T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Orta Asya'da su-petrol savaşı

  • Kazakistan'a ve Özbekistan'a verdiği suyu kısan Kırgızistan, Tacikistan'a verdiği suyu yüzde 80 oranında artıracak. Kırgızistan, Özbekistan'ın siyasi baskısına su kozunu kullanarak karşılık veriyor.

  • Ekim döneminin başlamasıyla birlikte Kazakistan'a ve özellikle Özbekistan'a verdiği suyu iyice kısan Kırgızistan, Tacikistan'a verdiği suyu yüzde 80 oranında artıracak. Kırgızistan ile Tacikistan'daki komşu iki eyalet Batken ve Sogdu arasında dostluk anlaşması imzalandı. Anlaşmanın en önemli yönünü, Tacikistan'a verilecek su miktarının yüzde 80 oranında artırılması oluşturuyor. Anlaşmada ayrıca, iki eyalette serbest sınır ticaret bölgesi oluşturulması da yer alıyor.

    Kırgızistan, geçen kış, borcunu ödemediği gerekçesiyle kendisine doğalgaz vermeyen Özbekistan'a, baharın gelişiyle birlikte, kış için enerji ihtiyacını karşılamak üzere Toktogul Barajı'nda su toplayacağını ve bu yüzden Özbekler'e verdiği su miktarını iyice kısacağını bildirmişti. Kazakistan ile Kırgızistan arasında su konusunda anlaşma imzalanmasına rağmen, suyun Özbekistan topraklarında geçmesi yüzünden kısıtlama Kazakistan'ı da etkiliyor. Bu yıl Orta Asya'da kurak bir yaz beklendiğini belirten uzmanlar iki ülkenin daha fazla kesinti uygulaması halinde tehlikeli bir maceraya sürükleneceklerina dikkat çekiyor.

    Petrole karşı su

    Kırgız ve Tacik hükümetleri, Özbekistan'ın stratejik öneme sahip Fergana Vadisi'ni denetim altına alma planlarına karşılık da su avantajını kullanıyor. Fergana Vadisi'ni kontrol eden ülkenin Orta Asya'nın süper gücü konumuna geleceğine dikkat çeken uzmanlar, Özbekistan'ın geçen Şubat'ta Kırgızistan'a yönelik gaz sevkiyatını kestiğini ve sevkiyata yeniden başlama karşılığında toprak talebinde bulunduğunu hatırlatıyor. Taşkent'in tehdidine karşı Kırgızistan ve Duşanbe'nin su kartını yeniden kullanması bekleniyor. Petrol ve gaz rezervi bulunmayan, tarım alanı zayıf konumdaki Kırgızistan ve Tacikistan, su gelirinden yoksun kalmaya uzun zaman dayanamayacaktır. Aynı zamanda Özbekistan ve Kazakistan'a yönelik su akışı kesildiğinde bu iki ülkenin gaz ve petrol sevkiyatını durdurarak karşılık vermesi bekleniyor.

    Ekonomik tehditlerin yanısıra, su sevkiyatını kesmesi halinde Kırgızistan ve Tacikistan, zaten askeri gerginlik içinde bulunduğu komşularından askeri anlamda büyük bir tepki ile karşı karşıya kalabilir. Fergana Vadisi'ndeki sınır ihtilaflarına ilaveten, Özbekistan Kırgızistan'ın güneyindeki bir barajın inşasını üstlenmişti. Kırgız yönetimi su vermeyi reddederse, Taşkent'in bölgeye saldırarak barajı topraklarına katmasından endişe ediliyor.

     
    Ortak cephe çağrısı
    İKÖ Dışişleri Bakanları olağanüstü toplandı. Toplantıda İsrail'e karşı sert konuşmalara sahne oldu. Arafat, "Tehlike çok büyük" derken Katar Emiri, birleşik İslami stratejinin oluşturulmasını istedi.
    Gürcistan'da isyan bitti

    Bush Ermeni Patriği ile görüştü ABD Başkanı George Bush, Ermenistan'ın Hıristiyanlığı kabul edişinin 1700. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde ülkesinde bulunan Ermeni Patriği Karekin'i Beyaz Saray'a davet ederek, kendisiyle bir görüşme yaptı.
    Görüşmeye, Ermenistan'ın Washington Büyükelçisi Arman Kirakosyan'ın yanısıra, Bush'un Harvard'dan sınıf arkadaşı olan Ermeni asıllı Vasken Setrakian'ın da katıldığı ve ABD Başkanı'nın arkadaşını, "iyi bir Ermeni" olarak tanıttığı belirtildi. Ermeni Kilisesi'nden yapılan açıklamaya göre Bush, "Ermeniler'in tarihini bildiğini, Ermenistan hakkında endişelendiğini ve bölgeye barış getirmek istediğini" söyledi.
    Ermeni Patriği Karekin'in, Bush ile görüşmesinde, soykırım iddialarını dile getirirken, "1915 trajik soykırımı sırasında, kapılarını mültecilere açtığı için" ABD'ye teşekkür ettiği belirtildi. Karekin'in, Amerikan halkı ve hükümet yetkililerinin yanı sıra, Başkan Bush'u kutsadığı da kaydedildi.
    27 Mayıs 2001
    Pazar
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Reklam Tarifesi
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED