T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Kenar mahalle olmak istemiyoruz'

Erdoğan, "Türkiye AB ülkeleri arasında artık kenar mahalle durumunda kalmamalıdır" dedi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, "Türkiye, AB ülkeleri arasında artık bir kenar mahalle durumunda kalmamalıdır" dedi.

Stockholm'de İsveç Başbakanı Goran Persson'la biraraya gelen Erdoğan, daha sonra Persson'la birlikte yaptığı basın toplantısında, AB maratonundaki 11. ülke olan İsveç'e gelene kadar yaklaşık 27 bin kilometre yol katettiklerini anlattı. Erdoğan, "Bütün arzumuz, AB ülkeleri arasında Türkiye'nin artık bir kenar mahalle durumunda kalmaması, AB ile bütünleşmek suretiyle, karşılıklı stratejik çıkarlar diyebileceğim çerçevede adımların atmasıdır. 12 Aralık zirvesinde Türkiye'ye müzakerelere başlamak için tarih verilecektir. Tarih alamayan tek ülke de Türkiye'dir. 40 yıllık müracaata rağmen halen Türkiye'nin tarih alamamasını ben gerek Avrupa kamuoyunun gerek üye ülkelerin yönetimlerinin takdirlerine sunuyorum" diye konuştu.

Çifte standart istemiyoruz

Erdoğan, müzakere tarihi alamayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Lüksemburg Zirvesi'nde 1997'de müzakere tarihi verilen ülkelerin 1998 yılındaki ilerleme raporlarında onlarca eksiği vardır. Türkiye şu anda onlardan çok daha fazla müzakere tarihi almaya hazır durumdadır. Bu konuda çifte standart uygulanmasını arzu etmiyoruz" dedi.

Tam memnun değilim

Erdoğan, "Avrupa'daki maratonda aldığınız cevaplar tatmin edici oldu mu?" sorusuna, "Memnuniyet verici cevaplardır, ama bütünüyle dersem doğru konuşmuş olmam. 12 Aralık'a kadar olan süreçte de samimiyetle bunlar değerlendirilecek. Bu görüşmelerimiz devam edecektir ve 12 Aralık'taki nihai verilecek karar olumlu olsun arzusu içerisindeyiz" cevabını verdi.

Chirac: Türkiye için çalışacağız

AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan isveç temaslarının ardından geldiği Fransa'da Cumhurbaşkanı Jaques Chirac ile biraraya geldi. Elyssee Sarayı'nda yapılan ve 1 saat 15 dakika süren görüşmeye, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye`nin Paris Büyükelçisi Uluç Özülker, Fransa tarafından ise Avrupa işlerinden sorumlu Devlet Bakanı Noel Leonard katıldı.

Türkiye için çalışacağız

Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, AK Parti lideri Erdoğan'la yaptığı görüşmede, Paris'in Ankara'yı Kopenhag zirvesinde "Ankara için kabul edilebilecek bir uzlaşma" için çalışılacağını söyledi.

Chirac'ın Sözcüsü Catherine Colonna, Erdoğan-Chirac görüşmesi sonrası, Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Colonna, Chirac ve Erdoğan'ın heyetlerle yaptıkları görüşmelerde, Türkiye ve AB ilişkilerinin özellikle gündeme geldiğini belirtti.

Colonna, Chirac'ın, Fransa'nın Kopenhag'ta Türkiye'ye tarih verilmesi konusunda kesin bir tutum belirlemediğini ve bu tutumun 15'ler içinde uzlaşma yoluyla belirlenmesini istediklerini söylediğinibildirdi.

Sözcü'ye göre, Chirac "Türkiye'ye Kopenhag'da güçlü bir mesaj vermek istediklerini, ancak bu mesajın şekli konusunda kesin bir tavır belirleyemediklerini" söyledi.

Chirac'ın görüşmede, 4 Aralık'ta Berlin'de Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve 6 Aralık'ta Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ile yapacağı görüşmede, Türkiye-AB ilişkilerinin Kopenhag öncesi son halinin gözden geçirileceğini söyledi.

İsveç 'beklemede'

İsveç Başbakanı Goran Persson, Erdoğan'dan çok ciddi açıklamalar aldıklarını belirterek, "Kendilerinin önerdikleri reform programlarını diğer AB üyesi ülkelerle görüşeceğiz" dedi. Kopenhag ile Türkiye'nin diğer sorunlarını ayırmak gerektiğini vurgulayan Persson, şöyle devam etti: "Mesela Kıbrıs durumu ve Avrupa Güvenlik Politikası... Biz dinledik çok önemli bilgiler edindik ve bizim yaşadığımız problemleri, örnek olarak Kürtlerin durumunu gündeme getirdik. Ben bugün burada şu veya şu karara varacağız dememiz yanlış olur. Ben hâlâ var olan birtakım soru işaretlerinin önümüzdeki süre içinde çözüleceğini ümit ediyorum. Burada Kopenhag Kriterleri'nin uygulanması önceliklidir. Sayın Erdoğan ile konuştuğumda şöyle hissediyorum: Bu konuda gerçekten ciddi samimi bir istek var ve Türkiye tarafından AB'nin kendisinin hak ettiği yeri alması konusunda haklı istekleri var. Müzakere tarihinin tam olarak verilmesi konusunda şu an burada bu konuda bir şey söylemek istemiyorum."

Persson, ekonomik desteğin genişletilmesinin AB ilişkileri açısından önemli olduğuna işaret etti.

 
Almanya'dan
destek istedi

Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau ve Başbakan Schröder ile içten bir görüşme yaptığını ifade eden Sezer, iki ülke arasındaki arasındaki stratejik ilişkiler gereği Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliği için olumlu yaklaştığını kaydetti.
Baykal: Anayasa'yı değiştirebiliriz
CHP lideri Baykal, önce hükümeti "Ne olur laiklikle oynamayın" diye uyardı, sonra Anayasa değişikliğine yeşil ışık yaktı.
Gül: Önyargılı olmayın
Başbakan Gül, Anayasa değişikliğini de içeren AB uyum paketinin Pazartesi Meclis'e sunulacağını söyledi.
'Anlayamıyorum Bahçeli neden seçim istedi'
DSP lideri Ecevit, eski hükümet ortakları ile en son Bakanlar Kurulu'nda görüştüğünü belirterek, "Hâlâ anlamıyorum, niye Bahçeli seçim kararı aldı?" dedi.
Devir-teslim günü bile yeni atama yapmışlar
Hükümet, seçim öncesi yapılan tüm atamaları ve ihaleleri mercek altına alırken, incelemelerde, devir teslim günü dahi atamalar yapıldığı ortaya çıktı.
STK'lardan Brüksel'e AB çıkarması
Türkiye'den 260 kadar sivil toplum kuruluşunun temsilcilerinin katıldığı Türkiye Platformu, "Kopenhag'da bize Avrupa Birliği'nin yolunu açın" mesajı verdi.
'Baykal yargısı sürenleri de suçlu gösteriyor'
MGK, yarın toplanacak
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), yarın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplanacak. MGK'nın Kasım ayı olağan toplantısı, saat 13.30'da başlayacak. Toplantıda, iç ve dış gelişmeler değerlendirilecek. Toplantıda, 58. Hükümet'in MGK üyesi bakanları ilk kez yer alacak. Toplantıya Başbakan Abdullah Gül'ün yanısıra, Başbakan Yardımcıları Abdüllatif Şener, Mehmet Ali Şahin ve Ertuğrul Yalçınbayır, İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek de katılacak.
28 Kasım 2002
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED