T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Vetoya jet cevap

Anayasa Komisyonu, Cumhurbaskanı Sezer tarafından veto edilen Anayasa değişikliğini görüşmek üzere pazartesi günü toplanacak. Paket cuma gününe kadar Köşk'te olacak.

Anayasa Komisyonu, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto ettiği Anayasa değişikliği paketini görüşmek üzere Pazartesi günü toplantıya çağırıldı.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Istanbul Milletvekili Burhan Kuzu, komisyon üyelerini 23 Aralık Pazartesi günü toplantıya çağırdı. Dün komisyon üyelerine toplantı yazısını gönderen Kuzu, Sezer'in veto gerekçesini de yazıya ekledi. Komisyon saat 14:00'de toplantıya çağırılırken, AK Partili üyelere, "Komisyon toplantısına tam kadro katılın" talimati iletildi. AK Parti, CHP ile değerlendirme yaptıktan sonra Anayasa değişikliğini aynen TBMM'den geçirmeyi ve cuma gününe kadar Çankaya Köşkü'ne göndermeyi planlıyor.

Erdoğan: Halk değerlendirir

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan da, Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa değişikliği ile ilgili kanunu TBMM'ye geri göndermesini Kocatepe Camii'nde kıldığı Cuma namazından sonra değerlendirdi. Erdoğan, cami çıkışında gazetecilerin sorusu üzerine, ''Bu konuyla ilgili değerlendirmeleri parlamento önümüzdeki hafta içinde yapacak. Ayrıca tabii ki kamu vicdanı da gerekli değerlendirmeleri yapacaktır'' diye konuştu.

3 bin kişi yararlanacak

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa da, konuyu hem kendi içlerinde hem de CHP ile değerlendirdiklerini belirterek, Meclis'in iktidar ve muhalefet ile birlikte yasaya 450'ye yakın oy vererek tavrını sergilediğini hatırlattı. Cumhurbaşkanı Sezer'in "Anayasa'da kişiye özel değişiklik olmaz" görüşünü eleştiren Fatsa, "Bu yasadan bir kişi değil, 3 bin kişi yararlanacak. Sayın Cumhurbaşkanı da zaman zaman yetkisini kullanıp mahkumları affetmiyor mu?" diye konuştu.

CHP: Desteğimiz sürecek

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özyürek de, "Biz bu Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesinden yanayız. Bu Anayasa değişikliği kişiye özgü nitelikte değildir. Bu değişiklikten sadece Tayyip Erdoğan değil başka siyasi yasaklılar da yararlanacaktır" dedi.

'Değişiklik kişiye özel değil'

CHP lideri Deniz Baykal da, Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa değişikliğini öngören kanunu TBMM'ye iadesini olumlu karşılamadı. CHP Genel Merkezi'nde gazetecilerin sorularını cevaplayan Baykal, şunları söyledi: "Amacımız, anayasamızı insanların mağdur, hakları kısıtlanmış bir duruma düşürmekten çıkartacak, bu doğrultuda ülkemizi daha ileriye götürecek düzenlemeler yapmaktır. Bir düzenlemeyi kişiye özgü hale getiren, onun belli bir kişi tarafından yararlanma imkanı sağlayıp, sağlamayacağı değildir. Kimlerin yararlanacağı, kimlerin yararlanmayacağı konusu, düzenlemenin kişiye özgü olup olmadığı konusunda hüküm vermek için kullanılacak bir kıstas değildir. Anayasa koyucunun subjektif niyeti, iç amacı sorgulanarak getirilen düzenlemenin kişiye özgü olup olmadığına karar verilemez. Önemli olan Anayasa'nın genel objektif olarak değiştirilip değiştirilmediğidir." Baykal, milletvekili dokunulmazlığının da pakete eklenmesi halinde Sezer'in paketi veto etmeyeceğini de öne sürdü.

'Yerinde bulmadım'

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa değişikliğini veto etmesini "yerinde bulmadığını" söyedi. Arınç, resmi temaslarını sürdürdüğü Hindistan'da, gazetecilerin soruları üzerine, Sezer'in geri gönderme gerekçesini "çok yerinde bulmadığını" belirterek, "Anayasa değişikliğin kişiye özel düzenleme içerdiği" iddiasına da katılmadığını söyledi. TBMM'nin gerekli düzenlemeyi yapacağını ve iradesini ortaya koyacağını kaydeden Arınç, Anayasa'nın 76. maddesinde ANASOL-M Hükümeti döneminde yapılan değişiklik çalışmasıyla ilgili o dönemde hiçkimsenin "kişiye özel düzenleme yapılıyor" eleştirisinde bulunmadığını hatırlattı.

 
Yatırımcıya ÇED desteği
Çevre Bakanı Sütlüoğlu açıkladı: Yatırımcı Çevresel Etki Değerlendirme raporu için beklemeyecek. Sanayi alanları suları kirletmeyecek yerlerde toplanacak. Projeler için AB fonlarından yararlanılacak.
YSK, seçim takvimini hazırlıyor
Düşünce affı genişliyor
Meclis'e sevkedilen tasarı ile, 312. maddeden ceza alanların mahkumiyetleri 'hiç vaki olmamış' sayılacak.
Erdoğan: Kıbrıs'ta sorun karşılıklı özveriyle çözülür
Özdemir: ANAP'ta
2. Özal dönemi başlatacağız

Eroğlu 50 milyon dolar istiyor
Başbakan Abdullah Gül'ün davetlisi olarak dün Ankara'ya gelen KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Ankara'daki temaslarına başladı. Eroğlu'nun Ankara'daki görüşmeleri sırasında yılbaşında KKTC'deki memurlara yapılacak zam oranı için Ankara'dan destek isteyeceği öğrenildi. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da Başbakan Abdullah Gül ile yaptığı görüşme sırasında halktaki panik ortamına dikkat çekerek, gerekli maddi desteğin sağlanmasını istediği belirtildi. Eroğlu'nun da bu çerçevede memur zamlarını iyileştirme ve reel sektörün canlandırılması için, bir ekonomik paket talebinde bulunacağı ifade edildi. Eroğlu'nun talebinin 50 milyon dolar civarında olduğu belirtildi. Ancak, hükümetin bu aşamada böyle bir yardım öngörmediği öğrenildi. Bir yetkili, "KKTC'ye bu yıl yapılacak yardım, geçtiğimiz yıllardan farklı olmayacak" dedi.
  • DUYGU GÜVENÇ


    Akgündüz'ün itirazı reddedildi
    Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Fadıl Akgündüz'ün tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Akgündüz'ün avukatlarınca yapılan itiraz, üst mahkeme olarak Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirildi. Mahkeme, itirazın reddine karar verdi. Siirt'ten bağımsız milletvekili seçilen ancak Siirt'teki seçimin iptal edilmesi üzerine milletvekilliği düşen Akgündüz, hakkındaki gıyabi tutuklama kararı nedeniyle 10 Aralık'ta tutuklanarak Kartal Cezaevi'ne konulmuştu.
  • 21 Aralık 2002
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED