi. Afgan halkı ve uluslararası toplum için önemli bir gün olduğunu söyleyen Brahimi, çatışmaların sona ermesinden sonra iktidarın ilk kez barışçıl bir şekilde el değiştirdiğini belirtti. Brahimi, Afganistan'daki bütün eyaletlerin temsilcileriyle tüm grupların tören için salonda hazır bulunduklarına dikkati çekerek, geçici hükümetin başarılı olacağına dair inançlarının büyük olduğunu vurguladı.

Rabbani'den birlik çağrısı

Eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani de, yaptığı konuşmada, halkın artık barış ve güvenliğe kavuşmak üzere olduğunu söyledi.

Rabbani, "Barış yeniden ülkemize geliyor. Afgan delegelerini kararıyla, Karzai liderliğinde bu geçici hükümet kurulmaktadır. İktidarı kendisine sunmak istiyrum. Son 100 yılda görmediğiniz kadar tarihi bir an. Yeni liderimizi ve müttefiklerinin başarısı için duacıyım. Hepsini tanıyorum. Halklaırna hizmet ettiler. Barışa susamış halkın sesine kulak verdiler. Kabil'de görev yapacak olan bu geçici hükümet herkese hizmet götürecek bir hükümettir. Sakın Afganistan dışında kurulumuş bir yönetim olduğunu düşünmeyin. Bu geçici hükümetin üyeliri gerçek birer vatanseverdir" dedi. Rabbani, sözlerini birlik çağrısı yaparak tamamladı.

Karzai görevi devraldı

Daha sonra kürsüye geçici hükümetin başkanı Hamid Karzai geldi. Karzai, ülkede sağlam bir hükümetin kurulmasının en önemli görev olduğunu söyledi. Karzai, "Kardeşlerimiz son 23 yıllık süre içinde özgürlük için savaştı. Topraklarımda güneş bir kez daha doğuyor. Bu hükümetin en büyük görevi Loya Jirga (Büyük Meclis) Kabil'de kurulana kadar görevi yürütmektir. Halkımıza düzen ve hukuku getireceğiz. Gerçekten bu aşamada son derece ağır bir yük var omuzlarımızda. Öncelikle bütün islami kuralara saygı göstereceğiz. İkinci olarak mutlak ifade ve inanç özgürlüğü Afganlının hakkıdır. Bunu temin etmek zorundayız. Kadınların haklarına saygı göstereceğiz. Ülkede sağlam bir hükümetin kurulması, varlığının sağlanması en önemli görevdir" dedi.

Konuşmaların ardından Karzai hükümet başkanlığı görevini devraldı ve hükümet üyeleriyle birlikte yemin ederek göreve başladı.

Bonn Anlaşması hayata geçti

ABD'nin Afganistan özel temsilcisi James Dobbins, geçici Afgan hükümetini derhal tanıyacaklarını açıkladı. Dobbins, "Washington'a bir Afgan Büyükelçi davet edeceğiz" dedi.

Almanya'nın Bonn kentinde 9 gün süren ve 5 Aralık'ta sona eren Afganistan görüşmeleri sonunda geçici Afgan hükümetinin kurulması kararlaştırıldı. Anlaşma, 5 Aralık'ta Kuzey İttifakı heyeti başkanı Yunus Kanuni, Roma heyeti başkanı Abdüssettar Sirat, Peşaver heyeti başkanı Seyit Hamit Gaylani ve Kıbrıs heyeti başkanı Humayun Jarir tarafından imzalandı. İmza törenine Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de katıldı. n KABİL

AMERİKA VE İNGİLTERE İLE ARASI ÇOK İYİ

44 yaşındaki Peştu kökenli eski Kral yanlısı Hamid Karzai, yaklaşık bir ay içinde, sürgündeki az tanınan bir Afgan iken, dünyada en harap durumundaki, 23 yıldır savaş yorgunu bir ülkenin lideri oldu. Karzai ABD ve İngiltere ile yakın ilişkileriyle tanınıyor. Kabil'de 2000 Afgan ileri geleni, yeni bakanlar ve yabancı diplomatların katıldığı iktidarı devralma ve ant içme töreniyle dün göreve başlayan 30 üyeli yeni geçici yönetim, 6 ay süreyle ülkeyi yönetecek.

GEÇİCİ HÜKÜMETİN ÜYELERİ VE ETNİK KÖKENLERİ

  • Başbakan: Hamid Karzai (Peştu)

  • Başbakan Yardımcısı ve kadınlardan sorumlu bakan:
    Sima Samar (Hazari)

  • Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı:
    Kasım Fehim (Tacik)

  • Başbakan Yardımcısı ve Planlama Bakanı:
    Muhammed Muhakik (Hazari)

  • Başbakan Yardımcısı ve Enerji Bakanı:
    Şakir Kargar (Özbek)

  • Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı:
    Hidayet Emin Arsala (Peştu)

  • Dışişleri Bakanı: Dr.Abdullah (Tacik)

  • İçişleri Bakanı: Muhammed Yunus Kanuni (Tacik)

  • Ticaret Bakanı: Mustafa Kazımi

  • Sanayi ve Madenler Bakanı: M. Alim Rezm (Özbek)

  • Küçük Sanayi Bakanı: Arif Nurzai (Peştu)

  • Enformasyon ve Kültür Bakanı: Dr. Rahen Mahdum

  • İletişim Bakanı: Abdürrahim (Tacik)

  • Çalışma Bakanı: Veis Sadık (Tacik)

  • Hac Bakanı: Muhammed Hanifi Balhi

  • Sosyal Yardım Bakanı: Abdullah Vardak (Peştu)

  • Eğitim Bakanı: Abdürresul Emin

  • Yüksek Eğitim Bakanı: Dr. Şerif Fayez (Tacik)

  • Sağlık Bakanı: Dr. Süheyla Seddiki (Tacik)

  • Kamu İşleri Bakanı: Abdul Halik Fazıl (Tacik)

  • Kırsal Kalkınma Bakanı: Abdul Malik Enver (Tacik)

  • Kentsel Kalkınma Bakanı: Hacı Abdul Kadir (Peştu)

  • Ulaştırma Bakanı: Sultan Hamid Sultan (Hazari)

  • Mülteciler Bakanı: İnayatullah Nazıri (Tacik)

  • Tarım Bakanı: Seyid Hüseyin Enveri

  • Sulama Bakanı: Hacı Mangal Hüseyin (Peştu)

  • Adalet Bakanı: Abdürrahim Kerimi (Özbek)

  • Hava Ulaştırma ve Turizm Bakanı: Abdürrahman

  • Sınır İşleri Bakanı: Emanullah Zadran

  •  
    Yağmur ormanlarında insan avı
    The Washington Post gazetesi, ABD'nin yakında Filipinler'e gideceğini ve Ebu Seyyaf örgütü ile yağmur ormanlarında kıyasıya bir savaşın başlayacağını belirtti.
    İslami Cihad ne yapacak?
    Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın ardından İslami Cihad da, İsrail'e karşı intihar saldırılarını durduracağını açıkladı.
    ABD, AFGANİSTAN'DA YENİ BOMBA DENEYECEK
    Usame bin Ladin ve El Kaide savaşçıları avına çıkan ABD'nin Afganistan'a, dağlık bölgelerdeki mağaralar ve tünellerde kullanılacak yeni bir bomba göndereceği bildirildi. Pentagon'un teknoloji ve lojistikten sorumlu müsteşarı Edward Aldridge, geçenlerde Nevada'da denenen lazer güdümlü "termobarik" bombanın, "Afganistan'da ihtiyaç duydukları şey olduğunu" söyledi. Bu arada, Hollanda 6 adet F-16 uçağı ve 200 asker gönderme kararı aldı. Almanya ise bin 200 asker gönderecek.
    BİN LADİN'DEN BİR HAFTADIR İZ YOK
    ABD'nin Afganistan harekatını yöneten Merkez Komutanlığı Generali Tommy Franks, Usame Bin Ladin'den bir haftadır iz olmadığını, Afganistan'da ölmüş de olabileceğini, ancak bu konuda kesin bir bilgi bulunmadığını söyledi. Afganistan'da yeni geçici yönetimin iktidarı eski Devlet Başkanı Burhaneddin Rabbani'den teslim alma törenine katılan Franks, Kabil'de gazetecilere yaptığı açıklamada, son bir haftadır Bin Ladin'i gören olmadığını, akibetiyle ilgili 3 seçenek bulunduğunu ifade etti. Franks, "Tora Bora'da sağ da, ölmüş de olabilir, Afganistan'ın başka bir yerinde bulunuyor, ya da Pakistan'a kaçmış da olabilir" dedi.
    KAFİLENİN YOLUNU BİR 'HAİN' SAPTIRMIŞ
    Afganistan`da Amerikan savaş uçaklarının Perşembe-Cuma gecesi 7 saat süren bombardımanında vurulduğu öne sürülen kafileyi, Taliban`ı yok eden ittifak güçlerinin içindeki bir hainin yanlış dağ yoluna sevk ettiği, kafilenin bu yüzden vurulduğu belirtildi. Doğudaki Paktia ilinin Asmai Kilai köyünde, tahmini 65 kişinin öldügü belirtilen ABD bombardımanı hakkında bilgi köylülerden Huday Nur, İngiliz Reuters haber ajansına şunları söyledi: "Düşman bir bölge kumandanı olan Paşa Nur, başkent Kabil`de geçici yönetimin Başbakanı Hamid Karzai`nin bugünkü yemin törenine katılmak için aşiret reislerini taşıyan kafileyi ana yoldan saptırarak, dağ yoluna sevk etti ve ABD uçaklarının bu konvoyu Taliban savaşcıları sanarak bombalamasını sağladı." ABD, bombardımanı soruşturduğunu, ancak ölenlerin El Kaide örgütü üyeleri ve Taliban savaşçıları olduğunu belirtmişti.
    ALMANYA'DA KAR KAOSU: BİNLERCE KİŞİ MAHSUR
    Almanya'yı etkisi altına alan soğuk ve kar yağışı, örceki gece ülkenin birçok bölgesinde yolların kapanmasına ve binlerce kişinin otomobillerinde saatlerce mahsur kalmasına yol açtı. Nürnberg ve Hof arasındaki otoyolda yaklaşık 100 km'lik kuyruk oluşurken, Neuwied-Diez arasındaki otoyolda da 40 km'lik kuyruk olduğu ve sürücülerin 12 saatten fazla otomobillerinde beklemek zorunda kaldıkları bildirildi. Polis, özellikle Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki yolların yoğun kar yağışı sonucu uzun süre kapalı kaldığını, ülkenin kuzeyindeki yollarda da aşırı buzlanma olduğunu belirtti. Bazı bölgelerde yardım kuruluşlarının sürücülere battaniye ve sıcak içecek dağıttığı ve geçici konaklama yerleri kurdukları bildirildi. Frankfurt havaalanından yapılan uçuşların çoğu iptal edildi ya da gecikti.
    23 Aralık 2001
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED