T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Denktaş: Müzakere için temel olabilir

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, dayatmayla imza atmayacaklarını ancak Annan planını "müzakere zemini" olarak kabul ettiğini belirtti.

KKTC Cumhirbaşkanı Rauf Denktaş, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu çözüm planını müzakere zemini olarak kabul edildiğini belirten mektubunu dün Annan'a gönderdi. BM tarafından yapılan açıklamada, "mektupta, Denktaş`ın, planı müzakereye hazır olduğu sonucunun çıktığı" ifade edildi.

Annan ise, taraflara planla ilgili görüş ve önerilerini, yapılmasını bekledikleri değişiklikleri içeren yanıtlarını 30 Kasım'a kadar sekretaryaya bildirmesini istedi. Aynı saatlerde Annan'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi De Soto Ankara'ya gelerek 12 Aralık öncesinde önanlaşmanın imzalanmasını istedi.

De Soto'nun görüşmeler sırasında talep edilen değişikliklerin bildirilmesini istediği ifade edildi. Türk tarafı ise değişiklikleri bugün Türkiye'ye gelecek olan KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergun Olgun ile ele alacak. 30 Kasım'a kadar Annan'a Türk tarafının toprak, göçmenler ve güvenlik sıkıntılarının aşılması için atılabilecek adımlar iletilecek. Türk tarafının egemenlik başlığı altında yer alan, "iki toplum" tanımında da boşluklar bulunmasından rahatsız olduğu ifade edildi.

Dayatmayla imza atmayız

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, "dayatmayla imza atılamayacağını" belirterek, "Hükümetin, parlamentonun ve halkın görüşlerini almadan ilerleme olamayacağını" söyledi. Denktaş, yaptığı açıklamada, keyfi imza atacak durumda olmadığını ifade ederek, BM'nin planında değiştirilmesi ve çıkarılması gereken yerler olduğunu bildirdi. Denktaş, "Ankara ile temas halindeyiz. Temel Kıbrıs görüşünde, milli görüşte, herhangi bir değişiklik olmadığı konusunda bize teminat verilmektedir" dedi. Bu arada Denktaş rahatsızlığı nedeniyle bulunduğu hastaneden dün taburcu oldu.

De Soto'dan uyarı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile görüşen De Soto, "planın Türk tarafı için olumlu yönleri nelerdir?" sorusuna, "Birincisi, detaylara yazılıma değil, genel dengeye bakmak lazım. İkincisi de, bunu kabul etmezlerse, taraflar anlaşmaya varmamanın alternatifini iyi değerlendirmeleri lazım" dedi.

  • DUYGU GÜVENÇ

    KKTC'de Annan'ın planına destek

    KKTC'de, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın 11 Kasım'da sunduğu çözüm planı ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğine destek amacıyla miting yapıldı. Önderliğini Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın yaptığı "Ortak Vizyon"u oluşturan 92 sivil toplum örgütü tarafından Lefkoşa'da düzenlenen mitinge yaklaşık 5000 kişi katıldı. Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Ali Erel, burada yaptığı konuşmada, Annan'ın sunduğu çözüm planını müzakere zemini olarak kabul ettiklerini belirterek, "12 Aralık'tan önce Kıbrıs'ta bir çözüm olacağına inanıyorum. Hesaplarımı da ona göre yapıyorum" dedi. Erel, "AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ve Başbakan Abdullah Gül'ün de dediği gibi, 40 yıldır devam eden Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekmektedir" dedi.

    GENELKURMAY'DAN KIBRIS PLANINA ELEŞTİRİ

    Genelkurmay, BM Genel Sekreteri, Kofi Annan'ın Kıbrıs planının, Türkiye'yi 1974'deki Birinci Barış Harekatı koşul ve sınırlarına sıkıştırdığı eleştirisini getirdiler. NTV'nin haberine göre, Genelkurmay Başkanlığı, TSK'nın KKTC'deki mevcudiyetinin 10 binin altına inmesini öngören planın sakıncalarını dile getirdi. Görüşlerinin ana hatları şöyle: "Yaşanacak göç, ileride çatışmalara neden olabilir. Plan, Türkiye'nin garantörlük hakkını sulandırıyor."



  • 28 Kasım 2002
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED