T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Sağda bütünlük şart

DYP genel başkan adaylarından İlhan Kesici, kendisini "Çiller'in emanetçisi" olmakla suçlayan diğer adaylara sert çıktı. Kesici, gönlünde yatan aslanın merkez sağda bütünleşmek olduğunu söyledi

DYP'de genel başkanlık yarışında nefesler tutulurken adaylar arasındaki çekişme de hız kazandı. Yarışın iddialı ismi İlhan Kesici, kendisini "Çiller'in emanetçisi" olmakla suçlayan genel başkan adaylarına karşı açıklamalarda bulundu.

3 Kasım seçimi sonrası 25 milyon seçmenin parlamentoda temsil imkanı bulamadığını belirten Kesici, "DYP bu büyük seçmen kitlesinin aradığı çözüm adresi olmalıdır. DYP'nin AK parti ile CHP arasında sıkışmış Türkiye'ye bir nefes borusu olabileceğine inanıyorum" dedi. Gönlünde yatan aslanın merkez sağı bütünleştirmek ve bu yeni oluşumun başına geçmek olduğunu söyleyen Kesici "Ben hali hazırdaki insanlar arasında bunu başarabilecek yegane kişiyim" diye konuştu.

Genel başkan adayı olarak üslubunu "eskiyle uzlaşmam ve çatışmam" sözleriyle ifade eden Kesici, "Eskiyle uzlaşmayı lüzumsuz bulurum. Zaten halk eskinin defterini dürmüştür. Seçmen bir fatura koydu ve genel başkanlar partilerin başından ayrılsın dedi. Ayrıca eskiyle çatışmam, didişmem. Bu başarının önündeki bir engeldir" dedi. Diğer genel başkan adaylarıyla ilgili de bir değerlendirme yapan Kesici, Aydın Menderes'in kendisi için dokunulmazlığı olduğunu söyledi. Ağar'a ise sadece başarı dilemekle yetindi.

  • ASLIHAN ALTAY KARATAŞ / ANKARA

    DYP'de aday sayısı 12'ye çıktı

    Türk Hukukçular Birliği Genel Başkanlığı ve DYP İstanbul İl Hukuk Komisyonu Başkanlığı'nı yürüten Mustafa Kuran, 14-15 Aralık'ta yapılacak DYP 7. Olağan Kongresi'nde genel başkan adayı olduğunu açıkladı. Kuran, DYP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, DYP teşkilatının, Türkiye'nin "çimentosu" olduğunu belirtti. Siyasette, "AP ruhunu aradığı" için genel başkanlığa aday olduğunu kaydeden Kuran, mevcut adaylar arasında bir bütünleşme olmadığı için adaylığını açıklamak zorunda kaldığını vurguladı. Kuran, 35 yıldır AP ve DYP'de çeşitli kademelerde görev yaptığını sözlerine ekledi.

    DYP'de bugüne kadar Aydın Menderes, Mehmet Ağar, İlhan Kesici, Takiddin Yarayan, Ufuk Söylemez, Mehmet Sena Ekici, Hasan Subaşı, İnci Çavaş, Şaban Yiğit, Erdem Alp ve Dursun Atabek genel başkan adaylığını açıkladı. DYP'de genel başkan adaylığını resmen açıklayanların sayısı Kuran ile birlikte 12'e yükseldi. n ANKARA

    'Merkez sağ yerine demokrat sağ'

    DYP genel başkan adaylarından Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez, DYP'de fikir üretmek yerine, liste kavga ve pazarlıkları yapanların tasfiye edilmesinde başarılı olunamadığını söyledi. Söylemez, DYP muhabirleriyle yaptığı kahvaltılı sohbet toplantısında, artık "merkez sağ" yerine "demokrat sağ" kavramının kullanılmasının daha doğru olduğunu, çünkü herkesin kendisini merkez olarak tanımladığını belirtti. Bu tanıma ANAP'tan DTP'ye kadar çok sayıda partinin rahatlıkla girebileceğini kaydeden Söylemez, sağda birleşmenin sağlanması konusunda bazı adaylarda "şişirilmiş bir özgüven" bulunduğunu belirtti. Söylemez, "Kerameti kendinden menkul bu arkadaşlar kendilerini, münhal gördükleri her partiye genel başkan olmak gibi bir vehme kaptırmış görünüyorlar" dedi.

    DYP genel Başkan adayı Söylemez, "DYP'nin lider partisi" olarak faaliyet gösterdiğine dikkat çekti. Söylemez, ekonomik işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görevini hakkıyla yaptığını çünkü, DYP'nin hiçbir partinin olmadığı kadar iyi bir ekonomi programına sahip olduğunu ileri sürdü.

    'DYP Kongresi iptal edilebilir'

    DYP'nin 14-15 Aralık günü yapacağı Büyük Kongre'nin 'hukuki mesneti' olmadığını iddia eden DYP Genel İdare Kurulu (GİK) üyesi İlhan Aytekin, kongrenin iptal edileceğini bildirdi. Aytekin, seçimi kaybeden adaylardan birinin kongrenin iptali için YSK'ya başvurması halinde DYP'yi yeni sorunların beklediğini ifade etti.

    Aytekin, parti tüzüğüne göre Büyük Kongre yapılmasının mümkün olmadığını söyledi. Olağanüstü kongre kararının alındığı GİK toplantısında da bu görüşünü ifade ettiğini belirten Aytekin, il kongrelerinden 49'unun tamamlandığını buna karşı 32 ilde kongre yapılmadığını söyledi. Kongre yapmayan illerin büyük kongrede oy kullanacağına dikkat çeken Aytekin, "Sayın Çiller'e GİK toplantısında 'kongre yapamazsınız' dedidiğimde 'benim olağan ve olağanüstü kongreye gitme yetkim var, bunu sizinle bölüşüyorum' demişti. Parti tüzüğümüze göre bu kongre yapılamaz. Kongrenin iptali YSK'ya taşınırsa DYP'yi yeniden sıkıntılı günler bekliyor" diye konuştu.

  • VELİ TOPRAK/ANKARA



  • 13 Aralık 2002
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED