T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

H A Y A T
Türkiye'den evlenmeyin

Hollanda'da Türk sivil toplum kuruluşları, bu ülkede yaşayanlara yönelik, "Türkiye'den evlenmeyin" kampayası başlattı.

Hollanda hükümeti tarafından uyumu engelleyici faktör olarak görülen yabancı, özellikle de Türk ve Faslı 'ithal' gelin ile damatlara karşı alınmak istenen önlemlere ilişkin çalışmalar sürerken, Hollanda'da Türkler için Danışma Kurulu (IOT) da 'Türkiye'den evlenmeyin' kampanyası başlatmaya hazırlanıyor. Türk ve Faslı gençlerin kendi ülkelerinden evlilik yapmalarını önlemek isteyen hükümetin, uyum kurslarına katkı adı altında talep etmeye hazırlandığı 6600 euro 'Başlık parası' ve aile oluşumu koşullarını ağırlaştıran diğer planlarıyla ilgili olarak "İnsanların Hollanda'ya evlilik yoluyla gelişini kısıtlayıcı her engele karşıyız" diyen IOT, aile içi şiddet, uyumsuzluk, çocukların derslerinde geri kalmaları, çocukların özürlü doğması, kalıtsal hastalık riski ve boşanmaları, hazırladığı kampanyaya neden olarak gösterdi. Ailelerin genelde çocuklarını Türkiye'den ve bazı durumlarda da kendi yörelerinden, hatta akraba çevrelerinden biriyle evlenmeye yönlendirdiklerini ileri süren IOT, toplantılar düzenleyerek aileleri ve gençleri bu tür evliliklerin riskleri konusunda bilgilendirmek istediğini belirtti.

Adalet Bakanlığı'ndan yardım istediler

Adalet Bakanlığı'na parasal destek başvurusunda bulunulan kampanya ile ilgili olarak IOT Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Erken ve zorla evlendirmenin zararları konulu toplumsal bilinçlendirme kampanyası, hükümetin duyurusunu yaptığı Hollanda'ya gelişi engelleyici politikaya destek değil, tam tersine sağlıklı bir gelecek ve özgürce bir evlilik kurulmasına katkıyı amaçlamaktadır" denildi. Gençlerin kendileri gibi Hollanda'da yetişmiş biriyle evlenmelerinin uyumsuzluk ve dil başta olmak üzere bazı sorunları ortada kaldıracağı, bu çiftlerin çocuklarının da Hollandaca sorunu yaşamayıp, buna bağlı olarak da derslerinden geri kalmayacağı görüşü savunuldu. Hollanda'daki Türk gençlerine birbirleriyle tanışma olanağı sağlayacak etkinliklere ağırlık verilmesi gerektiğini belirten IOT, bu tür faaliyetler üzerinde de çalışma yapmak istediğini bildirdi.

Türklerin üçte biri akraba evliliği yapıyor

Leiden Üniversitesi Yüksek Öğretim Üyesi Eldering, Türk ve Faslıların üçte birinin kuzen ya da kuzini ile evlendiğini ileri sürerek, bunun da çocukların sakat doğmalarına neden olduğunu belirtmidi. Leiden Üniversitesi Kültürlerarası Pedagoji Yüksek Öğretim Üyesi L. Eldering, eşlerini anavatanlarından seçen Türk ve Faslı gençlerin üçte birinin akraba evliliği yaptığını ileri sürerek, bunun çocukların sakat doğmalarına, kalıtsal hastalık riskinin daha fazla olmasına, hatta bebek ölümlerine neden olduğunu belirtti. Türk ve Faslı gençlerin ülkelerinden biriyle evlenmeleri konusunda aileleri tarafından büyük bir baskı altında tutulduklarını iddia eden Eldering, görevinden ayrılması nedeniyle yaptığı konuşmada, bu durumda genelde amca, dayı, hala ya da teyze çocukları ile evlenildiğini söyledi.

 
SEN NEYMİŞSİN BE PATATES
Mide ve oniki parmak bağırsağı yaralarını da tedavi edici özelliği bulunan patatesin, iltihap kurutucu olarak da kullanılabileceği belirtiliyor.
Akli dengem yok deyip kurtarıyor
Samsun'da, 6 yıl önce küçük bir çocuğa tecavüz suçundan yargılanırken akli dengesinin yerinde olmadığı gerekçesiyle bir yıl tedavi görüp serbest kalan sanık, benzer suçtan yine tutuklandığı davada, akli dengesinin yerinde olmadığını ileri sürdü. İstasyon Mahallesi'nde, yaklaşık 3 ay önce YÜ (7) adlı erkek çocuğuna tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklanan Kenan Ömer Ünalan'ın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, sanığın akli dengesinin yerinde olup olamadığının araştırılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
Vişne ağacı ikinci kez çiçek açtı
Sivas'ta Eyüp Elçi isimli şahsın bahçesindeki vişne ağacı ikinci kez çiçek açtı. Sivas'ın Ece Mahallesi'ndeki bir evin bahçesinde bulunan vişne ağacı ikinci kez çiçek açması şaşkınlıkla karşılandı. Sonbahar mevsiminde Sivas'taki ağaçların yapraklarını dökmeye başladığını belirten Eyüp Elçi, Sivaslılar'a Ramazan ayında taze vişne yedireceğini söyledi. Elçi, "Bundan 4 gün önce annem beni bahçeye çağırarak, vişne ağacında çiçeklerin açtığını söyledi. Ben inanmadım. Bahçeye geldiğimde vişne ağacının çiçeklerle bezendiğini gördüm. Tabii bu olay beni şaşkına çevirdi" dedi.
13 Eylül 2002
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED