T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
ABD'ye 'vazgeç' mesajı

Ankara, Grossman ve Taylor'a, "Irak'a operasyon için uluslararası meşruiyet mutlaka sağlanmalı; Türkiye'nin kararını TBMM verecek" mesajını verdi. ABD'liler, "Ekonomik yardım konusunda mutabık kaldık" dedi.

Ankara, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ve Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor'a, "Irak'a operasyon için uluslararası meşruiyet sağlanmalı" mesajını verdi. Grossman ve Taylor, "Türkiye'ye ekonomik yardım konusunda mutabık kaldıklarını" açıkladılar.

Grossman ve Taylor, dün Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile 1 saat 15 dakika süren bir görüşme yaptılar. Ziyal, Taylor ve Grossman'a Türk kamuoyunun savaşa karşı çekinceli olduğunu aktardı ve MGK'dan çıkan kararı ileterek Türk halkının savaş istemediğini belirtti. Ziyal'in, "Türkiye bir hukuk devletidir ve neticede tüm kararlar parlamentonun onayı ile alınacaktır" dediği öğrenildi.

Ziyal, MGK bildirisine de yansıyan bu "hissiyatı" aktarırken, BM Güvenlik Konseyi'nin vereceği kararın belirleyici olması ve "uluslararası meşruiyet" ve "oydaşma" ile kararın alınması gerektiğini söyledi. Bu çerçevede, Irak'a uygulanacak kararın BM Güvenlik Konseyi'nin 1441 nolu kararı çerçevesinde olması gerektiği vurgulandı.

Ekonomik yardım paketi

Taylor da, görüşmelerinden sonra yaptığı açıklamada, görüşmelerde Türk ekonomisinin durumunun ve olası bir savaşta verilmesi gereken desteğin konuşulduğunu belirterek, "Ekonomide çok ilerleme gördük. Yüzde 3'ten yüzde 7'ye bir ilerleme gördük. Enflasyon da öngörülenden daha aşağıya çekilmiş. Ekonomik destek paketinde ilerleme sağlandı. Genel bir yapı üzerinde mutabık kaldık. Yardım konusunda, yardımın esnek olması, duruma göre uygun hale getirilmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.

Taylor, yardımın miktarı konusunda bilgi vermezken, Grossman da, "İstişareler birkaç adım daha ileri götürdü. Türkiye ve ABD'nin ortak görüşü, Irak ve Saddam rejiminin BM kararlarından doğan yükümlülüklerini yerine getirmesidir. İstişareler devam edecek. İstişarelerden tatmin olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.

28 milyar doları aşabilir

Paketin nakit, uzun vadeli düşük faizli borç, hibe ve projeleri de kapsadığı belirtilirken, miktarın Türk ekonomisinin uğrayacağı kayba göre şekilleneceği, 28 milyar dolardan da fazla olabileceği ifade edildi. Pakette ayrıca uzun süredir gündemde olan ancak gerçekleşmeyen tekstil kotalarının indirilmesi ve askeri borçların silinmesinin de yer aldığı belirtildi.

Keşif belgesi yazılıyor

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, Taylor ve Grossman ile yapılan görüşmelerde, "ekonomik reform programının sağlıklı olarak idame ettirilmesi" konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu ve "Irak konusundaki istişarelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kalındığını" bildirdi.

İki ülkenin, Türkiye'deki üslerin keşif amacıyla incelenmesinin belli kurallara bağlanması ve keşif için Türkiye'ye gelen ABD askerlerinin hukuki statüsü konusunda bir belge için çalışmalar yaptığı bildirildi.

Dışişleri: İstişareler sürdürülecek

Dışişleri Bakanlığı, ABD Hazine Müsteşarı Taylor ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Grossman ile görüşmelerde, Irak konusunda istişarelere devam edilmesi konusunda mutabık kalındığını bildirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerde, ekonomik reform programının sağlıklı olarak idame ettirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Açıklamada "İttifak ve stratejik ortaklık ilişkilerimiz çerçevesinde

Irak konusunda sürdürülegelen istişarelere devam edilmiş ve meselenin çeşitli veçheleri üzerinde durulmuştur. İistişarelerin sürdürülmesi hususunda mutabık kalınmıştır" denildi.

Bakanlar ve bürokratlarla görüştüler

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ve Hazine Bakan Yardımcısı John Taylor, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık ve Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile biraraya geldi.

 
Yakış: Ulusal çıkarımıza göre karar vereceğiz
Dışişleri Bakanı Yakış, "Önce ABD'yi savaştan vazgeçirmeye çalışmalıyız. ABD buna rağmen savaşa girerse, Türkiye'nin ulusal çıkarları ne gerektiriyorsa onu yapacağız" dedi.
2003 AB yılı olacak
AB Komisyonu 2003'te Türkiye'ye yeni bir katılım ortaklığı belgesi sunmaya hazırlanırken, hükümet de özellikle yargı alanında reformu kapsayan ve somut takvimler içeren Ulasal Program'ı güncelleyecek.
Hükümet 'özel' toplantılar yapacak
Bakanlar Kurulu toplantılarını zapta geçirerek bir ilke imza atan hükümet, "özel" gündemli toplantılar da yapacak.
'Savaşın cephesi olmayalım'
CHP lideri Baykal, Irak'a müdahale için "hukuki dayanak" olması gerektiğini, ancak bu durumda bile Türkiye'nin "savaşın bir cephesi" olmaması gerektiğini vurguladı.
'Asılsız savaş haberleri zarar veriyor'
Kayalar: ANAP yeniden doğacak
Ağar: Diplomasi atağı önemli
Yalçınbayır: Asker siyasi kararı bekliyor Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, MGK toplantısında askerlerin fotoğrafları, alternatifleri ortaya koyduğunu ve "Siyasi iradenin kararını bekliyoruz" dediğini açıkladı. Bursa'da bulunan Yalçınbayır, Türk halkının "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" ilkesini benimsediğini hatırlatarak, "Sonuna kadar barışı sağlamanın yollarını deneyeceğiz. Bu kararlılığı dün, MGK da en üst düzeyde belirtmiştir. MGK kararları gizlidir, ama şunu belirtmekte beis görmüyorum; komutanlarımız, fotoğrafları, alternatifleri ortaya koymuşlardır, 'Siyasi iradenin kararı bekleniyor' denilmiştir. Kararı sivil irade verecektir. Askerler her zaman sivil iradenin sonuçlarına bağlı olduklarını ifade etmişlerdir. Bu demokrasinin de gereğidir. Burada karar TBMM'ye aittir" dedi.
29 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED