T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

İşkenceci yerine doktorlara dava

"Temiz Şehir Operasyonu"nda gözaltına alınan Albayrak ve Mengi'ye işkence yapanlara işlem yapılmazken, işkenceyi belgeleyen raporları tanzim eden doktorlara dava açılması anlamlı bulundu.

Temiz Şehir Operasyonu'nda gözaltına alınan Albayraklar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak ve Tufan Mengi'ye işkence gördükleri yönünde rapor vermeleri üzerine haklarında sahtecilik iddiasıyla dava açılan doktorlar, kendi raporlarını savunarak "polisin ısmarlama raporlar hazırladığını söylediler.

Organize Şuçlar Şubesi polislerinin şikayeti üzerine açılan davada, işkenceyi belgeleyen raporları veren Dr. Ayhan Sandal ve Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu dün yargı önüne çıktı. Davada savunma yapan Dr. Sandal, bu kişiler üzerinde darp izlerine rastlandığını belirtirken, Gümrükçüoğlu, "Polis istediği raporu almak için bu kişileri hastane hastane dolaştırdı ve en sonunda ısmarlama raporlar aldı" dedi.

İstanbul 1. Ağır Ceza'daki duruşmada Dr. Sandal savunmasında, o tarihte nöbetçi olduğu için rutin muayenelerini sürdürdüğünü belirtti ve Organize Suçlar Şubesi ekiplerince getirilen 7-8 şahıs içinde yer alan Tufan Mengi'yi muayene ettiği sırada Mengi'nin kendisine 'işkence gördüğünü ve polisler olmaksızın muayene edilmek istediğini' söylediğini kaydetti. Dr. Sandal bunun üzerine yönetmelik gereği polisleri dışarı çıkararak Mengi'yi muayene ettiğini, ve erkeklik organı ve dizinde travmatik izler tespit ettiğini söyledi. Dr. Sandal olayın sonrasını şöyle anlattı: "Bu sırada göz mauyenisi için eskiden Haseki Hastenesi'nde görev yapmış olan Orhan geldi. Mengi'nin muayenesi bitmiş, Mustafa Albayrak gelmişti. O da işkence gördüğünü söyledi. Polislerin çıkmasını istedim. Onlar çıkmamakta ayak diretmeleri üzerine Dr. Orhan yönetmelikleri hatırlatarak çıkmalarını söylediler. Albayrak'ta da aynı izlere rastladım. Muayene bitmeden Dr. Orhan daha sonra gelmek üzere oradan ayrıldı." Sandal, polislerin dediği gibi kötü niyetli olsaydı geçmişten kaynaklanan rahatsızlığından dolayı vücudünda izler bulunan Necmi Kadıoğlu hakkında da aynı raporu vermesi gerektiğini vurgulayarak Mustafa Albayrak'ın muayene çıkışında kendisine 'Bize normal rapor verin. Yoksa içerde bize daha çok işkence yapacaklar' dediğini hatırlattı.

"Savcı beni tehdit etti"

Tanıklardan hemşire Keziban Yıldırım, daha önce ifade verdiği Fatih Cumhuriyet Savcısı İrfan Özliyen sorgu sırasında kendisini yalan söylemekle suçladığını ve "Sen polis düşmanı mısın" diye tehdit ettiğini iddia etti. Mahkeme heyeti Albayrak ve Mengi'yi hastenaye götüren polislerin gelecek celse dinlenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

'RAPORLAR ISMARLAMA'

Dr.Orhan Gümrükçüoğlu 20 yıldır bu görevi yaptığını ve hiçbir disiplin suçu işlemediğini belirterek muayene için orada bulunduğunu ve olayla ilgisinin muayene sırasında çıkmak istemeyen polislere yönetmelikleri hatırlatmaktan ibaret olduğunu ifade etti. Buna rağmen kendisinin "evrakta sahtecilikle" suçlanmasını anlayamadığını anlatan Gümrükçüoğlu, "Daha sonra yaptığı incelemelerde muayenden iki gün önce Mengi'nin bir ilaç içip ihtihara teşebüs ettiğini öğrendim. Zorlanmayan biri neden intihar etsin" dedi. Gümrükçüoğlu, polisin bu kişiler hakkında işkence görülmediği şeklinde rapor alınıncaya kadar dört ayrı hastane dolaşmalarının dikkat çekici olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Haseki'den sonra Çapa'ya götürülüyorlar. Buradaki doktor da Mengi ve başka bir sanığın üzerinde darp izleri olduğu şeklinde rapor veriyor. Bunun üzerine Okmeydanı'na götürülüyorlar. O sırada nöbetçi olmayan doktorlardan ısmarlama rapor alınıyor."

 
Bankamatik bürokratlar
'KADEK terör listesine alınsın'
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Büyükanıt, PKK'nın devamı olan KADEK'in AB terör listesine alınması çağrısını tekrarladı.
Umuda yürüyüşte umut eksilmedi
Ankara, İHL'lerde uygulanan başörtüsü yasağının sona ermesi için bir umut yoluydu...
'Hizmet aşkımız sönmez'
İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, 7 yılda 350 eser gerçekleştiren İSKİ'nin suyunun, gönlündeki hizmet aşkını söndürmeye yetmeyeceğini söyledi.
Şenlikoğlu'nun infazı ertelendi
Tekne kurbanı toprağa verildi
İstanbul Boğazı'ndaki tekne kazasında ölen Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü 2. sınıf öğrencisi Muhammet Ağaoğlu (19), memleketi Kırşehir'de toprağa verildi. Yozgat'ın Yerköy ilçesindeki Bedri Aydın Camii'nde düzenlenen cenaze törenine, Ağaoğlu'nun yakınları ile devlet erkanı katıldı. Muhammet Ağaoğlu'nun cenazesi Küçüktefelek köyündeki köy mezarlığına defnedildi. Öte yandan kazadan kurtarılan öğrenciler, yaptıkları açıklamada, olayın ardından ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu belirtti. Öğrencilerin yaptığı açıklamada "Teknedekilerin, gece kulübü Laila'nın karşısına geçmek amacıyla manevra yaptırdıkları iddiaları asılsızdır. Basının kazayı magazinleştirme çabası bizi ve vefat eden arkadaşlarımızın ruhunu rencide etmiştir" denildi.

18 Haziran 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED