T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

TOBB gemileri yaktı

Hükümetle arasındaki gemileri yakıp siyasete girmeye hazırlanan TOBB Başkanı Fuat Miras ve oda başkanları Kemal Derviş'in açıkladığı programa destek vermeyeceklerini belirttiler.

Uzun bir süreden beri siyasi parti kurma hazırlıkları içinde olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Fuat Miras, "Ekonomik Kurtuluş Savaşı" adı altında kurulduğundan bu yana destek verdiği 57. hükümetle arasındaki gemileri yaktı.

Siyasi parti kurma sinyalleri veren Fuat Miras'ın büyük destek verdiği hükümetle köprüleri atması eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in desteği ile yeni bir parti kurma çalışmalarını hızlandırdığı yorumlarına neden oldu. Miras TOBB'nun 56. Genel Kurulu'nda, "çok acı bir şekilde ve bir defa daha anlaşılmıştır ki, maalesef siyaset kurumu ülkeyi yönetememiştir ve yönetememektedir'' dedi. Genel Kurul'da Miras'ın dışında diğer oda başkanlarının da yeni bir partiden söz etmeleri TOBB'un bu konuda ne kadar ciddi olduğunun da göstergesi oldu.

Genel Kurul Başkanı Ekrem Demirtaş'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen TOBB Başkanı Miras, reel sektör programının bir an önce açıklanmasını isteyerek, İMF'den alınan 3.9 milyar doların bankalara gittiğini, iş âlemine hiç bir şey verilmediğini belirtti.

Konuşmada Devlet Bakanı Kemal Derviş'e yüklenen Miras, kendilerinin programla ilgili görüşlerinin alınmadığını ve programın içinde bulunmadıklarını ifade ederek, programı desteklemeyeceklerini belirtti.

Programda yokuz

Türk özel sektörünün Derviş'in programından umduğunu bulamadığını, kapalı kapılar arasında çözüm aramanın şeffaf devlet arayışına uymayacağını anlatan Miras, bu programa hiç bir zaman destek vermeyeceklerini açıkça beyan ederek, yalnız mali sektörü kuvvetlendirmekle işlerin hallolmayacağını, küçük esnafın zor durumda olduğunu, büyük marketlerin mücavir alan dışına taşınması kanununun bir an önce çakırtılması gerektiğini, RTÜK Yasası'nın şeffaflaşma açısından doğru olduğunu; ancak medya sahiplerinin kamu ihalelerine girmesinin sakıncalı olduğunun gözardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Değişiklik şart oldu

Miras, devlet çarkını değiştirecek yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini, parlamenterlerin anayasal değişikliği sağlamakla yükümlü olduklarını dile getirerek, değişimin koltakta değil, düşüncede yapılmasını gerektiğinin altını çizdi.

Miras, şöyle konuştu: "Üretim ve ticaretten gelen gücü kullanarak değişim sürecine girmeliyiz. Geniş tabanlı bir uzlaşı sağlayarak sivil Anayasa'yı Meclis'ten geçirelim. Siyaseti, dar bir çerçeveden çıkartalım. Parti başkanları ipotek koymasın. Hantal devlet anlayışını istemiyoruz. Siyaset ve ekonominin içiçe oluşumuna halkın ve bizim tepkimiz çok açıktır. Değişim düşüncede çağı yakalamaktır."

Miras, sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa, ülkemize her yıl an az 15 milyar dolar daha fazla mal satarak, anlaşmanın avantajlarını sonuna kadar kullanmaktadır. Tam üyelik için Avrupa Birliği önümüze engeller koyuyorsa, Türkiye ABD kozunu kullanarak ABD ile Serbest Ticaret Anlaşması'nı neden imzalamamaktadır.''

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Miras, son günlerde Kıbrıs dahil dış siyasette birçok hayati konuda, Türkiye üzerinde oyunlar oynandığı ve siyasi baskıların artırıldığı bir döneme girildiğini de söyledi.

Miras, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca bahsettiğim bu 40 yıllık süre içinde, dışarıdan borç alarak alınan onlarca milyar dolar ve içeride onlarca katrilyona oluşan paralar çarçur edilmiş, koskoca Türkiye Cumhuriyeti 10-15 milyar dolar yardım adı altında borç para bulabilmek için hepimizi derinden yaralayan, tavizleri peş peşe vermek zorunda kalmıştır. Arkadaşlar suç sizin, benim, Türk insanının değil, suç bu ülkeyi yanlış yönetenlerindir"

Miras, bugün seçim yapılsa barajı geçecek siyasi parti sayısının bir veya iki olacağının anlaşıldığını da belirterek, mevcut siyasi iktidarla birlikte muhalefet partilerinin de içinde bulunduğu sisteme güven kalmadığını, gelecekle ilgili umut ortamının maalesef bulunmadığını söyledi. Miras, "Türk özel sektörü maalesef Sayın Derviş'in açıkladığı programda umduğunu bulamamanın üzüntüsünü yaşıyor'' dedi.

Dövizi kimler aldı?

TOBB Başkanı Miras, ekonomik programda şeffaflık vaat edildiğini ancak Merkez Bankası'ndan devalüasyon öncesi 680 bin liradan döviz alanların hâlâ açıklanmadığını söyledi.

Miras, şöyle konuştu: "Bu mu şeffaflık. Sayın Derviş sorumlu bakandır, çıksın açıklasın cesareti varsa. (81 banka döviz aldı) diyor. 81'ini de açıklasın. Hangileri 1 milyar dolara kadar döviz almışlar. Bizim her hatamızda elimize kelepçe vurarak üzerimize geliyorlar bunlarda açıklansın. Ayrıca bankaların aldığı sendikasyon kredisi gerçek mi diye düşünüyorum. Bunu hazinenin açıklaması lazım.''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Altınpark'ta yapılan 56. Genel Kurulu sona erdi. Genel kurulda daha sonra ihtiyaç içindeki odalara yapılacak yardımın miktarının Odalar Birliği Başkanı Miras'ın yetkisine bırakılması kararlaştırıldı.

Siyasiler katılmadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Ankara'da yapılan 56. Genel Kurul'una koalisyon ortaklarından hiçbirinin katılmaması ve Bakan Kemal Derviş'in kutlama mesajı bile çekmemesi oda başkanlarını kızdırdı. Siyasi parti kurma hazırlıkları içinde olduğu belirtilen ve eski Cumhurbaşkanı Demirel'e yakın duran TOBB'un yaptığı Genel Kurul'da hükümet kanadından yalnızca Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu katıldı. Kurul'a ayrıca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş de katıldı.

Televoleci Derviş

Genel Kurul Başkanı Ekrem Demirtaş, toplantıyı açış konuşmasında,"Sayın Derviş bizim burada konuştuklarımızı yarın Boğaz'daki arkadaşlarıyla yorumlar. Pazar günü de televole programlarına konu olur'' dedi. Demirtaş, "Şu anda tüm ülkede siyasetçi aleyhine gelişen bir trend var. Ülke yeni lider, hatta yeni parti arıyor'' dedi. Konuşmasında Anayasa, seçim ve siyasi partiler kanunu olmak üzere pekçok yasada değişiklik istediklerini, ancak hiçbirinin yapılmadığını vurgulayan Demirtaş, "Artık devrim demek zorunda kalıyoruz. Kalıcı istikrar için yarı başkanlığa kayan bir parlamenter sistemi konuşmalıyız'' şeklinde konuştu.

Ekmek partisiyiz

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım, son günlerde TOBB'un parti kurmasına ilişkin tartışmalar yaşandığını dikkat çekerek, "tabii ki biz bir partiyiz, çok güçlü de bir partiyiz. Biz ekmek partisiyiz" dedi. Yıldırım, Türkiye'de 27 parti bulunduğunu, bunların 5 tanesinin de Meclis'te grubu olduğunu belirtti. Yıldırım, Devlet Bakanı Kemal Derviş'i eleştirmeye hakları bulunmadığını belirtirken, kendi muhatabının bu ülkeyi Derviş'e muhtaç edenler olduğunu bildirerek, "En çok ermiş, derviş dünyada bizde var. Amerika'da bir tane vardı, o da geldi. Adamı kırmızı mumla çağıranlara hesap sormuyoruz'' dedi.

Borç çığa dönüştü

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün de, 15 milyar dolarlık IMF kredisi alındığında kendisinin nurtopu gibi bir borçları olduğunu söylediğini hatırlatarak, "Bu nurtoplarının nasıl kartopuna, daha sonra çığa dönüştüğünü anlatmak istiyorum" dedi. Aygün, "Son 10 yılda toplam 31.5 milyar doları devletin midesine, makyajına, havagazına harcadılar. Son 10 yılda kötü yönetimden 10 üzerinden 10 aldık. Ama hangi büyük atılımı gerçekleştirdik?" diye sordu. Aygün Niyet Mektubu'nun Türkiye'nin sefaletinin siyasi kefalet ile tescil edildiğini vurduladı.

Nefes için çare arıyoruz

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, dün baygın olan, nefes alma limitinde bulunan Türkiye'nin, bugün ayağa kalktığını ve daha çok nefes almak için çare aradığını söyledi.

''Bizim muhatabımız hükümettir. Bu hükümetin projelerini değerlendiririz, bir kişiyi değil'' diyen Kavi, Genel Kurul'a, Derviş'in, telgraf göndermemesi ile ilgili değerlendirme yapmaya da gerek olmadığını vurguladı.

Kamyon takozla durdu

Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan da, konuşmasında,Türkiye ekonomisini, freni patlayan bir kamyona benzetti. Çağlayan, yokuş aşağı giden kamyonun, şimdilik takoz ile durdurulduğunu söyledi. ASO Başkanı ''Hakikaten sağa bakan, sola bakan ama bakarken de hiçbirşey yapmayan, birçok bakanımız var'' dedi. Çağlayan, TOBB'un, parti kurmasına da olumlu bakmadığını söyledi.

 
Tüketici kredi kartına sarıldı
Şubat'taki dalgalı kurdan sonra uzun vadeli kredi kullanımından kaçınan tüketici alışverişlerde kredi kartı kullanımını artırdı. Kredi kartlarının kullanım tutarı, bir haftada 51.4 trilyon lira arttı.
2 katrilyonluk kurum doğdu
Ziraat Bankası ile birleştirilecek olan Emlakbank'ın tüm gayrimenkulleri Konut Müsteşarlığı'na devredilecek. 2 katrilyonluk yeni kurum ise MHP'ye bağlı olacak
Konukoğlu'ndan tasarruf çağrısı
Akıl almaz savurganlık yaşandığını belirten işadamı Konukoğlu, herkesi tasarrufa çağırdı.
Aytaç Su kriz dinlemiyor
Yimpaş Holding'in kuruluşları arasında yer alan "Aytaç Su" en çok su satışı yapan bayilerine armağanlar vermeye devam ediyor. Aytaç'ın Kadıköy'deki merkezinde dün gerçekleştirilen çekilişle, Aytaç Su'yun İsparta Bayii Mehmet Ali Işık bir adet 2001 model Renault Kangoo otonun sahibi oldu. Çekilişe katılan diğer bayiler de 11 adet televizyon ile 22 adet kasetçalar kazandılar. Çekilişte konuşan Aytaç Pazarlama Müdürü Üzeyir İlbak, Aytaç Su'yun krize rağmen daha önce programına aldığı hizmetleri teker teker gerçekleştirdiğini söyledi. Aytaç Su'yun ekonomik krizden en az etkilenmek için her türlü önlemi aldığını ifade eden İlbak, "Bayilerimiz arasında gerçekleştirdiğimiz çekilişle, bayilerimizin morallerini yüksek tutarak bize olan güvenlerini kaybetmemelerini sağlıyoruz. Bayilerimizin her biri bizimle birlikte çalışan iş ortaklarımızdır" dedi. Aytaç Su Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özhan da, kurumlarının 2000-2001 yılını yatırım yılı olarak ilan ettiklerini söyledi.
27 Mayıs 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED