T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Tüketici yasası yenilenmeli

AB uyum yasaları içersinde tüketici hakları konusunda düzenlemelerin de bulunduğunu geçmiş yazılarımızda belirtmiştik. Avrupa Birliği 2002 İlerleme Raporu'ndan bir bölümü dikkatinizi sunmak istiyorum.

"Tüketici hakları ve güvenliği konusunda gereken yasal düzenlemeler yapılmamıştır"

Bu ibare şu anlama geliyor. Her türlü yasal düzenlemeyi yapmış da olsanız tüketici hakları ve güvenliği konusundaki düzenlemelerin yetersizliği Avrupa Birliği'ne girmenizi zorlaştırır. Ve maalesef Türkiye, Kopenhag'a giderken tüketici hakları konusunda gerekli yasal düzenlemeleri yapmamıştı. Geçmiş hükümet döneminde hazırlanan Tüketici Koruma Kanunu'ndaki değişiklik tasarısı, genel seçimler nedeniyle kadük hale geldi.

Şimdi top yeni hükümette.

Ülkemizde bütün bunlar yaşanırken, Tüketiciler Birliği Konya Şubesi tarafından yapılan panelde AB Sürecinde Tüketici Hakları tartışıldı. Zamanlama açısından hayli yerinde olan panelin açılış konuşmasını yapan Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Kemal Özer, dernek çalışmaları hakkında geniş bilgiler verdi.

Yöneticiliğini Doç.Dr.Sami Karahan'ın yaptığı panelde, Konya Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Şahingeri; mevcut Tüketiciyi Koruma Yasası'nın tüketicilere getirdiği kolaylıklardan bahsetti.

AB'ne üye ülkelerin tüketici hakları ve rekabetin korunması konusundaki çalışmalardan ve direktiflerden bahseden Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Fatih Botsalı; "AB, tüketici hakları konusunda ülkemizde yapılan düzenlemeleri yakından takip etmektedir" dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Av.Bülent Deniz; AB'ne uyum süreci içinde hazırlanan Tüketici Koruma Kanunu değişiklik tasarısının bir an önce yeni hükümet tarafından ele alınarak yasalaştırılması gerektiğini vurguladı.

Deniz; "Ekonomik kriz ile birlikte yüksek faiz oranları yüzünden borcunu ödeyemeyerek mahkeme kapılarına dökülen beş milyon kredi kartı mağduru için acilen yasal düzenleme yapılarak bu yurttaşları ekonomiye kazandırmalıyız" dedi.

Geçmiş siyasi iktidarın seçimlerde başarısız sonuç almasında Tüketiciler Birliği tarafından yapılan sivil muhalefetin büyük bir katkısı olduğunu söyleyen Deniz; 1995 yılından bu yana tüketici şikayetlerini yönlendirdiğimiz İl ve ilçelerde kurulu bulunan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'nin tabelalarının olmamasını sert bir dille eleştirdi.

Konya Ticaret Odası adına panele katılan Oda Başkan Vekili Mehmet Ali Çelik ise üreticilerin, tüketici hakları konusunda daha duyarlı olmaları için oda bünyesinde yapılan çalışmalara değindi.

Konya CHP Milletvekili Av.Atilla Kart ile birlikte takip ettiğimiz panele yerel medyanın ilgisinin yoğun olması ise sevindirici bir gelişme.

Telekom'da 145 ve 146 krizi

Türk telekom, indirim yaptı yapacak derken "fiyatlar yarı yarıya, sohbetler doya doya" adında bir indirim kampanyası başlattı. Bahar havasının estiği ülkemizde indirim haberi tüketicileri oldukça sevindiriyor. Fakat hizmet alabiliyorsanız. İndirim kampanyası ile birlikte internete 145 ve 146 ile bağlanan tüketiciler, hatların devamlı meşgul olmasından ve bağlantı sağlayamamaktan şikayetçi. Bu şikayetler aklımıza Türk Telekom'un yeterli altyapısı olup olmadığı sorusunu getiriyor. Bu hatları her aradığınızda meşgul de olsa ücretlendirme yapıldığını gözönünde bulundurursak tepkilerin her geçen gün artarak devam edebileceğini yetkililerin dikkatine sunuyoruz.


24 Aralık 2002
Salı
 
ÖMER KESER


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED