T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Kadın sorunları BM'ye

Ayrımcılığa tabi tutulan ve haksızlığa uğradığını düşünen kadınlar, bundan böyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yanında, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Tasfiyesi Komitesi'ne de başvurabilecek.

Kadın hak ve özgürlüklerini uluslararası düzeyde savunmak ve korumak için harekete geçen Birleşmiş Milletler'in özellikle az gelişmiş ülkelere imzalattığı Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair Sözleşme'nin Ek Protokol'ünün altında artık Türkiye'nin de imzası var. Bu sözleşmenin imzalanmasının ardından iş, okul ve aile içinde cinsiyetinden dolayı haksızlığa uğrayan kadınlar haklarını aramak için BM'ye başvurabilecekler.

Kadınlar her tülü hakkını geri alabilecek

Evde, sokakta veya işyerinde ücret, annelik hakları veya cinsel konulardan dolayı istismara uğrayan kadınlar, BM'ye başvurarak haklarını geri alabilecekler. İşte bu protokolün Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından ilk başvurular başörtülü oldukları için okullarına gidemeyen İHL'liler tarafından yapılacak.

Sözleşme neler getirdi

Bu sözleşme genel olarak kadınlara karşı siyasal, ekonomik, sosyal, kültürel, kişisel ve diğer alanlardaki her türlü ayrımcılığın yasaklanarak bu ayrımcılığın giderilmesi için yapılacak çalışmaları kapsıyor. Kabul edilen ek protokole göre artık, taraf devletin yargılama yetkisi altında bulunan bireyler veya gruplar tarafından, ya da onlar adına sözleşmede yer alan hakların ihlal edildiği iddia edilerek yapılabilecek. İç hukuk yolları tüketildikten sonra yapılacak yazılı başvuruları değerlendirecek komite, telâfisi imansız zararlar söz konusu ise acilen ara önlemler alınmasını taraf devletten talep edebilecek.

AYRIMCILIK YASAK

Birleşmiş Milletler (BM) Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Tasfiye Edilmesine Dair Sözleşme'nin Ek Protokol'ü şu şekilde özetleniyor: "Taraf devletler kadınların tam olarak gelişmelerini ve ilerlemelerini sağlamak üzere, erkeklerle eşitlik temeline dayanan insan haklarını ve temel özgürlüklerini güvence altına almak ve kullanımlarını sağlamak amacıyla mevzuat çıkarmak da dahil her alanda ve özellikle siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda gerekli her türlü tedbiri alır."

Önce iç hukuk

Herhangi bir konuda cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa uğramış kadınların BM'ye bir dilekçe ile başvurabileceğini dile getiren Mazlumder Hukuk Komitesi Başkanı Avukat Gülden Sönmez, başvuru için ilk önce iç hukuku tüketmek gerektiğini söyledi. Sönmez, ancak başörtüsü sorunu gibi iç hukukun tüketildiği konularda doğrudan BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Tasfiyesi Komitesi'ne bir dilekçe ile başvurmak gerektiğini ifade etti. Ancak yazılan dilekçenin İngilizce, İspanyolca, Çince, Fransızca ve Rusça olması gerekiyor.

  • AYŞE OLGUN / İSTANBUL

  •  
    500 milyona ısınacağız
    Sıcak bir kışı arzulayan vatandaşın cebinden çıkacak yakacak parası ortalama 500-600 milyonu bulacak.
    Yasağa kafesli protesto
    İmam Hatipli öğrenciler, başörtüsü yasağını başlarına siyah kafes geçirerek protesto etti.
    KPSS sonuçları açıklandı
    3 bin 229 kişi, kamu kurum ve kuruluşlarının açık kadrolarına yerleştirildi. Toplam 362 kadro ise boş kaldı.
    ABD, 'uranyum'u inceliyor
    ABD'nin, Şanlıurfa'da ele geçirilen 150 gram ağırlığında 7 santimetre çapındaki uranyumla ilgili gelişmeleri izlediği bildirildi. ABD Başkanı George Bush'un hafta sonunu geçirdiği Texas'ın Crawford kentinde açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe, ''Bu konunun bir sorun oluşturup oluşturmadığını görmek açısından durumu izlemeye devam edeceğiz'' dedi. Sözcü, ''Tüm ipuçlarının titizlikle incelenmesi gerekmektedir'' diye konuştu. Öte yandan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığı (TAEK), nükleer silah saflığında uranyum olduğu iddia edilen malzemenin, henüz Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi`ne (ÇNAEM) ulaşmadığını, ulaştığında derhal analizinin yapılacağını bildirdi.
    1 Ekim 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED