T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i
Bilgisayar'da fiyatları indirdik

R A M A Z A N

Şükürler olsun oruçluyuz!

Ramazan'da açlık bizi doyuruyor. Sabır bizi coşturuyor.

Fırından çıkan sıcak pidelerin buğusu kavrulmuş susam kokusuna karışıyor. Hangi mevsimde olursak olalım marulun, kıvırcık salatanın, bir deste maydanozun yeşilinden fışkıran dirilik ve ferahlık içimize yayılıyor. Dedeler ceplerinde şekerlemeler ile torunlarını kucaklıyorlar. Akşamın pembe lacivert tülü büyük bir sukûnet ile insanların, bütün dünyanın üzerine iniyor.

Melekler saf saf iniyor.

Cennet kapıları açılıyor.

Rahmet ve merhamet ve bereket her yandan kuşatıyor bizi.

İnsanlar birbirlerine sevgi ile bakıyorlar. Zenginler zenginliklerinden soyunuyor, yoksulların yoksulluğu kayboluyor. Kalbimizin paslı kilidi açılıyor. Bize selâm veren bir kişiyi kardeş biliyoruz. Kimse sesini sertleştirmiyor. Yüzlerde nur, gönüllerde karşı konulmaz bir incelik, bir rikkat.

Açlık bizi doyuruyor. En çok kıymet verdiğimiz şeyleri başkaları ile paylaşmaktan sonsuz bir haz duyuyoruz. Bize yük olan her unsur, her tasa, her ihtiras tasını tarağını toplayıp savuşuyor. Kapımız ve soframız açık. Derdimiz ve sevincimizi söylemekten hoşnutuz.

Sabır bizi coşturuyor. Kalbin ırmakları dolu dizgin. Merhamet sağanak gibi boşalıyor. Hizmetten, hürmetten, ibadetten yeryüzünde oluşumuzun derinliklerinden, sebeplerden ve sonuçlardan geçiyoruz. Bir imtihan içinden yüz akı ile çıkıyoruz.

İçimizde kurulun kürsü bizi hesaba çekiyor. Ağlıyor ve tövbe ediyoruz. Tövbe suları sonsuz çağlayanların şırıltısını, aydınlığını, engin ufukların parıltısını taşıyıp duruyor işte. Bu taşı bu yoldan niçin kaldırmadım ben, bu çiçeğe bu hafta niçin su vermedin ben, şu çocuğun yanağına bir öpücük niçin kondurmadın ben, komşumun kapısını bir kez olsun çalmadım mı ben, alnımı secdeye bir kez olsun koymadım mı ben?

Derken ben.

Benlikten sıyrılıyor.

Benlikten sıyrılırken, çiçek açmış badem dalının, kelebek kanadının, su sesinini ve yıldız parıltısının , dostun ve akrabanın, ayak bastığımız toprağın, buğdayın ve zencefilin, yani akşam ezanı ile yeryüzüne yağmur gibi dökülen varoluşun sırlarını fark ediyor.

Bizi bu menzile eriştiren kılavuza binlerce teşekkür.

Bize bu basireti bağışlayan güce sonsuz secde.

Bu sırada çocuk sıcak pidenin buğusuna sarılmış olarak güülümsüyor. Baba işinden dönüyor, eve yaklaştıkça göğsünde bir genişlik. Anne yeşil salatının üzerine birkaç zeytin bırakıyor. Paydos.

Ses kesiliyor. Rüzgâr duruyor. Güneş dağların ardına çekiliyor. Kuzeyde bir yıldız göz kırpıyor. Nefesimizi tutuyoruz. Kuşlar kanatlarını kapatıyorlar. Çekiç örsün kenarında bekliyor. Dalgalar diniyor.

Sukût... Sükût...

Ve ağızları misk gibi kokanlar ve o gün insanlara gülden ağır bir söz söylememiş olanlar ve o gün almayı değil hep vermeyi düşünenler ve o gün "sabredenlere hesapsız ecirler verilecektir" müjdesi ile müjdelenmiş olanlar meleklerle birlikte iftar sofrasına oturyorlar.

Allahım, şükürler olsun oruçluyuz.

Mustafa KUTLU


Trajik bir Ramazan

Afganistan'da Ramazan herhangi bir islam ülkesinde hilalin görülmesiyle başlar. Afganistan'da zorlu tabiat koşullarından dolayı hilali gözetlemek biraz zor. Bundan dolayı hiziplere bölünmüş Afgan halkı. Her hizbin taraf olduğu bir İslam ülkesinin Ramazan ilanıyla Ramazan'a merhaba derler. Ramazan ilanıyla birlikte Afgan halkı Ramazan erzaklarını toptan halk pazarlarından satın alırlar. Afgan halkı yıllardır yaşadıkları iç ve dış savaşlara rağmen dini ibadetlerden hiçbir zaman taviz vermemiştir. Namazlarını hep muhafaza etmişlerdir. Afganlılar çocuklarında Ramazan ayında oruç tutmalarına büyük özen gösterirler. Her Afgan çocuğu küçük iken Kur'an-ı öğrenir.

Ramazan boyunca herkes Kur'an-ı Kerim hatim etmek için çaba sarfeder. Savaşların olmadığı dönemlerde teravih namazından sonra Afgan uleması camilerde veya genel yerlerde halka tefsir ve dini dersler düzenlerlerdi. Bugün çok zor koşullara rağmen bu gelenek hala tüm gruplar tarafından idame ettirilmeye çalışılıyor. Kabili pilavı, Afgan sofrasının vazgeçilmez Ramazan yemeğidir. Kabili, çeşitli baharat türlerinin, kuru üzümün katılıp buharla pişirildiği pilav türüne denir. Büyük kazanlarda pişirilen Kabili pilavı, etli yemeklerle birlikte yenir ancak Afganlılar yıllardır yaşadıkları çetin hayat ve fakirlikten dolayı, iftarlarını genelde sadece kabili ile açmak zorunda kalıyorlar. Afgan halkı iftarlarını genelde toplu açar. Tüm aile efradıyla birlikte dost ve ahbaplar da bu sofralara iştirak ederler. Afgananistan'ın ekmeği bizim pidelerimize çok benziyor.

Savaşlar ve göçlerden dolayı bir türlü yerleşik hayata geçemeyen Afgan halkı tüm bu şartlara ve soğuk kış koşullarına rağmen Ramazan'da toplu ibadetlere önem verir. Afganistan camilerin bir çoğunun harabe durumunda olmasına rağmen, namazlarını ve teravihi toplu kılmak için vücutlarına sardıkları petoları seccade yaparak namaza dururlar. Peto, Hind yarımadasında soğuktan korunmak için kullandıkları pamuktan yapılmış, ince battaniye şeklinde olan bir tür kumaştır. Çok alanda kullanılan peto özellikle, havlu, seccade ve soğuktan korunmak için kullanılır. Son olarak Yüce Allah'tan dileğimiz, bu mübarek ayı, Afganistan'ın yıllardır yaşadığı trajedisinin bitmesine vesile kılmasıdır.

 
FIKIH KÖŞESİ
Oruç perhiz değil ibadettir
Hayrettin Karaman
KISSADAN HİSSE
İmanı olmayanın hayrı
Meşayıhtan Cüneyd-i Bağdadî (k.s.) bir kış gününde Bağdad camilerinin önünde bir mecûsînin kuşlara yem dağıttığını görüp ona:
- Sen hayır yapıyorum diye kendini boşuna aldatıyorsun. Allah evvelâ îmanı farz kılmış, geri kalan hayır-hasenatı ondan sonra emretmiştir. İman etmedikçe senin bu yaptığın iyilik Allah indinde makbule geçmez, dedi.
Hazreti Cüneyd'in bu sözlerine mecûsînin cevabı şöyle oldu:
- Ben de biliyorum kabul olunmıyacağını. Fakat Allah bu yaptığımı görmez, bilmez mi? dedi.
Cüneyd (k.s.):
- Elbette görür ve bilir, deyince, mecûsî:
- Öyleyse o da bana yeter, deyip kendi bildiğine devam etti.
Cüneyd-i Bağdadî Hazretleri bundan sonrasını kendisi şöyle anlatıyor:
- Aradan zaman geçti. Ka'be-i Muazzama'yı çok arzulamıştım. Hac mevsiminde Mescid-i Haram'a gelip tavaf etmekte idim. Bu esnada, bir adamın ellerini açmış Allaha yalvarmakta olduğunu, hatta gözlerinden sel gibi yaşlar akıttığını gördüm. İyice dikkat ettim, o zat karlı bir havada kuşlara yem veren mecûsî idi. Tavaftan sonra yanına yaklaşıp hemen kollarından yakaladım. Mecûsî beni tanımıştı.
- İşte Allah gördü ve bildi, deyip hayretle yüzüme bakarak: "Allahü Ehad, Resûlühû Ahmed," dedi ve ruhunu gözümün önünde orada teslim etti.
O anda bana Allah tarafından şöyle hitap olundu:
- Ya Cüneyd! Sen Beytimi arzu ederek geldin ona kavuştun. O ise beni arzu ederek geldi bana kavuştu.
Bir mecûsînin mubarek bir ayda Allah rızası için hayırda bulunması onun ahirete îmanla gitmesine vesile olmuştu. Allah cümlemizin sonunu hayreyleye!..

RAMAZAN GÜNDEMİ
  • Bağcılar Belediyesi'nde gazetemiz yazarlarından Davut Dursun'un başkanlığını yaptığı panelde, "AB sürecinde Türkiye'de demokratikleşme" tartışılacak. Katılımcılar, Ali Bulaç, Hüsnü Öndül ve Ahmet Sever. Panel sonrası ise Grup Yankı, bir konser verecek.
  • Bayrampaşa Belediyesi'nde, Rumeli Türküleri ve Folklor Gecesi var.
  • Beyoğlu Belediyesi'nin hazırladığı programda, Meddah, Karagöz, Tuluat gösterilerinin yanısıra, Nazmi Çakmaktaş ve Taşkın Savaş Müzik topluluğu konserleri var.
  • Eminönü Belediyesi'nin Sultanahmet meydanında kurduğu iftar çadırında, Karagöz gösterisi ve Mustafa Keser konseri var.
  • Üsküdar Belediyesi Ramazan Çadırı'nda Sümer Ezgü konser verecek.
  • Zeytinburnu Belediyesi'nde ise, Çağrı Filmi gösterilecek.
    Tüm programlar, çadırlarda verilecek iftar yemeğinin ardından, Teravih namazı sonrası gerçekleştirilecek.

    3 BİN 500 AİLEYE RAMAZAN YARDIMI
    Gaziosmanpaşa Belediyesi, Ramazan nedeniyle ilçe genelinde ihtiyaç sahibi 3 bin 500 aileye gıda yardımında bulundu. Dağıtım töreninde konuşan Başkan Recep Koral, ilçede yaşayan muhtaç ailelere yıl boyunca sıcak yemek yardımında bulunduklarını ve kuru gıda yardımı vermeyi uygun gördüklerini ifade ederek, "İlçe genelinde 3 bin 500 aileye bu yardımı ulaytırıyoruz" dedi. Konuşmanın ardından bakliyat, makarna, çay, şeker, un gibi ürünlerin yer aldığı yardım paketleri dağıtıldı.
  • 1 Kasım 2001
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED