Yeni Safak Online...
T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
5 Mercedes hemen iade

Maliye, Başbakanlığa geçen ay alınan ve Devlet Bakanları'na makam aracı olarak tahsisi planlanan 5 adet yeni Mercedes'in devrini durdurdu ve bunların satılması talimatını verdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kamudaki israfın ve savurganlığın önlenmesi için harekete geçtiklerini bildirdi. Unakıtan, ilk olarak Başbakanlığa geçen ay alınan 5 adet yeni Mercedes'in devrini durdurdu ve bunların satılması talimatını verdi.

Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Devlet Malzeme Ofisi'ne (DMO) gönderdiği 11 Mart 2002 tarihli yazı ile 2002 bütçesinde yer alan 5 adet binek otomobilin, Mercedes-Benz S 320 L marka araç olarak alınması talebinde bulundu.

8 Ekim 2002 tarihinde ise 5 adet Mercedes-Benz S 320 L marka binek otomobilin ithal işlemlerinin tamamlanmasına paralel, Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı adına 700 milyar 415 milyon 550 bin liradan kredili olarak satışı işlemi yapıldı.

Tasarruf toplantıları başlatıldı

Maliye Bakanı Unakıtan ise olaydan haber alır almaz, ilk icraat olarak DMO'ya verdiği talimatla alınan araçların yeniden satılmasını istedi. Unakıtan sadece taşıt kullanımında değil, her alanda savurganlığa ve israfa son vereceklerini, tasarruf tedbirlerine titizlikle uyacaklarını da ifade etti.

Unakıtan, şöyle devam etti: "Bakıyorsun, her yerde bir israf. Bir cep telefonu savurganlığı var ki, bazılarına bakıyorum 1 tane değil, 2 tane cep telefonu var. Bu savurganlıklara biz razı olamayız. Herkes, (Savurganlığa paydos) diyecek. Yine bir ilaç savurganlığı var ki, akıllara durgunluk veriyor. Bunu önlemek için oturduk. Sağlık ve Çalışma Bakanlıklarımızla toplantılar yaptık. 3 bakanlığın bürokratları toplantılarına devam ediyor. Bunların tümünü önleyeceğiz."

Sosyal tesisler satılıyor

Maliye Bakanı, milletvekili lojmanlarının da kısa sürede satışa çıkarılacağını söylerken, ayrıca kamunun elindeki sosyal tesislerin de kısa sürede elden çıkarılacağını belirtti. Maliye Bakanı, kıyı bölgelerindeki sosyal tesislerin Turizm Bakanlığı'na devrine ilişkin toplantılar yapıldığını bildirdi. Bakan Unakıtan, "elimizdeki yerleri onlara vereceğiz. Pilot olarak oraları turizm alanı olarak açacağız. İhale ve diğer işlemleri Turizm Bakanlığı yapacak' diye konuştu.

Mercedeslere 700 milyar lira

Yeni hükümetin kurulmasının ardından olaydan haberdar olan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 5 yeni makam aracının Başbakanlığa devri işlemini durdurdu.

Unakıtan, "Geçmiş hükümet, sanki araba yokmuş gibi 5 tane S 320 L Mercedes almış. Bunlara 700 milyarın üzerinde para ödeniyor. Söz konusu araçların bütçe ödeneklerinin Maliye Bakanlığı tarafından Başbakanlığa aktarma işlemi yapılmadı. Bu araçların geri alınarak piyasada satılması için DMO'ya gerekli talimatı verdim ve işlemlere de başlandı" dedi. Bakanların sayısının azaltıldığına dikkati çeken Maliye Bakanı, bu şekilde atıl kalan makam araçlarının da satılarak, Hazine'ye gelir kaydedileceğini bildirerek, "Araç savurganlığına mutlaka son vereceğiz" dedi.

 
Mali Milat yasası imzada
İş dünyasının yoğun tepkisini çeken ve milyarlarca dolar sermayenin yurtdışına kaçmasına neden olan Mali Milat Yasası'nı kaldırıcak yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı.
Coşkun: Yeni stand-by yapılmayacak
İki ekmek al, üç ekmek parası öde
Manisa'da valiliğin önerisi, esnaf ve sanatkarın da desteğiyle başlatılan İtalyan modeli 'askıda yardımlaşma' sistemi "İki ekmek al, üç ekmek parası öde" veya "İki çay iç, üç çay parası öde" şeklinde uygulamaya başlandı.
Yoksulluk sınırı asgari ücretin 6 katı
Dört kişilik ailenin "yoksulluk sınırı" Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 4.7 artarak 1 milyar 72 milyon liradan 1 milyar 122 milyon liraya çıkarak, asgari ücretin yaklaşık 6 katına yükseldi.
Faizsiz hesaplar güvence altında
Faizsiz bankacılık sistemi olarak bilinen özel finans kurumlarında (ÖFK) toplanan iki milyar dolara yaklaşan hesaplar artık güvence altında olacak.
Türkbank için karar günü yarın
Emlak ve Çevre vergisi uzatıldı
'Talih Kuşu' Maliye Bakanlığı'na kondu
Milli Piyango Maliye Bakanlığı'na, Çay-Kur Tarım Bakanlığı'na, Eti Holding Enerji Bakanlığı'na bağlandı. Başbakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların diğer bakanlıklara dağıtılmasıyla ilgili "tezkere" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yayınlanan tezkereyle bakanlıklara bağlı kuruluşlar belirlendi. Dış Ticaret Müsteşarlığı'na Tuncer Kayalar atandı. Atamaya ilişkin karar, dünkü Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre, halen Dış Ticaret Müsteşarlık Müşaviri görevini sürdüren Tuncer Kayalar, Dış Ticaret Müsteşarı oldu. Dış Ticaret Müsteşarlığı, geçtiğimiz 21 Mayıs'ta, dönemin Müsteşarı Kürşad Tüzmen'in görevden alınmasıyla boşalmıştı.
28 Kasım 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED