T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Hükümet gizledi

Bazı tv'lerde hisselerin el değiştirdiği duyumu üzerine ilk önce Savaş daha sonra da Kayış, Başbakanlık ve Maliye'den bilgi istedi. Ancak, RTÜK'e bilgi verilmedi.

Radyo ve televizyon kuruluşlarında yüzde 10'dan fazla hisse sahibi olanların kamu ihalelerine girmesini yasaklayan RTÜK Kanunu, medya baronlarını sahiplik konusunda ilginç arayışlara yöneltti. Hisseleri el değiştiren bazı televizyonların hisse pay dağılımının Radyo Televizyon Üst Kurulu'ndan gizlendiği ortaya çıktı. NTV ile ATV'de yaşanan hisse değişimini tespit etmek ve belgelendirmek isteyen RTÜK'e ne yayın kuruluşları, ne de Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı tarafından tatmin edici cevap verildi.

Kutlu Savaş'ın yazıları

RTÜK eski Başkanı Kutlu Savaş; 21 Haziran 1999'da Başbakanlık'a ve 28 Ocak 1999'da Maliye Bakanlığı'na yazdığı yazılarda medya kuruluşlarının kamu ihalelerine girmelerini yasaklayan 3984 sayılı kanunun gereklerine istinaden NTV televizyonunun yeni hisse sahiplerinin kendilerine bildirilmesini istedi. Savaş Başbakanlık'a yazdığı yazıda şöyle dedi:

"Interbank'ta cereyan eden araştırma ve incelemeler NTV logosuyla yayın yapan A Yapım Televizyon Programcılık A.Ş. unvanlı kuruluşun 4 trilyon liralık sermayesinin ve hissedarlara pay dağılımının, usul ve kaide dışı yollardan oluştuğu, bu yayın kuruluşunun el değiştirmesi esnasındaki para hareketlerinin de hissedarlar üzerinden değil belli bazı şirketlerin muhasebe kayıtlarında cereyan ettiği düşünülmektedir. Bu durumda vergi kaybından, usûlsüz kredilerden ve kanuna karşı hile yapıldığı ihtimalinden söz etmek mümkün olacaktır. Bu konuların tümünün yapılacak kanal ve frekans ihalesi için Başbakanlık'ça tanzim edilecek Ulusal Güvenlik Belgesi değerlendirmelerinde önemli olacağı cihetle konuların Interbank ile ilgili holdingler nezdinde araştırılması hususunda Başbakanlık Teftiş Kurulu'na talimat buyrulmasını takdirlerine arz ederim."

Maliye'den talep ettiler

Savaş, Maliye Bakanlığı'na yazdığı yazıda da, hisse devirlerinin kişi üzerinden mi yoksa şirketler üzerinden mi yapıldığının açıklığa kavuşturulup bildirilmesi talebinde bulundu. Nuri Kayış da, 20 Aralık 2000'de Maliye Bakanlığı'na yazdığı yazıda, ATV'nin hisselerinin el değiştirmesi konusundaki belirsiz noktaların açıklığa kavuşturulmasını isteyerek, şu talepte bulundu:

"ATV logolu 'Satel Sabah Televizyon Prodüksiyon A.Ş.'ne ait hisselerin el değiştirmesine ilişkin bugüne kadar adı geçen yayın kuruluşu tarafından Üst Kurul'a herhangi bir bildirimde bulunulmamıştır. Bu nedenle satıştan elde edilen gelirin tek bir gerçek veya tüzel kişiliğe ait hesaba mı, yoksa satışı yapan hissedarların hesabına ayrı ayrı mı, satın alanlar açısından ise alım satım işleminden doğan borcun ödemesinin tek bir gerçek veya tüzel kişiliğin hesabından mı yoksa hisseleri satın alan hissedarların ayrı hesaplarından mı yapıldığının incelenerek neticenin Üst Kurul'a bildirilmesi hususunda gereğini arz ederim."

Ancak Üst Kurul'un ihtiyaç duyduğu bilgiler elde edilmedi. Oysa daha önce AKS, Genç Radyo ve İstanbul TV gibi yayın kuruluşlarından şirket hisse bilgilerinin alındığı İzin ve Tahsisler Dairesi Başkan Vekili Hikmet İnce'nin yazılarından anlaşılıyor. Ancak, hamiline yazılı olan bu hisselerin de nama yazılı olarak Üst Kurul'a gönderilmesi talep ediliyor.



27 Mayıs 2001
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED