Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Kıbrıs'ta yeni sayfa

Annan'ın Kıbrıs planı dün taraflara sunuldu. Eşit, iki devletin varlığını esas alan plan, Belçika ve İsviçre modelinden unsurlar içeriyor. Güzelyurt iade edilirken Ada'daki Türk askeri sayısı 3 bine indiriliyor.

BM Genel Sekreter Kofi Annan tarafından hazırlanan yeni Kıbrıs planı dün taraflara sunuldu. Plan, New York ve Lefkoşa'da taraflara eş zamanlı olarak ulaştırıldı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a plan, müsteşarı Ergün Olgun aracılığıyla iletildi. Annan'ın özel temsilcisi Alvaro de Soto da planı Ada'ya giderek, Rum yönetimi lideri Glafkos Klerides'e sundu. Birleşmiş Milletler'in taraflardan 30 gün içerisinde cevap istemesi ve görüşmeci tarafların ardından planı Türkiye ve Yunanistan'a sunması bekleniyor. Denktaş, KKTC'ye dönüşünün ardından, hükümet, Meclis ve Türkiye ile konuyu ele alacağını ifade ederek, halkın görüşlerine başvurması gerektiğini, çünkü ortaya haritalar konulduğunu, haritaların halkı ilgilendirdiğini söyledi.

150 sayfalık 'al-ver' planı

Annan, planın incelenmesi için taraflara makul bir süre tanıyacak. Ardından da taraflar, Kopenhag Zirvesi'ne kadar sonuç elde edilmesi amacıyla yoğun görüşmelere davet edilecek. Planda, siyasi açıdan tamamen eşit, iki kurucu devletin oluşturacağı yeni bir ortak devletten söz ediliyor. Egemenliğe doğrudan atıfta bulunulmuyor, ancak eşitliğe vurgu yapılıyor. Parlamenter sisteme geçiş ve ortak devlette Rumlar'a yüzde 60, Türklere ise yüzde 40 oranında yetki verilmesi öngörülüyor. Devlet temsiliyetininse dönüşümlü olması hedefleniyor.

Belçika ve İsviçre modeli

Annan'ın taraflara sunduğu Kıbrıs çözüm planı, İsviçre ve Belçika modellerinden unsurlar içeriyor. Planın, toprak konusunda Rumlar'ı, anayasa konusunda da Türkler'e tavizler veriyor.

Dönüşümlü başbakanlık ve başkanlıkta Rumlar için iki, Türkler için ise bir görev dönemi ilkesi geçerli olacak.

3 bin Türk askerinin adada kalması öngörülüyor. 'Özlü olarak yetkiler Bakanlar Kurulu'nda olacak. Böylece başkanlık ve başbakanlık konuları önemsiz gösterilecek. Ancak Bakanlar Kurulu'nun elinde de güçlü yetkiler olmayacak. Merkezi hükümette, devletin çalışması ve birliğinin güvenceye alınması için en az gerekli olan yetkiler olacak."

Güzelyurt iade edilecek

Egemenlik ve güvenlik konusunda orta yol izleniyor. Toprak konusunda ise Güzelyurt'un iadesini önermesi beklendiğinden, bazı koşullar altında Kıbrıs Rum tarafını tatmin ediyor.

Bu arada planla ilgili konuşan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yakış, planda son şeklini almadan önce Rum tarafı lehine değişiklikler yapıldığı yolunda bilgiler bulunduğunu bildirdi.

 
Irak'ta 'hayır' sesleri BM Güvenlik Konseyi'nin 1441 sayılı kararını ele almak için acil olarak toplanan Irak Meclisi, kararın "işbirliği yerine kriz, barışçı çözüm yerine saldırganlık" getirdiğini savundu.
Filipin uçağı denize çakıldı
Devlet terörizmi yasalaştı
Bush'un, CIA'nın Yemen'de düzenlediği füze saldırısına benzer operasyonlar için birçok kişiye geniş yetki vermesi, bütün dünyada "devlet terörizmi"ne verilen onay olarak endişeye neden oldu.
Ortadoğu'da şiddet: 5 ölü
Afganistan'da 16 ABD askeri öldü
Afganistan'da 16 ABD askerinin öldürüldüğü bildirildi. Rus İnterfax ajansının bir haberine göre, önceki gün Afganistan'da gerçekleşen çeşitli bombalı saldırılarda 16 Amerikan askeri yaşamını yitirdi. Afgan Savunma Bakanlığı'ndaki bir kaynağa dayandırılan haberde, Paktia Eyaleti'nde üç Amerikan askeri cibinin uzaktan kumandalı bombalarla havaya uçurulduğu bildirildi. Aynı anda Host Eyaleti'ndeki bir askeri depoyla, Gardes Eyaletiíndeki bir üssün de top ateşine tutulduğu öne sürüldü. Bu arada Afganistan'ın güneydoğusundaki ABD güçlerine 15 füze fırlatıldı. ABD Askeri Sözcüsü Albay Roger King, Pakistan sınırındaki Lvara üssüne 3 yerden füze fırlatıldığını bildirdi. Saldırıda roketlerin hiçbirinin hedeflere isabet etmediğini, olayda can ve mal kaybı meydana gelmediğini ifade eden King, ABD özel güçlerinin de saldırıya havan toplarıyla karşılık verdiğini ve saldırının gerçekleştirildiği bölgeye hızlı müdahale birlikleri gönderildiğini söyledi. Amerikalı Sözcü, son saldırıların öncekilere göre "daha organize" olduğunu belirtti. El Kaide ve Taliban savaşçılarına karşı mücadele eden koalisyon güçleri sık sık roket saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor.
12 Kasım 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED