T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Akıllı elektrik
sayacı soygunu

Fatura bedelinin düşmesi için 'akıllı sayaç' taktıran tüketiciler, normal fatura bedelinin yüzde 10-50 daha fazlasını ödemek zorunda kaldı. Böylece çok sayıda tüketici TEDAŞ tarafından mağdur edildi.

Enerji tüketimini gün içine yayarak elektrik tasarrufu sağlamak için zorunlu hale getirilen elektronik (akıllı) okuma sayaçları tüketicileri canından bezdirdi. Akıllı sayaç alan tüketicilerin faturaları yüzde 30 düşeceği yerde yüzde 10-50 oranlarında arttı.

Sayaçların her durumda kendilerine indirimli tarife uygulayacağını düşenen ve nasıl kullanılacağını bilmeyen binlerce tüketici bilgilendirilmediği ve reklamlarla yanıltıldığı için büyük zarara uğradı. Tüketiciler 17-22 saatleri arasında normal tüketimlerini sürdürdükleri için faturaların düşmesi beklenirken, faturalarda yüzde 10-50 arasında artış yaşandı. Bilinçli tüketim yapılmaması ve ithal edilen sayaçların bazılarının bozuk olması nedeniyle faturalar daha da kabarttı.

'Tüketiciler kandırılıyor'

TEDAŞ Yönetim Kurulu kararıyla onaylanan 38 maddelik şartnameye göre, bugüne kadar takılan elektronik sayaçların Ocak 2003'ten itibaren kullanımına izin verilmiyor. Tüketiciler Derneği(TÜDER) Başkanı Engin Başaran son aylarda elektronik sayaçların kabarık faturaları, bozuk sayaç ve okuma hatalarıyla ilgili yüzlerce tüketici şikayeti aldıklarını söyledi. Elektronik sayaç zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası İzmit Şube Başkanı Erol Sancak da, abonelerin direkt sayaç satıcılarıyla muhatap edilerek mağdur edildiğine dikkat çekti.

150 bin abone yeni sayaç taktırdı

Son bir yılda sadece İstanbul'da 80 binin üzerinde abone yeni sayaçları kullanmaya başladı. Bunlardan 15 bine yakını puantlı tarife diye tarif edilen 3 zamanlı ucuz tarifeye geçti, ancak faturaları aynı kaldı. Hatta bazı aboneler yeni sayaçlarla daha fazla fatura ödemeye başladı. Türkiye genelinde elektronik sayaç kullanıcı sayısının 150 binleri bulduğu belirtiliyor. Elektronik sayaçlar piyasaya 5 yerli üretici ile 15 yabancı firmanın ithalatlarıyla sürülüyor. Yerli ürünlere 70-150 dolar arasında bedel ödeyen tüketiciler, ithal saatlere 400-500 dolar civarında para yatırıyor. TEDAŞ'ın elektronik sayaçlar için 17-22 saatleri arasında en yüksek tarifeyi uyguladığına dikkat etmeyen aboneler kabarık faturalarla karşılaşmaya devam ediyor. Üstelik sayaçların bozulması halinde faturalar daha da kabarıyor. Çünkü sayaçların çoğunun Hong Kong, Çin, Güney Kore gibi ülkelerden ithal edilmesi nedeniyle üretici firma ve TEDAŞ tarafından tüketicilere servis hizmeti de verilmiyor.

Haydar Dümen'i de çarptılar

Tüketici mağduriyetlerinden en ilgincini kamuoyunun yakından tanıdığı Dr. Haydar Dümen yaşadı. Cihangir'deki evine bir yıl önce elektronik sayaç alan Dümen, önceden ortalama 200 milyon lira fatura öderken, geçtiğimiz ay 1 milyar liralık faturayla karşılaştı. Evinde sadece çamaşır makinası, buzdolabı, televizyon ve klima olduğunu söyleyen Dümen, "Tasarruf için akıllı sayaç aldık. Faturalar 3-4 katına çıktı. Çatı katına, ancak sanayi tesislerine gelecek akıl almaz faturalar geliyor" diye dert yandı.

Elektrikte kesintinin kaynağı kaçak kullanım

Şanlıurfa'da son 1 ay içerisinde meydana gelen elektrik kesintilerinden dolayı, TEDAŞ Şanlıurfa Müessese Müdürlüğü tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, soğuk hava yüzünden kaçak elektriğin yoğun olduğu şehirde denetimlerin sürdürüldüğünün belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "13 mahallede yapılan denetimlerde kaçak elektrik denetimleri sırasında, kaçak elektrik kullananlar hakkında yasal işlem yapılmıştır. İncelemelerde bu kaçak yöntemlerin vatandaşların kendileri tarafından yapılamayacağı ancak, bu işleri meslek edinmiş bazı kişilerce yapılabileceği görülmüştür. Bu konuda elektrikçilerin, Elektrikçiler Odası'nın ve Elektrik Mühendisleri Oda temsilciliğinin kaçak elektrik müdahalesinde daha duyarlı olmalarını, TEDAŞ'ın bilgisi dışında elektrik şebekelerine müdahale etmemeleri, kaçak elektrik kullanan kötü niyetli insanlara katiyen yardım etmemeleri, bu konuda TEDAŞ'a yardımcı olmaları, kaçak elektrikle mücadelede büyük bir destek sağlayacaktır."

 
Savaşa hayır mitingi bugün
ABD operasyonuna karşı çıkan sivil toplum kuruluşları bugün İstanbul Çağlayan'da saat 13.00'te miting yapıyor.
'Fintek' skandalı
Özelleştirmeye hazırlanan Türkiye Ziraat ve Türkiye Halk Bankası'nın kurduğu Fintek Finansal Teknoloji Hizmetleri A.Ş. adlı bilim şirketinin üç ayda, 164 milyar lira zarar ettiği belirlendi.
Tiyatro yöneticilerine 'çetecilik' suçlaması
Başarı Danışmanlık'ın sahibi sözleşmedeki yükümlülükleri yerine getirmeyen Devlet Tiyatroları yöneticilerini "çeteci"likle suçladı.
"Benimle evlenebilecek erkek yok"
Bir kuşağın hem ölesiye nefret ettiği, hem de içten içe tırstığı "olay kadın" Duygu Asena ile, yayın hayatına yeni atılan Habertürk gazetesindeki ilk mesai gününde görüştük.
Gökkubbede hoş bir sadâ bıraktı
Bugüne kadar yüzlerce minare, kubbe ve benzeri yapıları onaran Cemil usta, "Sanat eserleri arasında Selçuklu çok ileri gitmiş. Onların yaptığı yapılar, işlemeler bence en değerli olanlar" dedi.
Hac organizasyonuna ISAF yardımcı olacak Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) basın merkezinden yapılan açıklamada, Afganistan İçişleri Bakanlığı'nın desteklediği hac organizasyonuna kendilerinin de katkıda bulunacağı belirtildi. Açıklamaya göre, geçen yıl 6 bin 351 kontenjan ayrılan Afganistan'a bu yıl verilen 25 bin kişilik hac kontenjanı çerçevesinde, 10 bin kişi 4 Ocak-5 Şubat 2003 tarihleri arasında Kabil Havalimanı'ndan uçakla yola çıkacak ve 14 Şubat-18 Mart tarihleri arasında dönecek. Kabil Uluslararası Havalimanı'nın işletilmesi, hacı adaylarının kabul merkezi olarak kullanacağı altı binanın aydınlatılması ve gerekli malzeme desteği konusunda ISAF tarafından yardım sağlanacağı bildirildi.
29 Aralık 2002
Pazar
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED