T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

İran'a sıcak mesaj

Resmî bir ziyaret için İran'a giden Cumhurbaşkanı Sezer, "İran'la her alanda ilişkileri geliştirmekten yanayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini söyledi. Sezer, heyetlerarası görüşmelerin tamamlanmasından sonra Sadabat Sarayı`nda İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile yaptığı ortak basın toplantısında, ziyaretinin iki ülke ilişkilerinin gelişmesini istemeyen bazı çevreler yüzünden mi geciktiği yönündeki sorular üzerine, "Türkiye ve İran ilişkilerinin gelişmesine engel koyan kimse yok. Bunu özellikle saptamak lazım" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye'nin tüm komşularıyla olduğu gibi özellikle İran ile de karşılıklı yarar ve içişlerine karışmama ilkelerine dayalı iyi komşuluk ilişkilerini daha üst düzeye çıkarmak istediğini belirti.

Ekonomik işbirliği

Sezer, "İran ve Türkiye yüzyıllardır komşu olmuş iki ülkedir ve bu iki ülke gerek bölgelerinde, gerekse dünyada önemli ülkelerdir. Bu nedenle gerek siyasal, gerekse ticari ve ekonomik ilişkilerini en üst düzeye çıkarmalarında iki ülkenin de büyük yararı vardır" diye konuştu. Sezer, özellikle ABD`de meydana gelen 11 Eylül saldırıları sonrasında Türkiye ve İran'ın terörizmle savaş konusunda işbirliği yapmasının son derece önemli olduğunu vurguladı. Sezer, "Oldukça iyi olan ilişkilerimizi daha üst düzeye çıkarmak için bu ziyaretin büyük bir vesile olmasını umuyorum" dedi.

İran'da ilk akademik birim

Cumhurbaşkanı Sezer, Tahran'ın büyük üniversitelerinin birinde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü kurulması konusunda İran makamlarıyla görüş birliğine vardıklarını da anımsatarak, bu bölümün kurulması törenine de katılacağını belirtti. Bu arada Türkiye ve İran arasında çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşması Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler ve İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Tahmasd Mezahiri tarafından imzalandı.

İran basını: Yeni bir dönüm noktası

İran basını, Cumhurbaşkanı Sezer'in İran ziyaretini yeni bir dönem olarak nitelendirdi. Kayhan International gazetesi, başyazısında "Cumhurbaşkanı Sezer'in Tahran ziyareti, hiç kuşkusuz Tahran-Ankara ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olarak görülmeli" ifadesini kullandı. Iran Daily gazetesi, "bölgesel bir etkiye sahip olmasının yanısıra iki ülke için aralarındaki olası her türlü yanlış anlamayı gidermek için bir fırsat oluşturduğunu" yazdı.

Hatemi: Türkiye AB'ye girmeli

İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi , İran ve Türkiye'nin terörizmden çok çekmiş iki ülke olduğunu belirterek, "Elbette iki ülkenin çıkarları, terörizme karşı savaşta yan yana olmalarını gerektiriyor" diye konuştu. Hatemi, "Allah'ın yardımıyla İran ve Türkiye'nin düşmanlarının hiçbir şekilde diğer ülkede güvenlik içinde olmadıklarını hissedecekleri bir yönde ilerlemeliyiz ve bu yönde ilerledik" dedi. İran Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin AB üyeliği konusund ise "Türkiye'nin AB üyeliğini onaylıyoruz. Türkiye'nin AB içindeki güçlü, etkili varlığı hem Türkiye'nin, hem de İran dahil bölge ülkelerinin gelişmesi ve kalkınması açısından yararlı olur" diye konuştu. Hatemi, "Avrupa bilmelidir ki, Türkiye'nin bölgede çok saygın yeri nedeniyle, AB üyeliği Türkiye'den daha çok AB'nin yararınadır'' dedi.



18 Haziran 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED