T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Millî iradeyi paylaşmayız'

AK Parti lideri Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP lideri Baykal'ın Anayasa değişikliklerine tepkisi üzerine, "Milli irade iktidarı AK Parti'ye teslim etti. İktidarı kimseyle paylaşmayız" dedi.

AK Parti lideri Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer ve CHP lideri Baykal'ın Anayasa değişikliklerine tepkisi üzerine, "Milli irade iktidarı AK Parti'ye teslim etti. Demokratik ülkelerde milli irade yetkisi başkasıyla paylaşılmaz" dedi. Erdoğan, kişiye özgü bir kanun değişikliği telebinde bulunmadıklarını da vurguladı.

Erdoğan, Parti Genel Merkezi'nde Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan'ı ayrı ayrı kabul etti. Sanayici ve tüccar kesiminin sorunlarına ilişkin Aygün ve Çağlayan'dan bilgi alan Erdoğan, gündemdeki konularla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 3 Kasım'da milli iradenin tecelli ettiğini hatırlatarak, siyaset kurumunun milletin iradesi doğrultusunda hareket etmek durumunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: "Biz iktidarımızı, milli iradenin bize verdiği vekalet istikametinde kullanırız. Samimi, barış ve sevgi içinde kullanırız. Net söylüyorum; hiçbir zaman da bize verilen bu görevi kimseyle paylaşmayız. Çünkü demokrasinin gereği budur. Bunun altını çizerek söylüyorum. Eğer bize verilen yetkiyi biz kalkar da paylaşmaya yönelirsek o zaman anti-demokratik bir süreç içine girmiş oluruz ki, o zaman siyaset kurumu zedelenir. Böyle bir yetkimiz yoktur."

Hukukun siyasallaştığına en güzel kanıt benim

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer ve Adalet Bakanı'nın Anayasa'nın 109. maddesiyle ilgili kişiye özgü düzenleme yapılamayacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine "Gerek Sayın Cumhurbaşkanı, gerekse Adalet Bakanı'nın ortaya koyduğu ifadeler kanunun gereğidir. Onun için zaten kanunda bunlar böyle geçiyor" karşılığını verdi.

Erdoğan, şöyle devam etti: "Şimdi milli iradenin bir tecellisi var. Siz bu milli iradenin tecellisini farklı yorumlarla bir sıkıntıya sokuyorsunuz. Bu, milli iradeye saygısızlıktır. Hukukun tecellisi farklı yorumlara taşınmak isteniyor. Kanunlar arasında yanlışlıklar vardır, yanlışlıklar olabilir. Bunların hepsini biz düzenlemeye talibiz. Bu düzenlemeyi kim yapacak? Yasama yapacak. Yapılacak düzenlemelerle anti-demokratik durumlar da düzelecektir. Kaldı ki, kimse kişiye özgü bir kanun değişikliği talebinde değildir. Kimse de hukukun siyasallaştırılması diye bir gayretin içinde değildir. Eğer böyle bir şey varsa; o zaman kusura bakmasınlar; biraz geçmişe baksınlar. Hukukun nasıl siyasallaştığını çok daha açık göreceklerdir. Bunun ispatı da Tayyip Erdoğan'dır."

"Milli iradeyi paylaşmam" sözlerine açıklık getirilmesinin sorulması üzerine Erdoğan, "Daha açık ifade etmeme gerek var mı?" diye sordu.

Erdoğan, Deniz Baykal'ın siyasi yasağının "ara seçim formülü" ile kaldırılabileceği yönündeki açıklamasına ise "Şahsımı hiçbir zaman pazarlık konusu yaptırmam" diye karşılık verdi.

Gerilim olmayacak

Erdoğan, 109. madde değişikliğinin ne zaman olacağını soran gazeteciye, "Çok acelecisiniz. Sabırlı olursanız çok şeyi beraber aşacağız. Hiçbir zaman AK Parti böyle bir gerilimin, ülkemizdeki hassasiyetlerin dışında adım atmayacaktır" cevabını verdi. Erdoğan, Anayasa değişikliği konusunda AK Parti'nin 363 milletvekilinin yeterli olmayacağının hatırlatılması üzerine "Hayır, tam aksine 363 milletvekili yeterlidir" dedi. Erdoğan, Başbakan Ecevit'in sözlerinin hatırlatılması üzerine de, "1998'den beri iktidarda Ecevit var. Türkiye'nin tablosu ortada. Böyle bir karnenin sahibi olan Ecevit'i kaale almıyorum" dedi.

 
Müslümanım ve laik yönetimden yanayım AK Parti lideri Erdoğan, "Ben Müslümanım ve laik yönetimi tercih ediyorum. Bizim gizli gündemimiz yok. İstanbul'u değiştirdiğim gibi Türkiye'yi de değiştirmeye çalışacağım" dedi.
Baykal'dan Erdoğan'a şartlı destek geldi
CHP lideri Baykal, dokunulmazlığı, seçim süresinin kısalmasını içeren bir paket gelmesi halinde Anayasa değişikliğine evet diyeceklerini söyledi.
Lojman satışı için ilk adım atılıyor
AK Partili milletvekilleri TBMM lojmanlarına taşınmayacaklarını açıklarken, CHP'lilerden de destek geldi. Lojmanlar boşaltılırken, satış için hukuki altyapı da hazırlanıyor.
Yargı 'özerklik' arayışında
Yargıyı siyasi etkiden kurtarmak ve yargı mensuplarının özlük haklarını yükseltmek amacıyla, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve ilgili yasalarda değişiklik için komisyon kuruldu.
Sadece Ecevit 'kaygılı'
Başbakan Bülent Ecevit, AK Parti'nin tek başına iktidara gelmesinin "devlet krizi" yaratacağını öne sürdü.
Bakan Çelikel: 76. madde değişmeli
Adalet Bakanı Aysel Çelikel, AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilmesine de engel olan Anayasa'nın 76. maddesinin değişmesi gerektiğini söyedi. Çelikel, Anayasa'nın 76. maddesinde yapılması düşünülen değişikliği doğru bulup bulmadığına ilişkin bir soru üzerine, bu maddenin bazı sorunlar doğurduğunu belirterek, bunun gözden geçirilmesinin yararlı olacağını düşündüğünü söyledi. Çelikel, Cumhurbaşkanı Sezer'in, Erdoğan'ın başbakan olabilmesi için yasalarda değişiklik yapılmasını eleştiren konuşmasını değerlendirirken de, "Anayasa gibi temel bir yasa, kişiye özgü olarak değiştirilemez. Başka yolları deneyeceklerdir" dedi.
12 Kasım 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED