T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i
Bilgisayar'da fiyatları indirdik

D Ü N Y A

Ve Afganistan masada...

20 ülke temsilcisi Afganistan için 20 Kasım'da toplanacak. Büyük Oyun'da herkes pastadan kapacağı payı netleştirmeye çalışıyor.

Afganistan'ın geleceğini belirlemek üzere 20 ülke temsilcileri ABD'nin Başkenti Washington'da biraraya gelecek. 20 ülke arasında Türkiye de var. Savaş sonrası Afganistan'ın yönetim yapısıyla ilgili ilk çalışma Birleşmiş Milletler çatısı altında daimi temsilciler düzeyinde dün yapıldı. ABD ve Japonya'nın başkanlık edeceği zirve 20 Kasım'da başlayacak. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Reeker, zirveye davet edilen yetkililerin 'Afganistan'ın yeniden yapılanmasında hayati rol oynayacağını' söyledi. Dışişleri Bakanı İsmail Cem de, BBC'ye verdiği demeçte Türkiye'nin Afganistan'da barış için üzerine düşeni yapacağını söyledi.

Asker sayısı netleşmedi

Afganistan'ın geleceğini belirleyecek ülkeler grubunda ABD, İngiltere, Türkiye, Çin, Mısır, Fransa, Almanya, Hindistan, İran, İtalya, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Pakistan, Hollanda, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Özbekistan bulunuyor. Türkiyeínin, konuya verdiği önem, Dışişleri Bakanı İsmail Cem tarafından, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman'a aktarıldı. Görüşmede, "Koalisyonun Afganistan konusunda üstlenecegi etkin rol" de tartışıldı. Reeker, görüşmelerin Afganistan'ın refah içindeki geleceğine katkıda bulunan uluslararası toplumun bütün üyelerini içine alacak sürecin ilk adımı olduğunu söyledi. Sözcü, "Bu bir vaat toplantısı, bir bağış toplantısı değil. Bu görüşmede, nasıl ilerleriz, bir sonraki adım ne, neye gereksinim var bunlar ele alınacak" diye konuştu.

Afganistan'da kamu düzenini sağlamak üzere hangi ülkenin ne kadar asker göndereceği konusu ile bunun zamanlaması hakkında henüz kesinleşmiş bir karar bulunmuyor. Buna karşılık kış bastırmadan bölgeye ulaştırılacak insani yardım konusunun ağır bastığı diplomatlar tarafından ifade edildi.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman arasındaki görüşmede, "terör örgütleriyle ilgili listeler" konusunun da ele alındığı ve Cem'in, "PKK ile DHKPC'nin, terörist örgütler arasında mutlaka yer almasını istediği" öğrenildi. Cem, "uluslararası toplumun ABD'ye olduğu gibi, Türkiye'ye yönelik terör karşısında da gerekli hassasiyeti göstermesi ve tavır koyması gerektiğini" bildirdi.

İran-Pakistan anlaştı

İran ve Pakistan ise, Afganistan'da Peştuları da içeren geniş tabanlı bir hükümetin kurulmasına duyulan ihtiyaç konusunda anlaştı. İslamabad'da bulunan İran İçişleri Bakanı Abdülvahid Musevi Lari, Pakistan Devlet Başkanı Perviz Müşerref ile görüşmesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Afganistan'daki yeni oluşumda Peştuların da temsil edilmesi gerektiğini söyledi. Müşerref ile görüşmesinin verimli geçtiğini belirten Lari, geniş tabanlı bir hükümet kurulması ve diğer karşılıklı konulara ilişkin teknik ayrıntıları ele almak üzere, İran ve Pakistan dışişleri bakanlarının yakında biraraya geleceğini kaydetti.

 
Yüzlerce 'genç insan' katledildi
Sadece Mezar-ı Şerif'te bir okula sığınan Pakistanlı, Afgan, Arap, Çeçen, Özbek, Uygur kökenli beş yüz genç insan katledildi. Kuzey İttifakı'nın eline geçen kentlerde "temizlik" operasyonu sürüyor.
Kunduz'da vahşet korkusu
Taliban savaşçıları Kunduz'da kuşatıldı. Taraflar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Burada da binlerce insan ölebilir.
İSMAİL HAN: YABANCI ASKER İSTEMİYORUZ
Kuzey İttifakı komutanlarından İsmail Han, etnik Peştu liderlerin uyarısına rağmen Kandahar'a yürümeye kararlı olduğunu açıkladı. Herat'ı bu hafta Taliban'dan alan İsmail Han, "Kesinlikle, eğer Kandahar'ı terketmezlerse, Kandahar'ı kurtarmak için biz oraya gideceğiz" dedi. Afganistan'ın güneyindeki bir grup kabile ve aşiret lideri, önceki gün Kuzey İttifakı'nın Kandahar'dan uzak durmasını istemiş ve çatışmalara barışçı çözüm bulunması için Taliban'a barış heyeti göndereceğini açıklamıştı. İsmail Han, ayrıca Kuzey İttifakı güçlerinin Kabil'i aldığını hatırlatarak, Afganistan'da yabancı askeri varlığına karşı olduğunu söyledi. Han, Kabil yakınlarına ulaşan İngiliz askerlerine atfen "Çünkü, Kabil şimdi özgür, orada olmaları gerekmiyor. Bunun hata olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu. Kıdemli komutanlardan İsmail Han, Taliban'ı 1995 yılında da Herat'tan sürmüş, 1997 yılında yakalanarak hapse düşmüş ve geçen yıl hapisten kaçmıştı.
17 Kasım 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED