T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
ABD silah yığıyor

AP, ABD'nin Irak'a komşu ülkelere hızla yığınak yapmakta olduğunu duyurdu

Amerikan haber ajanslarından AP, ABD Deniz Kuvvetlerinin, geçen hafta Kuveyt kıyılarına, karada ve denizde gidebilen pervaneli taşıtlar (Hovercraft) getirdiğini belirtti. Bunların, düşman Irak birliklerine saldırmak yerine, çölde yapılacak üç haftalık bir tatbikat için Kuveytli müttefiklere katıldıkları ileri sürüldü. USS Abraham Lincoln Üssü'nden savaş uçakları da tatbikat kapsamında bulunmamasına rağmen güney Irak'ta bir "uçuşa kapalı" bölge için semalarda uçtukları ifade edildi. Bu arada Katar'daki mühendisler ABD Merkez Komutanlığı olacak yeni bir komuta merkezinin yapımını tamamlamak üzere olduğu vurgulandı. Bu merkeze, Irak'taki savaşı yönetecek olan kadın ve erkek görevliler konuşlandırılacak.

Kuveyt'te ise silahlı piyade tugayının bir bölümü, Irak sınırının 28 mil (45 km) ötesinde bekliyor. Bu mesafe, Bağdat'a kara yolu ile 10 saatlik uzaklıkta. ABD'li askeri sözcüler söz konusu tatbikatların ve konuşlanmaların rutin veya terörizme karşı savaşın bir parçası olduğu konusunda ısrar ediyorlar, ancak bu güçlerin Saddam Hüseyin'i devirmeye yönelik bir operasyonda görevlendirilebilecekleri ihtimali çok kuvvetli.

Körfez'de tüm oteller dolu

ABD askeri personeli şimdiden Bahreyn, Katar ve Kuveyt'teki otelleri doldurmuş durumda. F-16 savaş uçakları Katar'ın başkenti Doha üzerinde büyük bir gürültüyle uçuyor ve içi asker dolu kamyonlar, 5'nci filo'nun Bahreyn'deki karargahı ve ABD donanmasının USS Abraham Lincoln Üssü'ne ve diğer bölgesel üslere uçuş yapan uçaklar için özel bir terminalin bulunduğu uluslararası havaalanı arasında gidip geliyor.

ABD Hava Kuvvetleri, Suudi Arabistan'ın Prens Sultan hava üssünde 6.000 personele ve sayısı açıklanmayan uçaklara sahip. ABD'nin Türkiye'nin İncirlik üssünde 1.700 askeri var ve Katar'daki el-Udeid hava üssünde 3.300 askeri var.

Fırat nehri üzerinden işgal

Amerikan tanklarının, Fırat Nehri üzerinden Bağdat'ı işgali senaryosuna ilişkin bir askeri tatbikatın, Amerikan zırhlı birlikleri tarafından Texas'taki bir askeri üste yapıldığı bildirildi. The Washington Post gazetesinde, tatbikatın fotoğraflarıyla birlikte yayımlanan haberde, tankların, Irak'ın güneyindeki uçuşa yasak bölgeden Fırat Nehri'nin karşı kıyısına geçirilmesine ilişkin tatbikatın üzerinde, Texas'taki Fort Hood üssünde yaklaşık bir haftadır çalışıldığı anlatıldı. Haberde tatbikatta, M1 tipi savaş tanklarının kullanıldığı belirtildi. n NEW YORK

 
"Savaşa hayır"
2. Çeçen-Rus savaşı 4 yaşında
Rusya'nın, 2 Ekim 1999'da Çeçenistan'a ikinci defa saldırması ile yeniden başlayan Rus-Çeçen savaşı 4. yılına giriyor.
Ankara'da Aziz ve Jones trafiği
Viyana'da Irak-BM zirvesi
BM silah denetçilerinin 4 yıl aradan sonra yeniden Irak'a dönmesine yönelik resmi görüşmeler, Avusturya'nın başkenti Viyana'da dün başladı. Görüşmelere, BM adına BM Irak Komisyonu (UNMOVİC) Başkanı Hans Blix ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) Direktörü Muhammed El Baradei, Irak adına ise heyet başkanı Emir El Sadi katılıyor. Görüşmelere, Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in de katılacağı yolundaki haberler ise kesinlik kazanmadı. 2 gün sürecek görüşmelerde, Saddam'ın saraylarının en önemli noktalar olması beklenirken, Hans Blix, sarayların BM ekibine kapatılacağını sanmadığını kaydetti.
1 Ekim 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED