T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

Yeni krizin ilk sinyalleri

IMF'ye 14 Haziran günü verilmesi gereken ek niyet mektubu konusunda kriz çıktı. Ekonomiden Sorumlu Bakan Kemal Derviş, MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşmede sorunu çözemeyince bu kez Ecevit'e çıktı.

IMF'ye 14 Haziran'da verilmesi gereken ek niyet mektubunda, bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesine ilişkin yapılması gereken düzenlemeler ve hazırlanacak siyasi mutabakat metni konusunda alttan alta devam eden bir kriz olduğu ortaya çıktı. Krizi aşmak için önce Başbakan Yardımcısı Bahçeli'ye brifing veren Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve ekonomi bürokratları, dün de Or-An'a çıktılar.

Önce Bahçeli ile görüştü

IMF'ye verilmesi gereken ek niyet mektubunun, bankaların sermaye yapılarını güçlendirmeye yönelik düzenlemelere karşı çıktıkları için bitirilemediği öğrenildi. Ek niyet mektubundaki pürüzlerin, Derviş'in menüsküs ameliyatı olduğu İbni Sina Hastanesi'nde ekonomi bürokratlarıyla yaptığı toplantıda da ele alındığı öğrenildi.

Bakan Derviş, bankaları yeni düzenlemelere razı ederek hem ek niyet mektubunu tamamlamak hem de ortakların imzalayacakları siyasi mutabakat metnini hazırlamak için önce MHP lideri Bahçeli ile görüştüğü ancak bu görüşmeden çözüm çıkmadığı bildirildi. Derviş, 40 dakika süren zirve sonrasında kısa bir açıklama yapmakla yetindi. Görüşmede ise Derviş'in Başbakan Ecevit'in pürüzlerin çözülmesi ve belirsizliğin giderilmesi amacıyla liderler zirvesini toplamasını istediği, Ecevit'in ise belirsizliğin ekonomideki etkileri üzerinde bir rapor hazırlanmasını istediği belirtildi. Derviş, Başbakan Ecevit'in ekonomideki durum ve özellikle son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi istediğini söyledi. Derviş, Başbakan'ın iyi göründüğünü belirterek, "Çok dikkatle dinledi. Bu tür toplantıların daha sık olacağını düşünüyorum. Ekonomi, finansman sektörü, dış ticaret konusunda arkadaşlar kendisine bilgi verdi" dedi. Derviş, yaşanan belirsizlikle ilgili soruya "belirsizliğin siyasi boyutu da, ekonomik boyutu da var" demekle yetindi.

Ecevit, ekonomiyi yatıştırmaya çalıştı

Zirve öncesinde yazılı bir açıklama yapan Başbakan Bülent Ecevit, ekonomideki tedirginliği yatıştırmaya yönelik mesajlar verdi. Ecevit, Basın Müşaviri Cem Avcı aracılığıyla yaptığı açıklamada, ekonomik programın uygulama sürecinde enflasyonun aşağıya çekildiği ve büyümenin yeniden başladığı önemli bir dönüm noktasına gelindiği belirtti. Bahar aylarında orta vadede tek haneli makul bir enflasyonla istikrarlı, sürdürülebilir ve yurttaşlar arasında hakça dağılan büyüme sürecine geçişte, programın başarılı olduğu ve tavizsiz sürdürülmesi gerektiğinin görüldüğü kaydedilen açıklamada, 2002 yılında hedeflenen yüzde 35'lik enflasyon ve yüzde 3'lük büyüme hedeflerinin tutarlı olduğunun da anlaşıldığı ifade edildi.

  • Nevzat Demirkol

  •  
    DSP'den yeni idam tasarısı
    İdam cezasının kaldırılması için Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerle teması bitiren DSP, teklif tasarısı hazırlayacak.
    İran'a sıcak mesaj
    Resmî bir ziyaret için İran'a giden Cumhurbaşkanı Sezer, "İran'la her alanda ilişkileri geliştirmekten yanayız" dedi.
    RTÜK'e üçüncü iptal davası açıldı
    Hükümet, tümü veto edilmesine rağmen RTÜK'ün sadece 18 maddesini TBMM'ye göndererek, Cumhurbaşkanı Sezer'e ikinci kez veto kapısı açacak.
    Arınç: MHP'nin bir gözü kapalı
    'Müebbet hapis, idamdan ağır'
    DSP Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ölüm cezasından daha ağır bir ceza olduğunu bildirerek, "Ölüm cezası, bir bakıma, suçlular için kurtuluş olduğu gibi bazı kişilerin de zaman içinde kahraman ilan edilmesine neden olmaktadır" dedi. İçli, "Şunu asalım da ondan sonra ölüm cezasını kaldıralım" önerilerinin de "aldatıcı" olduğunu söyledi. İçli, Anayasa değişikliği yapılmadan, Türk Ceza Yasası ve ölüm cezasını içeren ilgili diğer yasalarda yapılacak değişikliklerle ölüm cezasının mevzuattan çıkartılabileceğini belirtti. Bazı siyasetçilerin, ölüm cezasının kaldırılması için Anayasa değişikliğinin şart olduğu yönündeki görüşlerini de değerlendiren İçli, "Bu görüş, kesinlikle doğru değildir" dedi.

    18 Haziran 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED