T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Hesap verecekler

Devletin 400 milyon dolarını hortumlayan Etibank'ın eski sahibi Dinç Bilgin'e ait medya kuruluşlarının Albayrak Şirketler Grubu hakkında yaptığı gerçek dışı suçlamalara cevap geldi.


Sabah'ın iddialarına ne diyorsunuz?

Sabah Gazetesi 12 Mart 2001 tarihinde bazı televizyon kanalları ile birlikte Albayrak Şirketler Grubu ile ilgili, gerçek dışı, asılsız ve karalamaya yönelik yeni bir iftira kampanyası başlattı. Geçtiğimiz yıl aynı gazetenin İstanbul ekinde, grubumuz ortaklarından birisinin ilkokul üçüncü sınıfa giden oğlunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı yapacak kadar uydurma haberler kullanılarak, grubumuz faaliyetleriyle ilgili olarak yapılan iftiralara ayrıntılı cevap verdiğimiz gibi ayrıca konuyu yargıya da intikal ettirmiştik. Buna rağmen Sabah Gazetesi Albayrak Şirketler Grubu'nu yıpratma gayretinden vazgeçmemiştir.

İftiracılar neyi amaçlıyorlar?

Sabah Gazetesi'nin, Albayraklar Grubu'nun ortağı olduğu 'Yeni Şafak' Gazetesi'nin, yolsuzluklarla mücadeleye verdiği destek çerçevesinde, içi boşaltılan bankalar, bu arada Etibank'la ilgili iddiaların aydınlığa kavuşturulması için yaptığı yayınlar nedeniyle üzerimize geldiği, esas hedefin ise 'Yeni Şafak'ın sesini kesmek ve yıldırmak olduğunu biliyoruz. Grubumuza yapılan haksız saldırıların, özellikle, Etibank'ın içinin boşaltılması ve Etibank'taki yolsuzluk iddialarıyla ilgili dosyanın Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne intikal ettiği bir dönemde tekrar başlatılması tesadüf değildir.

Resmi Gazete'de yayımlanan ihaleler herkese açık

Personel taşıma ihalesi ve Metro ile ilgili iddialara ne diyorsunuz?

Herkese açık ve uluslararası olarak ihale edilen Taksim-4. Levent Metrosu işinin inşaat kısmı, Cengiz İnşaat A.Ş ile birlikte Albayrak Şirketler Grubu tarafından gerçekleştirilmiştir. Elektrifikasyon kısmı iddia edildiği gibi Grubumuz tarafından değil Fransız Segelec Firması tarafından yapılmıştır. Personel taşıma işine gelince iddia edildiği gibi 7 yıldan beri değil, 18 yıldan (1982 yılından) bu yana, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin personel taşıma işini yapıyoruz. Fazilet Partili olmayan Bedrettin Dalan ve Nurettin Sözen dönemlerinde de belediye personelini taşıma işi grubumuz tarafından yürütülmüştür. Personel taşıma işi ihalesi de herkese açık olarak yapılmış ve Sayıştay'ın denetiminden geçmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yemek işini ve bilboardları siz mi aldınız?

Büyükşehir personelinin yemek işi grubumuz tarafından yapılmadığı gibi, bu işi üstlenen firma ile de hiçbir ilişkimiz yoktur. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kentin ana caddelerindeki bilboardları ise Sayın Ergun Gürsoy'un sahibi olduğu firma tarafından kiralanmıştır. Albayrak Şirketler Grubu'nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kiraladığı bir tane dahi bilboard yoktur.

Rakip firmaları bize dahil ettiler

ELSAN VE BİLTAŞ yan kuruluşlarınız mı?

İSKİ'nin sayaç okuma, değiştirme ve takma işlerinin Avrupa yakasındaki bir bölümü herkese açık olarak yapılan ihale ile grubumuz kazanmıştır. Aynı işin farklı bölgelerdeki bölümleri grubumuz dışında, ELSAN ve BİLTAŞ isimli şirketler tarafından üstlenilmiştir. Adı geçen şirketlerin grubumuzla hiçbir ilişkileri bulunmamakta olup, esasında bizim rakip firmalarımızdır.

Sabah'ın diğer iddiaları için neler söylersiniz?

Yaptıkları iftiraların haddi hesabı yok. Birçoğu asılsız, bir kısmı saçma ve komik, bir kısmı ise çarpıtılarak ortaya atılan iddialar bunlar. Faziletli Güngören Belediyesi'nin çöp toplama işi Grubumuz tarafından yapılmamaktadır. Beyoğlu Belediyesi'nden 5 trilyon liraya aldığımız herhangi bir ihale bulunmamaktadır. Halı sahaların grubumuza kiralandığı iddiasına gelirsek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yan kuruluşu olan Spor A.Ş.'nin Yeşilköy ve Çiroz'da veya başka bir yerdeki halı sahaları grubumuz tarafından işletilmemektedir. Araç kiralama işinden 3 trilyon lira kâr ettiğimiz iddia ediliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı araç kiralama işi % 36 fiyat indirimi ve yaklaşık 2 trilyon liraya Grubumuz'a ihale edilmiştir. Bu rakama 500'ün üzerinde araç 1 yıl boyunca 24 saat hizmet edecektir. Bir aracın ortalama aylık kirası 320 milyon liraya gelmektedir. 2 trilyon liraya alınan bir işten nasıl 3 trilyon lira kazanç elde edileceğini biz de merak ediyoruz. İETT araçlarının bakımının grubumuz tarafından yapıldığı iddiası; eğer böyle bir iş mevcut ise, İETT'nin araçlarının bakımı ve yıkanması işi grubumuz tarafından yapılmamaktadır.

Halk Otobüsü Hat İhalesi'yle ilgili iddialar?

Geçtiğimiz yıl KDV dahil 152 milyar liralık tahmini bedel üzerinden 25'lik gruplar halinde ihaleye çıkartılan 100 hatlık özel halk otobüsü ihalesi, Sabah Gazetesi'nin asılsız yayınları sonucu iptal edilmişti. Sözkonusu ihaleye sadece grubumuz iştirak etmiş ve araç başına 153 milyar liralık teklif vermişti. Geçtiğimiz günlerde birer hat olarak ihaleye çıkartılan iş için sadece 16 talipli olmuş ve toplam 16 adet özel halk otobüsü hattı tanesi KDV dahil 130,11 milyardan satılmıştır. Grubumuz bu ihaleye iştirak etmemiştir. Hat satın alan 16 kişi ile de grubumuzun hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Belediyeyi zarara uğrattılar

Sabah Gazetesi'nin yayınları sonucunda ikinci ihalede 100 otobüsten sadece 16 tanesine talipli çıkmış ve bir önceki ihaleye göre hat başına 23 milyar liralık bir kayıp ortaya çıkmıştır. Önceki ihale iptal edilmeyip grubumuza verilmiş olsaydı Büyükşehir Belediyesi 2,5 trilyon liralık daha fazla gelir elde edecekti. Sabah Gazetesi yayınlarıyla ihaleye fesat karıştırmış ve belediyeyi 2.5 trilyon lira zarara uğratmıştır. Ayrıca, taliplisi çıkmayan hatların satılıp-satılmayacağı da belli değildir.

Sabah'ın yayınları bizi yıldıramaz

Grup merkez binanız ve Yeni Şafak'ın yeni binasının kaçak olduğu doğru mu?

Albayrak Şirketler Grubu'nun merkezinin bulunduğu bina kaçak olmayıp, bina ile ilgili olarak herhangi bir yıkım kararı mevcut değildir. Yeni Şafak'ın Bayrampaşa'daki yeni binası ise Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın ağabeyi Necdet Özkan'ın Belediye Başkanlığı döneminde ruhsatı alınmış olup kaçak değildir. Kaba inşaatı da o dönemde bitirilmiştir. İETT personelinin yemek işiyle ilgili iddiaya gelecek olursak, yemek işi en düşük teklifi veren Grubumuz'a ihale edilmiştir. Sabah Gazetesi ve destekçisi bazı televizyon kanalları gerçekle uzaktan-yakından ilgisi bulunmayan iddialarla kamuoyunu yanıltmaya ve grubumuzu sindirmeye çalışmaktadır. Türkiye'nin bir gün yolsuzluklardan temizleneceğine ve ülkenin kaynaklarını zimmetlerine geçirenlerin hakettikleri cezaya çarptırılacaklarına içtenlikle inanıyoruz. Bu noktada verdiğimiz mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Yeni Şafak Gazetesi bugüne kadar sadece doğruları yazmış, ilkelerinden taviz vermemiş, sahip olduğu gücünü bağlı bulunduğu şirketler grubuna kredi temin etmek veya ihale almak için kullanmamıştır. Yeni Şafak ve Albayrak Şirketler Grubu yasalara saygılı olmanın ve yanlış yapmamanın gücüne sahip bulunmaktadır.

Yeni Şafak'la ilginiz nedir?

Yeni Şafak'ın ortaklarındanız. Ancak, gazetenin genel yayın politikasına bir müdahalemiz sözkonusu değildir.

 
Bilgin'in yüreği ağzında
Etibank'ta yaptığı usûlsüzlüklerle ilgili dosyaları İstanbul DGM'de olan Bilgin ve bankanın eski yönetim kurulu üyesi Mutlu'yu tutuklanma korkusu sardı.
Ahmet Özal'a 500 bin dolar taktı
Etibank'ın içini boşaltan Dinç Bilgin, işletme hakkını elinde bulundurduğu Kanal 6'dan dolayı Ahmet Özal'a da 500 bin dolar borç taktı.
Atv'nin Rtük'e borcu 1 trilyona ulaştı
ATV'nin reklam geliri payı ve gecikme faizinden olaşan yaklaşık 1 trilyon liralık borcunu RTÜK'e hâlâ ödemediği belirtiliyor.
Güzel: Sabah beni kullanıyor

Umutlar Sezer'de
Gazetecilerin işten çıkarılmalarına ilişkin bir rapor hazırladıklarını belirten TGC Başkanı Nail Güreli, "Bu raporu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve ilgili bakanlara sunacağız" dedi.
Bayram gelmiş neyime!
Hekimler, her yıl 14 Mart'ta kutlanılan 'Tıp Bayramı'na, hatalı ve eksik sağlık politikaları nedeniyle 'sağlıklı' bakamıyorlar. "Bayram dediğin şen-şatır olur" diyen hekimlere göre, Türkiye'de Tıp Bayramı kutlamaları fazla iyimser.
Tunus rüzgarı
Tunus Haftası, önceki gece Ankara'da düzenlenen defileyle başladı. 13 parça kıyafet sunulan defile için getirilen bazı giyim eşyalarının 'gümrüğe takıldığı' belirtildi.
Metro ihalesi ertelenmedi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yenibosna-Atatürk Havalimanı arası raylı sistem elektrifikasyon ihalesinin, bir şirketin girebilmesi için geciktirildiği yönünde Sabah gazetesinde yer alan haberlerin asılsız olduğunu bildirdi. Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın kuruluşlarının, belediyenin bugün gerçekleştirileceğini ilan ettiği ihaleyi, bir firmanın ihaleye girebilmesi amacıyla 27 Mart 2001 tarihine ertelediğini duyurarak, gerçek dışı bir iddiaya yer verdikleri belirtildi. Yenibosna-Atatürk Havalimanı hafif raylı sistem elektrifikasyon ihalesinin tespit edilen tarihte, yani bugün yapılacağı kaydedilen açıklamada, bir ertelemenin söz konusu olmadığı vurgulandı.

15 Mart 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED