T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
Müslümanım ve laik yönetimden yanayım

AK Parti lideri Erdoğan, "Ben Müslümanım ve laik yönetimi tercih ediyorum. Bizim gizli gündemimiz yok. İstanbul'u değiştirdiğim gibi Türkiye'yi de değiştirmeye çalışacağım" dedi.

AKParti lideri Recep Tayyip Erdoğan, "İstanbul'u değiştirdiği gibi Türkiye'yi de değiştirmeye çalışacağını" söyledi.

Erdoğan, Newsweek ve Washington Post için çalışan Lally Weymouth'a verdiği röportajda, "Türkiye için farklı bir vizyonunuz var mı?" sorusuna karşılık, "Evet. Ben belediye başkanıyken İstanbul'u değiştirdiğim gibi Türkiye'yi de değiştirmeye çalışacağım. Türkiye'yi modernleştireceğim" dedi.

Muhabirin, "Batıda bazıları partinizin laik devlete tehdit olduğundan korkuyor" demesi üzerine, "Bizim partimiz laikliği, demokrasinin önemli bir unsuru olarak görüyor. Laiklik, bu ülkenin yönetsel yapısını kuruyor" karşılığını veren Erdoğan, "Partinizin aslında İslamcı bir parti olmasından ve ülkenin karakterini değiştireceğinden endişeliler" yorumu üzerine de, "Bizim partimiz İslamcı değil. Dine dayalı değil. Ancak Türk medyası bizi bu kategoriye yerleştirmeye çalıştı" şeklinde konuştu.

Bir başka soru üzerine de "Ben Müslümanım ve laik yönetimi tercih ediyorum" diyen Erdoğan, "gizli bir gündemi bulunduğu ve laik devleti yıpratarak İslami kuralları getirmek niyetini taşıdığı endişelerinin ifade edilmesi üzerine ise, "Eğer benim milletim hakkımda böyle endişeler taşısaydı, beni seçmeyecekti. Halk, Tayyip Erdoğan ile bugün tanışmadı. Halk, onu bütün hayatı boyunca biliyor. Bunu bilerek onu iktidara getirdiler" cevabını verdi.

Başbakan kim olacak

Anayasayı değiştirerek başbakan olma idealinin bulunup bulunmadığı yolundaki soruya karşılık Erdoğan, parti genel kurulunda bu konunun konuşulacağını ve daha sonra Cumhurbaşkanı Sezer'den bir randevu daha alınacağını kaydetti. Erdoğan, "Halk, kimin başbakan olması gerektiğini ifade etti, geri kalanı siyasi dünyanın sorumluluğudur" dedi.

Erdoğan, halkın partiyi seçerken, kendisini de seçtiğine inandığını kaydetti. Erdoğan, "O zaman siz başbakan olmalısınız?" yorumu üzerine de, "Normal şartlarda evet" diye konuştu.

IMF anlaşmasına revizyon

IMF ile yapılmış olan anlaşmada bazı değişiklikler yapma isteğini de dile getiren Erdoğan, IMF ile anlaşmanın, sosyal yönünü, "özellikle işsizlik ve tarım sektöründe yarattığı sıkıntıyı" değiştirmek istediğini ifade etti. "IMF ile yeniden müzakereye mi oturacaksınız?" sorusuna Erdoğan, "Programın tamamı için değil. Ancak her üç ayda bir gözden geçirmelerde ve değiştirilmesi gerektiğini hissettiğimiz bölümler üzerinde çalışabiliriz" dedi.

Irak'ta barışçıl çözüm

Irak için "BM kararı olmadan ABD'ye destek vermenin uygun olmayacağını" belirten Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin de devam edeceğini kaydederek, daha önce Filistin ile ilgili açıklamalarının, oradaki durumla bağlantılı olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Biz, kişiden veya devletten gelen terörizme karşıyız" dedi.

'Ordu reformlara sıcak bakıyor'

Avrupa Birliği'nin, birinci öncelikleri olduğunu belirten Erdoğan, Kopenhag kriterlerine ulaşmak zorunda olduklarını kaydetti. Erdoğan, "Bu da ifade, ideoloji, din özgürlüğü, eğitim özgürlüğü üzerindeki yasakların kalkması ve ana dilde öğretim anlamına geliyor. Bu aynı zamanda, sadece Kürtler için değil fakat herkes için ana dilde yayın üzerinde kısıtlamaların kalkması ve işkenceye son verme anlamına da geliyor" ifadelerini kullandı. Weymouth'un, "Bu reformları uygulamaya çalışırsanız ordu ile gerginlik yaratmayacak mısınız?" sorusu üzerine Erdoğan, "Bunlar ordunun olumlu baktığı konulardır" dedi. Erdoğan, "İmam Hatip okullarının sayısını arttıracak mısınız" sorusu üzerine de, "Dini okulları genişletmeye de kapatmaya da niyetimiz yok" dedi.



12 Kasım 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED