Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A
Irak'ta denetimler başladı

Bağdat'ta, BM silah denetçilerinin 4 yıl sonra yaptıkları ilk denetimin hemen ardından hava saldırısı alarmı verildi. Iraklı yetkililer, müttefik hava kuvvetlerine bağlı uçakların Bağdat üzerinde uçuş yapmaları nedeniyle alarm verildiğini açıkladı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin görevlerine başladığı ilk günün sabahında hava saldırısı alarmı verildi. Alarmdan 10 dakika sonra, "tehlike geçti" sinyali verildi. Iraklı yetkililer, müttefik hava kuvvetlerine bağlı uçakların Bağdat üzerinde uçuş yapmaları nedeniyle alarmın verildiğini açıkladılar. Olay, Birleşmiş Milletler silah denetçilerinin Bağdat'ta yaptıkları ilk denetimin hemen ardından meydana geldi.

4 yıl sonra Bağdat'a yeniden ayak basan BM silah denetçileri, dün ilk denetimlerini gerçekleştirdi. Dün sabah erken saatlerde kaldıkları Burc el-Hayat Oteli'nden Birleşmiş Milletler'in Bağdat'taki merkezi konumunda olan Canal Hotel'e gelen denetçiler, yerel saatle 08.30 itibariyle konvoy halinde otelden ayrıldı.

Irak'ta gerçekleştirecekleri denetim işlemi sırasında BM Güvenlik Konseyi'nden çıkan 1441 sayılı karara dayanarak Irak makamlarına gidecekleri yer hakkında önceden bilgi vermek zorunda olmayan silah denetçileri, UNMOVİÇ'e ait araçlarla yola koyuldu. Önceki gün Bağdat'a gelen ikinci grup silah denetçileri ile birlikte konvoy halinde denetim yapılacak yere giden silah müfettişleri, ilk mekan olarak Bağdat'ın 15 km dışındaki Elfadiliye bölgesini seçti. Kendilerini takip eden 100'ü aşkın gazetecinin oluşturdukları konvoyla Elfadiliye bölgesine gelen silah denetçileri, burada önceden bayanlar hapishanesi olarak kullanılan el Tehaddi fabrikasına geldi.

Denetçiler, saat 09:00 itibariyle içeri giriş yaparken havada yarım daire çizen bir uçak merak uyandırdı. Bu sırada şehirden gelen haberlerde hava saldırısı alarmı verilmiş olduğu, uçağın Bağdat semalarını terketmesinin ardından da durumun normale döndüğü bildirildi. 3 saat boyunca içeride kalan silah müfettişleri, saat 12:00'de buradan ayrılarak çalışmalarını yürüttükleri Canal Otel'e geri döndü.

Irak 8 Aralık'ta 'döküm' verecek

BM'nin aldığı karar uyarınca 8 Aralık'ta elindeki kitle imha silahlarının dökümünü vermesi öngörülen Bağdat yönetimi, söz konusu silahlara sahip olmadığını savunuyor. Washington ise aksini iddia ediyor. BM Güvenlik Konseyi kararı, Irak'ın, silah sistemlerinin dökümünü yapacağı listede hatalı ya da eksik bildirimde bulunmasını ihlal sayıyor. Böyle bir durum, olası bir askeri operasyon için zemin sayılabilir. BM Güvenlik Konseyi'nin yeni kararı uyarınca bu denetçilerin görevi hiçbir nükleer, kimyasal ya da biyolojik silahı ya da bunları üretmeye yönelik programı kalmadığını söyleyen Bağdat yönetiminin savlarını doğrulamak. Gelişkin radarlar, kameralar ve örnek almaya yönelik malzemeyle donatılmış olan denetçiler cami ve başkanlık sarayları dahil yüzlerce tesiste teftişler yapacak. Şu ana kadar Bağdat'a gitmesi planlanan 300'ün üzerinde silah denetçisinden sadece 17'si ülkeye ulaştı.

Denetçiler Irak yönetiminin gerçekten kitle imha silahlarına sahip olup olmadığını ve eğer sahipse bu silahların ne derece tehlikeli olduğunu saptamanın bir yıl kadar sürebileceğini söylüyor. Bu arada, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon), Iraklı 5 bin kadar muhalifin eğitimine başlamayı planladığı bildirildi

Annan: Denetimler yeterince iyi başladı

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Irak'ın başkenti Bağdat'da bugün başlayan denetimlerin "yeterince iyi başladığını" söyledi. Annan, Irak'ta denetimlerin başlamasına ilişkin özel Europe 1 radyosuna yapığı açıklamada, denetimler sırasında Iraklı yetkililerin işbirliği yapmasının gerekliliğini vurguladı. Annan, "Denetimler iyi başladı, Iraklılar tam işbirliği içinde olmalı, ancak bu işbirliği askeri bir anlaşmazlığı bertaraf edecek nitelikte olmalı. Irak'ın samimi şekilde işbirliği yapması halinde savaşın kaçınılmaz olduğunu düşünmüyorum" dedi. Bu arada, Rus diplomatik kaynakları, Irak'taki silah denetimlerinin yolunda gitmesi halinde bu ülkeye karşı uygulanan yaptırımların gelecek yıl temmuz ayında kalkabileceğini öne sürüyorlar.

 
NEW YORK POST Türkiye'yi Avrupa'dan kurtarın
New York Post gazetesi, ABD'nin geçmişte Çin'i kaybettiği gibi Türkiye'yi de kaybedilebileceğini ileri sürdü.
George Bush, Güney Kore'den özür diledi
Güney Kore'de ABD aleyhtarı gösterilerin artması üzerine ABD Başkanı George Bush, bir Amerikan askeri aracının çarpması sonucu 2 Güney Koreli kız çocuğunun ölmesinden dolayı özür diledi.
ABD'den İsrail'e dev yardım atağı
ABD, İsrail'e 14 milyar doları bulan askeri ve ekonomik yardım için hazırlıklar yapıyor. Türkiye'ye de 800 milyon dolar yardım paketinin görüşüldüğü belirtiliyor.
AİHM'den Türkiye'ye ceza
FBI: Müslümanlara saldırılar arttı
Amerikan Federal Araştırma Bürosu FBI, 11 Eylül 2001'de New York ve Washington'a düzenlenen saldırılarının ardından bu ülkede yaşayan Araplara ve Müslümanlara yönelik işlenen suçlar hakkında ilk kez açıklamada bulundu. FBI tarafından yayınlanan raporda, Araplara ve Müslümanlara yönelik saldırıların 11 Eylül'den sonra 16 kat arttığı belirtildi. Raporda saldırılar %1600 oranında artmış denildi. FBI'ın araştırmaları sonucu yayınlanan raporda Arap ve Müslümanlara karşı işlenen 481 kayıtlı suç olduğu belirtildi. 2000 yılında ise 28 suç tespit edilmişti. Raporda bu oranın son 11 yılda ülkede yaşanan etnik düşmanlıktan kaynaklanan suç oranlamasının en yüksek seviyesinde olduğu ifade ediliyor. FBI Müslümanlara yönelik saldırıların sayısını 481 olarak açıklasa da, Amerika İslami İlişkiler Konseyi (CAIR)'in sözcüsü İbrahim Huber bu sayının gerçeği yansıtmadığını ve saldırıların çok daha fazla olduğunu açıkladı. Huber, FBI'ın bu konuda yaptığı açıklamanın olumlu bir gelişme olduğunu kaydetti ancak sayının gerçeğin çok altında gösterildiğini belirtti. Huber saldırıya uğrayan çok kişinin bunu resmi yetkililere iletmediğini söyledi. ABD İslami İlişkiler Konseyi çalışanları da Müslümanlara yönelik işlenen suçlar arasında telefon, faks ve e-mail yoluyla çok sayıda ölüm tehdidi, ibadethaneler ve işyerlerine saldırı tehditleri aldıklarını kaydettiler. Öte yandan Müslümanlara ve Araplara yönelik saldırılar piyasalarda da yüzünü gösteriyor. Ortadoğu kökenli olduğu tahmin edilen kişilere karşı cepheleşmeler oluştuğu belirtiliyor.
28 Kasım 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED