T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Sırplar geri döndü

NATO ile Belgrad anlaştı ve Sırp ordusu dün sabahtan itibaren Kosova sınırındaki tampon bölgeye girdi. Bölgede yaşayan Arnavut halk endişeli. Arnavut-Makedon çatışması Tetovo kasabasına sıçradı.

Sırp ordusu dün sabahtan itibaren Kosova sınırında yer alan güvenlik bölgesine girmeye başladı. Sırbistan'ın güneyinde bulunan Preşevo'daki Arnavut toplumu, NATO ve Sırp yetkililerin, Sırp birliklerinin Kosova sınırındaki güvenlik bölgesine girmeleri konusunda vardıkları anlaşmayı "kaygıyla" karşıladı. Preşevo Belediye Başkanı Rıza Halimi, "Bu güçlerin bölgeye derece derece ve ölçülü olarak yerleştirilmesinde israr ediyoruz. Bu işlemin Arnavut halkına danışılarak yapılması gerekmektedir" dedi. Yugoslav güçlerinin 1999'daki NATO bombardımanları zamanında Preşevo'da yaşayan Arnavut nüfusunun yüzde 90'ına kötü davrandığını ve evlerinden kovduğunu hatırlatan Halimi, "Bu yüzden burada yaşayan Arnavut çoğunluğun Sırp güçleriyle ilgili kötü hatıraları hala tazedir" dedi.

Sırp birliklerinin bölgeye girişi, Sırbistan'ın tampon bölgedeki Arnavut gerillalarla ateşkes anlaşması imzalamasından iki gün sonraya denk geldi. Yugoslavya Genelkurmay Başkanı General Neboja Pavkoviç de tampon bölgeye ilk girenler arasında yer aldı. Pavkoviç sabah 6.30'da 63. paraşüt tugayıyla birlikte bölgeye girdi. Paraşüt tugayında, iki araç dolusu 7.9 mm makineli silahlar ve AK-47 otomatik otomatik silahlarla donatılmış jandarmalar da bulunuyor. Diğer birlikler ise tampon bölgeye farklı yönlerden girdiler.

Tetovo'da çatışmalar başladı

Dün ayrıca Makedonya'nın kuzeybatısında Arnavutların çoğunlukta olduğuTetovo kasabasının Kale banliyösünden silah sesleri geldiğini haber verdi. Bölgeye çok sayıda polis sevkedildiği, güvenlik güçlerinin semte kimseyi sokmadığı kaydedildi. Görgü tanıkları, silah seslerinin Sara dağları yönünden geldiğini söylediler. Aynı kaynaklar, silah sesleri duyulmadan önce, sokaklarda yüzleri maskeli, siyah üniformalı, silahlı adamlar gördüklerini anlattılar. Arnavut örgütleri, Tetovo'da gösteri yapılması için çağrıda bulunmuşlardı. Arnavutlar, hükümetin haftalardır Makedonya-Kosova sınırında faaliyet gösteren silahlı Arnavut gruplarıyla diyalog kurmasını istiyorlar. Bu arada Sırplar, Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça kentindeki polis karakoluna saldırdı. Fransız barışgücü askerleri polis karakolunu saran Sırp göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba kullandı. Saldırıda bir BM polisi ve bir barışgücü askeri yaralandı. Kızgın Sırpların, karakola giriş yolunu ve Kosova'nın başkenti Priştine'den Mitroviça kentine giden tüm yolları kapattığı bildirildi. Bazı küçük gruplar ise kentin Arnavutların yaşadığı kesiminde toplandılar.

"Bu bir Avrupa sorunudur"

Balkan ülkeleri savunma bakanları nisan ayında Üsküp'te biraraya gelerek, Makedonya-Kosova sınırında Arnavut militanların bir köyü basarak 3 Makedon askeri öldürmeleriyle ortaya çıkan sorunu masaya yatıracak. Toplantıya, Türkiye ve Romanya'nın da davet edileceği açıklandı. Bulgaristan Savunma Bakanı Boyko Noev, Makedonya-Kosova sınırında yaşanan sorunun sadece bölgenin değil, tüm Avrupa'nın sorunu olduğunu söyledi. Noev, nisan ayı başında yapılması planlanan Üsküp zirvesinin bu açıdan büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Biz bu yüzden zirveden anlamlı bir sonuç alınması için Türkiye ile Romanya'nın da zirveye katılımının sağlanmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi

 
İSRAİL ABLUKASI ÖLDÜRDÜ
Hastaneye yetiştirilmeye çalışılan şeker hastası Filistinli kadın, İsrail askerleri tarafından kontrol noktasından çevrilince hayatını kaybetti.

Ermeni lobisi yine vurdu
ABD'nin New Mexico eyalet senatosu, 24 Nisan 2001 tarihini sözde "Ermeni soykırımını anma günü" ilan etti.


'Şap' uluslararası soruna dönüşüyor
Kanada, şap hastalığı nedeniyle AB'den hayvansal ve tarımsal ürün, Arjantin'den de et alımına yasak getirdi. Kanada Gıda Denetleme Ajansı (ACIA) sözcüsü Frederique Moulin, 27 Şubat'tan itibaren geçerli olarak alınan bu önlemin Fransa ve Arjantin'de şap hastalığı görüldüğünün doğrulanmasından sonra alındığını belirtti. ABD de Arjantin'den et alımının durdurulduğunu açıkladı. Bu arada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Honduras'ın da AB'den et ve et ürünleri alımını durdurdukları belirtildi. İngiliz The Times gazetesi, İngiltere'de şap hastalığının görüldüğü bölgelerde yaşayan yetkililerin 3 Mayıs'ta yapılacak genel seçimlerin ertelenmesini istediklerini bildirdi. Bu arada, şap hastalığından ötürü Fransa'dan canlı hayvan ithalini yasaklayan ülkeler arasına Japonya da katıldı. Birleşik Arap Emirlikleri'nde de 8 şap hastalığı vakası görüldüğü bildirildi.
15 Mart 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED