T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Bayram gelmiş neyime!

Hekimler, her yıl 14 Mart'ta kutlanılan 'Tıp Bayramı'na, hatalı ve eksik sağlık politikaları nedeniyle 'sağlıklı' bakamıyorlar. "Bayram dediğin şen-şatır olur" diyen hekimlere göre, Türkiye'de Tıp Bayramı kutlamaları fazla iyimser.

Hekimler, her yıl 14 Mart'ta kutladıkları 'Tıp Bayramı'na, hatalı ve eksik sağlık politikaları yüzünden artık 'sağlıklı' bakamıyorlar. "Bayram dediğin şen-şatır olur" diyen hekimlere göre, Türkiye'de Tıp Bayramı kutlamaları fazla iyimser. Ücret belirlenirken yıpranma payının gözardı edildiğine dikkat çeken hekimlere göre, doktorların karşılaştıkları risklere rağmen emeklilik yaşının diğer meslek gruplarıyla aynı olması da haksızlık.

Bayram mı denir buna?

Öte yandan, tedavide kullanılan ilaçların hammaddesinin çoğu yurtdışından geliyor ve bu da hastaların cebinden daha fazla para çıkacağı anlamına geliyor. Kısacası, ne hekim ne de hasta için Tıp Bayramı'nı kutlamak yersiz; zira bayramlar şen-şatır karşılanır ve maalesef Türkiye'de bu mümkün değil.

Sağlık Bir-Sen Genel Başkanı Dr. Sadık Danışman, hekim olarak çalışan arkadaşlarının hangi zor şartlarda görev yaptıklarının ortada olduğuna dikkat çekerek, hekimlerin aldıkları ücretlerin toplumun gerisinde kaldığını söyledi. Dr. Danışman, hekimlerin parasal sıkıntı yüzünden yurtiçi ve dışında düzenlenen sempozyumlara katılmak bir yana ev kiralarken bile 100 milyon liradan fazla veremeyecekleri için bodrum katını tercih ettiklerini ifade etti.

Dr. Danışman, "Böyle bir ortamda Tıp Bayramı'ndan nasıl söz edilebilir? Bayram, saadet ortamında olur ama Türkiye'de hekimlerin böyle bir şansı yok" dedi.

Dr. Danışman şunları söyledi: "Hekim ve hastaların yanısıra sağlık hizmetlerini organize eden Sağlık Bakanlığı'nın da hali içler acısı. Üç ayağı da çökmüş bir sağlık sistemini nereye dayandıracağız? Bir an evvel sağlık politikasında reforma gidilmeli. Birtakım geçici onarımlar çözüm getirmiyor. Sağlık Bakanlığı, birkaç yıl içinde İstanbul'da İl Sağlık Müdürlüğü görevini defalarca değiştiriyor. Göreve gelen kişinin beraberinde getirdiği reformu takip etme şansı kalmıyor"

Herkes perişan halde

Öte yandan hastaların da iyi noktada olmadıklarına dikkat çeken Dr. Danışman, özellike SSK ve Devlet Hastaneleri'nde tedavi görmek zorunda kalan hastaların perişan olduğunu kaydetti. Danışman, "Doktor da, hasta da, Bakanlık da yakınıyorken Tıp Bayramı'nı kutlamak çözüm değil" diye konuştu.

'Hiç iyiye gitmiyoruz ki '

Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Mustafa Başoğlu ise son birkaç yılda sağlık politikası üzerine yapılan hiçbir uygulamanın iyiye doğru gitmediğinden yakındı.

Dr. Başoğlu, hastaların tedavi görebilecekleri mekanların yetersizliği kadar hastaların tedavi masraflarını karşılayacak imkanı olmadığına dikkat çekerek, "Bu durum SSK'da da geçerli. Bir hasta muayene oluyor ama tedavisi için para gerekli. Hastaneye yatınca ameliyat olacak ki bunun için gerekli olan ilaçları da orada değil başka eczanelerde bulabiliyor" dedi.

Dr. Başoğlu, devletin, sağlık çalışanlarının ücretlerini bütçeden artırmak yerine döner sermayeye aktarmasını da kınayarak, faturanın halka yüklendiğini vurguladı.



15 Mart 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED