T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Oto camlarındaki yazıların tercümesi

Birikiminizi değerlendirerek bir araba almaya niyetlendiniz. Ne de olsa ihtiyaç... Yenileri çok pahalı bulduğunuz için, ikinci el araçların satıldığı oto pazarına gittiniz.
Yüzlerce, binlerce araba yanyana dizilmişler.
Her marka, her model, her renk...
Camlarında birer kâğıt, üzerinde birtakım yazılar bulunuyor.
O yazıların ne anlama geldiğini eğer tecrübeli değilseniz, ilk bakışta anlamayabilirsiniz.
İşbu yüzden, size yardımcı olmak amacıyla kısa kısa açıklamalarda bulunmayı bir vazife biliyor, bununla da yetinmiyor ve size kolay gelsin diyoruz.
Yürüyen aksamı iyi...: Bu araba sizi eve kadar götürür. Ötesine karışmayız.
Göründüğü gibi...: Otomobilin o kadar çok problemi var ki, saymakla bitmez. Fakat hepsini kamufle ettik. Kısa bir süre idare eder. Eğer iyice incelediğiniz halde herhangi bir kusur bulamıyorsanız, o sizin probleminiz. Sonradan problem çıkarmayın, kabul etmeyiz. Baştan görseydiniz.
Sıfır motor...: Aracımızın eski olduğuna, yaşının büyüklüğüne bakmayın. Çok yol yapmıştır, çok gün görmüştür ama, motorunu sıfırlattık. Geçenlerde bizi yolda bırakmıştı. Mecbur kaldık motoru yaptırmaya ve hemen satmaya karar verdik. Alırsanız, sizin için de iyi olur, bizim için de. Bazı kusurları yok değil tabii... Kapının biri içeriden açılmaz, biri dışarıdan. Silecekler çalışmaz, koltuklar çökük, kaporta perişan ama, inanın motor elden geçti. Canavar bu canavar. Bas git, hiç korkma. Her tarafı dağılsa bile, motor sapasağlam yoluna devam eder, merak etme.
Acil ihtiyaçtan...: Çok iyi bir araba buldum. Bundan hem daha ucuz, hem daha iyi. Onu almak için bunu acilen satmam gerekiyor.
İlk sahibinden...: Yıllardan beri nedir bu arabadan çektiğim, bunu bir ben bilirim, bir de Allah. Yeter artık. Satmak istiyorum. Kaç model çıktı bunun üstüne, kaç yeni model; saymakla bitmez. Ninemin genç kızlık zamanından. Artık antika oldu bizimki. Hazreti Nuh, tufandan sonra ilk turunu bununla atmış dersem çok abartmış sayılmam. Alıverin de beni kurtarın! Ben de artık yeni bir araba alayım kendime.
Kelepir...: Bu otomobili kaçırmayın. Özellikleri, avantajları saymakla bitmez. Çok müşterisi var. Fakat ben size satmak istiyorum. (Yani kelepir olan aslında siz oluyorsunuz.)
Takas olur, vade yapılır...: Her ne şekilde olursa olsun, bu arabadan mutlaka kurtulmam lazım. Anamdan emdiğim süt burnumdan geldi. Her gün bir arıza çıkarıyor. Tamircilerle akraba oldum. O kadar sık gidiyorum ki sanayide herkes beni ve arabamı tanıdı. Aramızdaki samimiyetten, bazen para bile almadan hallediyorlar işimi. Bunu hemen satıp düzgün bir araba almak istiyorum. Birader de üçbeş koltuk çıkacak sağolsun.

İNSAN VE DEVLET

- İnsanı yaşat ki devlet yaşasın.
Şeyh Edebali'nin yedi yüz yıl önce Osman Gazi'ye söylediği bu söz, son derece önemli.
"Terliyken soğuk su içme, hasta olursun" gibisinden sıradan bir öğüt değil bu.
Bir nevi iksir.
Devlet iksiri.
Osmanlı'yı yüzlerce sene ayakta tutan sırların başında geleni belki de.
Gelişmiş, modern toplum yapılarında da aynı anlayışın benimsendiğini görüyoruz.
Öyle ya, "insan" olmadıktan sonra, "devlet" olabilir mi?
Her şey insanın mutluluğu için.
Sistemler de, yöntemler de, inançlar da...
Ne var ki bazıları bunu anlamakta zorlanıyor.
Onların bulduğu formül, Şeyh Edebali'nin söylediğinin ters-yüz edilmiş hali.
"Devleti yaşat ki, insan yaşasın."
Gerekçe de hazır: Devlet olmazsa, insan nerede yaşayabilir?
Böyle düşünenler için cevap veriyorum:
- Ormanda.

HALİÇ, DÜNYA BİRİNCİSİ

Haliç Çevre Koruma Projesi, milletlerarası Metropolis Organizasyonu/Dünya Büyükşehirler Birliği'nin bu yıl ilk defa düzenlediği şehircilik yarışmasında birincilik kazandı.

Bu haber yeni değil. Ama tekrarında fayda var.

Haliç kıyısında oturmuş, iftar sonrası çayımızı içerken, buraların eski halini hatırlayınca, bu projede emeğe geçen herkese şükran borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Ve suda oynayan balıkları.

İzmarit, sardalya, levrek, mezgit, kefal, hamsi, istavrit, eşkina, lüfer...

Sağlıklı ve huzur içinde yaşamak, Allah'ın kullarına iki büyük ihsanıdır.
Hadis-i şerif

GÜNÜN SÖZÜ

Bir şey komikse, onu gizli bir hakikat için dikkatlice düşün.
Bernard Shaw, yazar


28 Kasım 2002
Perşembe
 
MEHMET ŞEKER


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED