T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Şirket yönetim kurulu üyesinin sigortalılığı

Orhan NALBANTLI isimli okuyucumuzun 03.01.1983 - 07.08.2001 tarihleri arasındaki SSK sigortalılığından 6591 prim ödeme günü vardır. Ve 07.08.2001 tarihinden bugüne kadar, şirket yönetim kurulu üyesi olarak, Bağ-Kur sigortalısı olmuş ve 16. basamaktan prim yatırmıştır. Kendisi, Bağ-Kur sigortalılığından çıkıp SSK sigortalısı olarak prim ödemeye devam etmek istiyor. Soruları ve cevapları aşağıdaki gibidir:

1. SSK sigortalılığına tekrar başlayabilmesi için, BAĞ-KUR sigortalısı olduğu şirket yönetim kurulu üyeliğinden ayrılması gerekiyor mu ?

*Okuyucumuz, bir şirketin yönetim kurulu üyesi olduğundan söz ettiğinden, bir anonim şirket ortağı ve yönetim kurulu üyesi olduğu varsayılmıştır. Bağ-Kur sigortalılığından ayrılarak, tekrar SSK sigortalısı olmak istediğini belirterek ortaya koyduğu tercih te cevabımızı yönlendirmiştir.

Bilindiği üzere, anonim şirketlerde esas sermaye, paylara bölünmüştür ve kural olarak pay sahipleri sermaye paylarını, başka bir ifade ile hisselerini kolaylıkla satarak ve bu gibi yöntemlerle devredebilmektedirler. Öyleyse anonim şirketi, esas sermayesi paylara bölünmüş ve borçlarından dolayı yalnızca mal varlığıyla sorumlu olan tüzel kişiliğe sahip bir şirket olarak tanımlayabiliriz. Anonim şirketler, en az beş ortak tarafından kurulabilmekte ve şirket ortakları arasından seçilen en az üç üyenin oluşturduğu yönetim kurulu tarafından temsil edilebilmektedir. Türk Ticaret Kanunu'nun 269-474. maddeleri, bilhassa anonim şirket tüzelkişiliğinin oluşumu ve faaliyetlerini düzenlemektedir. Yönetim kurulu üyeleri de sözkonusu Kanundan doğan görevlerini yerine getirirken, huzur hakkı veya farklı bir tarzda ücret alsalar bile, vekalet akdiyle hizmet etmektedirler. Ve bu nedenle yönetim kurulu üyeleriyle genel kurul veya yönetim kurulunca atanan murahhas üyeler de hizmet sözleşmesiyle istihdam edilmediklerinden Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamında sigortalı olamazlar. Anonim şirketlerin yönetim kurullarının kanun ve ana sözleşme (esas mukavele) ile verilen idare ve temsil görevlerinin tamamı veya bir kısmını verdikleri murahhas üyeler, bir ücret yahut huzur hakkı ödense bile, SSK sigortalısı sayılmazlar.

1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu'nun 04.05.1979 tarih ve 2229 sayılı Kanunla değişik 24. maddesine göre, 04.05.1979 tarihinden itibaren, anonim şirketlerin kurucu ortaklarıyla yönetim kurulu üyesi ortakları, Bağ-Kur sigortalılığına tabi tutulmuşlardır. Bağ-Kur Kanunu'nu değiştiren 2654 sayılı Kanun uyarınca, ek geçici 13. madde hükmüne göre, 20.04.1982 tarihinden önce kurulu bulunan ve bu tarihe kadar Bağ-Kur'a kayıt ve tescilini yaptırmamış olan anonim şirket kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortakların sigortalılığı 20.04.1982 tarihinden; bu tarihten sonra kurulan anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi ortaklarının sigortalılığı ise kuruluş veya ortaklık tarihinden itibaren kendiliğinden başlamaktadır. Yönetim kurulu başkan ve üyeleri, vekalet akdiyle görev yaptıklarından, 04.05.1979 tarihinden itibaren zorunlu olarak Bağ-Kur sigortalısı sayıldıklarından, SSK kapsamında sigortalı sayılmazlar; anonim şirketlerin kurucu veya yönetim kurulu üyesi ortaklarının bu görevleri devam ettiği sürece, sonradan hizmet akdiyle çalışmaya başlasalar dahi, SSK sigortalısı olamazlar. 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 3/I. maddesinin F fıkrasında, Kanunla kurulu diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödeyenlerin SSK kapsamında sigortalı olamayacakları hükme bağlanmış olduğundan, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeleri ve murahhas üyeleri, Bağ-Kur sigortalılıkları devam ettiği sürece, SSK sigortalısı olmaları mümkün değildir. Kural olarak, şirket ortağı veya anonim şirketlerde kurucu ortak yahut yönetim kurulu üyesi olmaları sebebiyle Bağ-Kur sigortalılıkları sürerken, bir hizmet akdine dayanarak çalışmaya başlamaları halinde, Bağ-Kur sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu hükümlerine tabi tutulmayacaklardır. (Bkz. Resul Kurt, "İş Hukuku ve Sosyal Sigorta Mevzuatında Usul ve Esaslar," s.663, 666, 667,671).

Yukarıda belirtilen hususlar itibariyle, okuyucumuz, şirketin yönetim kurulu üyeliğinden ayrılmadığı müddetçe, Bağ-Kur sigortalılığı devam edeceğinden, hizmet akdiyle bir başka işe girse bile, SSK sigortalısı olamayacaktır. Bu nedenle, okuyucumuz, öncelikle anonim şirketin yönetim kurulu üyeliğinden ayrılacak, Bağ-Kur'a iş bırakma bildirimi verecek ve daha sonra hizmet akdiyle SSK sigortalısı olarak tekrar tescilinden sonra, bu Kuruma sigorta primi ödemeye başlayabilecektir. Bu aşamada da Hizmetleri Birleştirme Kanunu hükümleriyle Sosyal Sigortalar Kanunu hükümleri doğrultusunda prim ödeme gün sayısını doldurması gerekecektir.

2. Emeklilik tarihi ne olacaktır ?

*Okuyucumuzun verdiği bilgilere göre, sigortalılık başlangıcı, 03.01.1983 tarihinde olduğundan, 23.05.2002 tarihi itibariyle sigortalılık süresi, 19 yıl 4 ay 20 gün olarak hesaplanmıştır. Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 4759 sayılı Yasa ile değişik geçici 81/B-d. maddesine göre, 25 yıllık sigortalılık süresini, en az 5150 günlük prim ödeme gün sayısını ve 47 yaşını doldurması gerekmektedir. Okuyucumuz, yaşını hesaplamaya ilişkin bilgi vermediğinden, 25 yıllık sigortalılık süresini dolduracağı 03.01.2008 tarihine kadar, 47 yaşını dolduracağını varsayarak, Sosyal Güvenlik Hizmetlerini Birleştirme Yasası doğrultusunda, Sosyal Sigortalar Kurumu'na en az 1260 gün daha prim ödemek durumunda olduğunu belirtmeliyim. Ancak bu takdirde 03.01.2008 tarihinden sonra, SSK'ndan yaşlılık aylığını isteyebilecektir.

3.Emeklilik aylığı nasıl hesaplanmaktadır ?

*Okuyucumuz, yukarıda belirtildiği üzere, gerekli şartları yerine getirerek Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan yaşlılık aylığı almaya hak kazandığında, bu Kurumca, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na 4447 sayılı Kanun ile eklenen Geçici 82. madde hükümlerine göre, yaşlılık aylığı bağlanacaktır. Hesaplama tarzı, anılan maddede belirtilmiştir.

Önemli Not :

3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili seçilen tüm TBMM üyelerini tebrik eder, 58. Hükümet'in teşkilinde, yasama çalışmalarında ve bilhassa insanımızın ve ülkemizin mutlu geleceğini kurmada başarılar dilerim.


11 Kasım 2002
Pazartesi
 
TAHSİN SINAV


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED