T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
2003 savaş yılı olacak

ABD Başkanı Bush, yeni yılın Irak'ta savaş yılı olacağını söylerken, Savunma Bakanlığı ABD ordusuna savaşa hazır olun talimatı verdi. 5. Filo'ya Körfez'e gitme emri verildi.

ABD Başkanı George Bush, 2003 yılında Irak'ın oluşturduğu tehlikeye "karşı koyacaklarını" açıklayarak, yeni yıla ilişkin ABD planlarını ortaya koydu. Bush, dün yaptığı haftalık radyo konuşmasında, Saddam Hüseyin'i, Irak'a komşu ülkeler ve dünya barışı için bir tehdit olarak niteledi.

"Teröre karşı savaş, aynı zamanda Irak ve kitle imha silahlarının oluşturduğu felaket boyutundaki şiddet tehlikesine karşı koymayı da gerektiriyor" diyen Bush, "şimdi silah yığınağını açıklama ve bunları imha etme sorumluluğu, Irak diktatörünün omuzlarında" diye konuştu. Bush, Saddam'ın bunu yapmayı reddetmesi durumunda, "barış adına, ABD'nin Irak rejimini silahsızlandırmak ve Irak halkını kurtarmak için bir koalisyona liderlik edeceğini" de söyledi.

Rumsfeld, Körfez'e sevkiyat emri verdi

ABD'nin, Irak'a saldırı kapsamında birliklerine savaşa hazır ol emri verdiği bildirildi. The Washington Post gazetesinin dünkü haberinde, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in askeri birlik ve uçakların gelecek haftalarda Kuveyt, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman ve diğer körfez ülkelerine gitmesi için 20 sayfalık bir gizli emir imzaladığı ileri sürüldü.

ABD donanmasından yapılan açıklamada ise kimyasal ve biyolojik silah saldırısına uğrayan askerlerin tedavisine uygun donanıma sahip 272 metre uzunluğundaki hastane gemisi USNS Comfort'un pazartesi günü denize açılmasının emredildiği belirtildi. Savunma Bakanlığı'nın ayrıca, Körfez bölgesindeki 60 bin kadar askerine ek olarak ocak ayı içinde bölgeye gönderilmek üzere 50 bin kadar askere daha hazır olmaları emri vermeyi kararlaştırdığı kaydedildi. Gazete, Körfez'de toplanacak ABD askeri sayısının 1991 Körfez Savaşı'ndakinden biraz daha az olacağını da kaydetti. 1991'de Körfez'de yaklaşık 500 bin ABD askeri bulunuyordu.

Savaş uçaklarına 'hazır ol' talimatı

Hava Kuvvetleri yetkilileri, son 24 saat içinde, 5. filoya Körfez'e gitmek için hazır olmaları emri verdi. Emir alan filolarda F-15, F-15E savaş uçakları, B1B bombardıman uçakları, F-117 Stealth savaş uçakları, kurtarma helikopterleri, insansız keşif uçakları, C-130 kargo uçakları, tanker uçaklar ve nakliye uçakları bulunuyor. ABD'nin Körfez ülkelerindeki üslerde bulunan onlarca uçağı ise birçoğu Irak üzerinde olmak üzere günlük denetim uçuşlarına devam ediyor.

Iraklı bilimadamı BM'yi yalanladı

BM denetçileri, sorguladıkları Iraklı bir bilimadamının, gizli nükleer çalışmaların başlangıcı olabilecek askeri bir programa ilişkin önemli bilgiler verdiğini açıkladı. BM sözcüsü Hiro Ueki, silah denetçilerinin son olarak bir metalurjistin ifadesini aldıklarını iddia etti. Adı geçen, Dr. Kazım Cemil isimli bilimadamı ise, silah denetçilerinin bu yöndeki açıklamalarını yalanladı. Cemal, Iraklı bilimadamı, silah programlarıyla bir ilgisi bulunmadığını söyledi ve "nükleer bir programla ilgili olabilecek ayrıntılar anlattığı" haberini yalanladı.

'Barzani ve Talabani başarısızlığa mahkum'

El Irak gazetesi, Kuzey Iraklı Kürt liderler Mesut Barzani ve Celal Talabani'yi "Irak'a zarar vermek için ABD'nin hizmetine girmekle" suçladı. Sözkonusu makalede, K. Irak'taki durum "anormal" olarak tarif edilirken, bunun ABD'ye yaradığı, Irak'a zarar verdiği belirtildi. Barzani ve Talabani'ye atıfta bulunulan makalede, "ABD'nin uğursuz planlarına ve Amerikalıların gayrı meşru amaçlarına katkıda bulunanların tasarladığı projeler" kınandı.

 
Mashadov: Sizi anlıyorum ancak desteklemiyorum
Ceharkale'de 46 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyla ilgisinin olmadığını açıklayan Çeçenistan Devlet Başkanı Mashadov, "İntihar komandolarını anlıyorum, ama onları desteklemiyorum" dedi.
Nostradamus'un torunları geleceği nasıl görüyor?
Rusya'nın Komsomolska Pravda gazetesinin dünkü sayısında gazeteci ve bilimadamlarının gelecekle ilgili tahminleri yayınlandı.
Almanya'nın tutumu Amerika'yı dizginledi
Fransa'da camiye boyalı saldırı
Fransa'nın güneyindeki Lyon'da bulunan Ulu Cami'ye, Fransa bayrağının renklerinden oluşan mavi, kırmızı ve beyaz boya dolu şişelerle saldırı düzenlendiği bildirildi. Cami imamı Kemal Kabtan, sabah namazından önce camiye geldiğinde cami duvarlarına boyalı şişeler atıldığını gördüğünü söyleyerek, cami etrafında güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi için yetkililere başvurduğunu ve şikayette bulunma niyetinde olduğunu belirtti. Kabtan, "Bunun bir uyarı olduğunu düşünüyorum" derken, 1990'lı yıllarda camiye iki kez saldırı düzenlendiğini hatırlattı.
Yemen'de siyasi suikast
Yemen Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Carallah Ömer, vurularak öldürüldü. Ömer'in, İslamcı Islah (Reform) Partisi'nin dün başkent Sana'daki bir spor salonunda düzenlenen yıllık kongresinde konuk olarak yaptığı konuşmanın ardından yerine oturduktan hemen sonra, bir kişinin düzenlediği silahlı saldırı sonucu öldüğü bildirildi. Göğsüne iki kurşun isabet eden Ömer'in hastanede öldü. Ali el-Carallah adlı saldırgan yakalandı.
29 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED