Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Irak'ta 'hayır' sesleri

BM Güvenlik Konseyi'nin 1441 sayılı kararını ele almak için acil olarak toplanan Irak Meclisi, kararın "işbirliği yerine kriz, barışçı çözüm yerine saldırganlık" getirdiğini savundu.

Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, BM Güvenlik Konseyi'nin kabul ettiği 1141 sayılı kararını görüşmek amacıyla Irak Meclisi'ni acıl olarak toplattı. Meclis'te yapılan değerlendirmelerde, karar "kötü bir karar" olarak nitelenirken, Irak'ın onururunun zedelendiği görüşü savunuldu. Meclis'te iki gün süreceği belirtilen tartışmaların ilk gününde, bir degerlendirme yapan Irak Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, BM'nin Irak ile ilgili son kararının reddedilmesini istedi. Komite yetkilisi Salim El Kubaysi, BM'nin kararını değerlendirmek üzere acil toplanan parlamento üyelerine hitaben yaptığı konuşmada, Komite'nin BM'nin 1441 sayılı kararının reddini önerdiğini söyledi.

Hammadi: Karar reddedilsin

Öte yandan Irak Meclis Başkanı Sadun Hammadi, söz konusu kararın "Irak halkının onuruna aykırı" olduğunu, "işbirliği yerine kriz, barışçı çözüm yerine saldırganlık" getirdiğini savundu.

"Meclisin bu zalim kararı reddedeceğini ve Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'i ve komutasını desteklediğini" belirten Hammadi, "Meclis'in Irak'ın onurunu ve egemenliğini korumaya yönelik her türlü önlemi destekleyeceğini" de kaydetti.

ABD: BM'den izin almamız gerekmez

Öte yandan Amerikan yönetimi, Irak'a harekat için BM'den izin almaya ihtiyacı olmadığını açıkladı. Beyaz Saray Genel Sekreteri Andrew Card, Irak'ın BM tarafından kararlaştırılan zorunluluklarını ihlal etmesi halinde BM'nin toplanıp konuyu tartışabileceğini, ancak ABD'nin BM'den izin almasına gerek olmadığını belirtti.

Bağdat'ta dolar değer kaybetti

Irak, 1441 sayılı karar hakkında görüşünü açıklamadan önce, Bağdat'ta dolar değer yitirdi. Önceki gün 2002 dinara satılan bir dolar, dün 1960 dinara satılmaya başladı. Gözlemciler, dün akşam toplanan Irak Millet Meclisi'nin 1441 sayılı kararı kabul etmek için, Irak Devrim Komuta Konseyi'ne bir tavsiye sunacağını söylüyorlar.

ABD uçakları Irak'ı vurdu

Körfez'deki Amerikan Abraham Lincoln uçak gemisinden kalkan uçakların, Irak'ın güneyindeki uçuşa yasak bölgedeki hedefleri vurduğu bildirildi. Bu arada Yeni Zelanda, Ortadoğu sularında bulunan çokuluslu görev gücüne katılmak üzere Körfez bölgesine bir savaş gemisi ile keşif uçağı gönderecek. Körfez'e gönderilecek, güdümlü füzeler taşıyan, 173 mürettebatı bulunan Anzac sınıfı firkateyn, Haziran 2003'e kadar bölgede kalacak.

ABD'de savaş karşıtı protesto

ABD'de yüzlerce barış yanlısı, Irak savaşına karşı protesto gösterisi düzenledi. Nobel Barış Ödülü sahibi Nükleer Savaşı Önlemek İçin Uluslararası Fizikçiler Örgütü'nün Los Angeles'ta düzenlediği barış gösterisinde, Bush yönetiminin Ortadoğu politikalarını eleştiren eylemciler, alaca karanlıkta mumlar yaktı ve bir protesto yürüyüşü yaptı. Gösteride, "Irak'a müdahale etmeyin' yazılı siyah beyaz pankartlar taşındı. Örgüt başkanı Jonathan Parfrey, Amerikalılar'ı korumanın en iyi yolunun Ortadoğu'da barışın inşa edilmesi olduğuna inandıklarını, tek yanlı Irak müdahalesinin bu çabalarla taban tabana zıt olduğunu söyledi. Nükleer Savaşı Önlemek için Uluslararası Fizikçiler Örgütü, 1985 yılında Nobel Barış Ödülü'nü Sovyetler Birliği'nden Yevgeny Chazov ile paylaştı.

Irak'a Arap denetçiler de gitsin

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'dan Irak'ta görev yapacak silah denetçilerinin arasında Arap uzmanların da yer almasını isteyeceğini söyledi. Musa, Annan ile telefon görüşmesi yapacağını ve talebini kendisine ileteceğini kaydetti.



12 Kasım 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED